EDICIÓ PAPER // Les llars d’infants, siguen d’administració pública o privades, dels territoris que es troben en fase 2 de la desescalada poden obrir amb un màxim de cinc infants per espai, a excepció dels menors d’un any que no podran anar-hi, ja que són més vulnerables per la immaduresa del seu sistema immunitari. Així es determina al Pla d’obertura de centres en fase 2 del Departament d’Educació, en què, a més, s’indica que autoritzaran a les titularitats de cada llar la reobertura “sempre que confirme el compliment de les mesures de prevenció sanitàries i d’higiene”. Estes mesures, però, arriben després que els centres de suport familiar hagen estat més de dos mesos tancats, mantenint les despeses i sense rebre -algunes- ingressos. Així doncs, la limitació de cinc infants per espai, amb la consegüent davallada d’ingressos, i la reorganització dels centres i l’adequació dels espais per a complir les mesures específiques dixa, si més no, un escenari desesperançador i incert sobre la viabilitat d’este tipus de negocis a llarg termini.
Lourdes Maigi, guarderia Verge del Carme d’ Amposta: “Al principi de la pandèmia va ser la sanitat, però ara el problema el tindrà l’educació”
Això, sumat als mesos de confinament, a les restriccions que hauran d’aplicar els centres perquè els nens no es relacionen entre ells, les mesures d’higiene i prevenció, i la possibilitat que continue així de cara al curs vinent, ha portat al tancament d’algunes llars d’infants històriques del territori com és el cas del Centre de Suport Familiar ‘Verge del Carme’ d’Amposta i del ‘Patufets’ de Roquetes. La crisi causada pel coronavirus ha estat el detonant perquè tots dos centres, que compten amb una trajectòria de 40 anys a l’esquena, hagen decidit tancar les portes definitivament.
Lourdes Maigí, amb 20 anys el 1979, va decidir obrir al barri del Grau de la capital del Montsià el Centre de Suport Familiar ‘Verge del Carme’. Quaranta anys més tard, i després de veure créixer segones generacions de famílies i, inclús, en algun cas, fins i tot els nets dels primers xiquets i xiquetes que va cuidar en els seus inicis, el passat 12 de maig va tancar les portes definitivament de la històrica llar d’infants d’Amposta. “No ha estat una decisió fàcil ni presa a la lleugera. He passat un mes dolent i sé que ho trobaré molt a faltar, perquè he estat molt a gust durant tots estos anys i m’encanten les criatures, però la situació era insostenible”, lamenta Maigi. Tant la quarantena de famílies que, fins a la pandèmia, portaven els seus fills al centre, com les dos companyes de feina de Maigí, han comprès la situació que l’han portat a tancar.
“Estava sent un curs difícil”, indica Anna Pizarro, de Patufets Roquetes, que afegix que “tot i que no sabia quines serien les condicions de reobertura, una no és tonta i no era difícil d’imaginar que les mesures serien fortes veient com s’està gestionant tot”
En la mateixa situació d’inviabilitat econòmica es trobava el Centre de Suport Familiar Patufets de Roquetes, segons explica Anna Pizarro, una de les primeres alumnes de la guarderia i ara l’actual gerent del centre. Enguany estaven atenent més d’una vintena d’infants i tenien previst matricular set nens més entre l’abril i el maig, fins a arribar quasi a la trentena de xiquets i xiquetes. Totes dos coincidixen que en el moment que van decidir tancar les portes encara no sabien què diria Educació, però la crisi actual va ser l’empenta final que necessitaven per a prendre esta decisió. “Estava sent un curs difícil”, indica Pizarro, que afegix que “tot i que no sabia quines serien les condicions de reobertura, una no és tonta i no era difícil d’imaginar que les mesures serien fortes veient com s’està gestionant tot… I com ningú pot dominar ni sap què pot passar, em vaig començar a plantejar les incerteses i inseguretats que com a empresària autònoma hauria d’afrontar”. “Si no hagués passat tot això, segurament haguera continuat, però el confinament ho ha precipitat tot”, afirma Maigi.
Obrir els centres només per a acollir cinc xiquets o xiquetes per espai, que elles mateixes havien de seleccionar segons si els seus pares acreditaven que els dos treballaven i rebutjant tots aquells menors d’un any, que en tenien molts, la possibilitat que estos infants només anessen mitja jornada, ja que, segons apunten, generalment els nens anaven al matí o a la tarda, així com la por d’algunes famílies per portar els seus fills tant ara com a l’inici del curs vinent -que continua sent incert-, sumat a les despeses de lloguer, les quotes d’autònoms, la llum i l’aigua, sobretot en els pròxims mesos en què la calor obliga a tenir també els aires condicionats encesos, els generava més despeses que ingressos i els plantejava un futur angoixant. I si a més, hi afegixes les condicions de feina en què els pares no podran accedir als recintes, no pots agafar als braços els infants, i les criatures no poden interactuar entre elles, així com no poden tocar les joguines, les gerents de les guarderies han arribat a la conclusió de tancar, després de setmanes de tristor, impotència i desil·lusió. “Així no es pot treballar”, manifesta Maigi, que afegix “que m’expliquen com no he d’agafar al braç un xiquet que està plorant, com no puc deixar que socialitzen entre ells, després de tants mesos tancats a casa… Si això és el primer que voldran fer”. Al seu torn, la gerent de la guarderia de Roquetes lamenta que “he viscut setmanes molt dures, ja que Patufets era un projecte familiar del qual vivia emocionalment perquè m’agradava molt. Però el negoci no rutllava i havia de pensar també en la meua família”.
Reobertura de les llars d’infants
El pròxim mes de juny és la data que tornaran a obrir les guarderies. Segons explica Carla Pedro, directora de l’escola bressol El Niu de la Ràpita, “les directores de les llars d’infants privades del municipi ens vam reunir telemàticament i vam decidir que a partir de l’1 de juny obrirem els nostres centres. Complirem la normativa, però serà difícil subsistir econòmicament”. De moment, el dilluns només anirà ella a treballar a la guarderia El Niu, i en cas que hi haja més de cinc famílies interessades, que indica que “estan bastant atemorides i fent tot el possible per no portar els seus fills”, anirà una altra monitora. La llar d’infants municipal de la Ràpita té prop d’una quarantena de famílies interessades a portar els seus fills -de la trentena que podran fer-ho- i la de Tivenys obrirà per a atendre tres dels cinc xiquets que tenen habitualment. A Amposta, segons ha explicat Núria Marco, regidora d’Educació, “estem acabant d’organitzar com fer els plans d’obertura de centres. Amb les mesures que estableix el Departament podrem acollir 35 alumnes a una llar i trenta a l’altra”.