HomeCulturaLo Pati presenta la programació 2024 amb una mirada al territori i...

Lo Pati presenta la programació 2024 amb una mirada al territori i el medi ambient

Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre d’Amposta ha presentat la programació d’arts visuals d’este 2024 que s’integra de tres festivals, cinc exposicions i diverses activitats articulades a partir de la relació entre l’art i el paisatge.

Com afecta l’activitat humana a l’ecosistema que ens envolta? Esta és la pregunta que s’han plantejat alguns dels artistes inclosos en la nova temporada de Lo Pati. Així, la fotògrafa Paula Artés, l’arquitecta Eva Franch i el projecte Garba de Sara González de Ubieta, Marc Navarro i David Bestué posaran el focus en el territori, el delta de l’Ebre, el medi ambient i el Mediterrani. Sempre a través de la mirada artística i amb una intencionalitat crítica sobre la realitat. A més, l’artista sonor Fito Conesa presentarà l’obra Anòxia. Un preludi constant, una obra en tres actes que també proposa diferents acostaments a les problemàtiques actuals del Mare nostrum.

La segona edició del cicle expositiu de La Façana de Lo Pati estarà comissariada per Pau Waelder i mostrarà el treball de sis artistes digitals que reflexionen sobre la vida a l’antropocè, un concepte que no definix un període geològic pròpiament, sinó l’època en què l’activitat humana ha començat a generar efectes massius en el planeta.

La ballarina Sònia Gómez i Encarni Espallargas plantegen un laboratori d’arts vives dirigit a col·lectius que conviuen amb la salut mental. L’objectiu és descobrir el propi cos i les seues múltiples possibilitats, mentre es busca millorar la percepció d’un mateix.

Com a tancament de la temporada d’exposicions, al desembre es donarà el tret de sortida a una nova edició de la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (BIAM). El certamen es va iniciar el 1989 i ha esdevingut un potent aparador de la creació emergent al país.

Activitats

 • ANÒXIA. UN PRELUDI CONSTANT Dissabte 13 d’abril, Lo Pati acollirà Anòxia. Un preludi constant de l’artista visual i sonor Fito Conesa. Es tracta d’una obra en tres actes que proposa diferents acostaments a les problemàtiques actuals del mar Mediterrani.
 • PROJECTE GARBA Durant el mes de maig es presentarà el projecte Garba, de Sara González de Ubieta, Marc Navarro i David Bestué. Es tracta d’una plataforma de recerca col·lectiva i experimental al voltant dels lèxics materials del delta de l’Ebre.
 • PORTS, NATURA I ART El 12 de maig torna una nova edició de Ports, Natura i Art, el certamen d’intervencions artístiques efímeres al Parc Natural dels Ports, que enguany arriba a la setena edició.
 • CALIDOSCÒPICALAB La ballarina Sònia Gómez i Encarni Espallargas plantegen un laboratori d’arts vives dirigit a col·lectius que conviuen amb la salut mental. L’objectiu és descobrir el propi cos i les seues múltiples possibilitats, mentre es busca millorar la percepció d’un mateix, a través de la mobilitat, la lleugeresa i l’alegria.
 • CICLE DIFRACCIONS A l’octubre, la música contemporània més experimental tornarà a sonar a Lo Pati, en el cicle de concerts Difraccions.
 • L’AULA AL PATI Al llarg de l’any, continua el programa educatiu L’aula al Pati, amb una proposta que pretén explorar les pedagogies que es despleguen fora de l’espai regulat de l’aula i copsar les possibilitats de producció cultural que es deriven de portar l’aula a un centre d’art.

Exposicions

 • mónFILMAT Enguany, els festivals que acull Lo Pati mouen dates. Del 13 al 16 de juny, se celebrarà una nova edició de mónFILMAT – Festival internacional de cinema i paisatge, un certamen que habitualment se celebrava al juliol i en el qual la creació s’enfronta al paisatge com a un element viu, siga com a protagonista o com a punt de partida de la trama.
 • EUFÒNIC De l’11 al 14 de juliol, Lo Pati serà una de les seus d’Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives que se celebra a Terres de l’Ebre. El Centre i el festival presentaran conjuntament una convocatòria d’artistes residents a Baladre, una exposició al Centre d’art i diverses instal·lacions artístiques al territori fruit de la residència. Enguany dixa el darrer cap de setmana d’agost i es trasllada al juliol.
 • FEMME IN ARTS Del 21 al 24 de novembre tornarà Femme in Arts. El festival, comissariat per Anna Zaera, proposa diverses manifestacions artístiques per a obrir un espai per al debat i la reflexió al voltant del fenomen de la violència contra les dones.

Festivals

 • COSMIC EYE Este febrer, Lo Pati presenta la instal·lació Cosmic Eye de l’artista Anaisa Franco. Es tracta d’una peça tridimensional de gairebé cinc metres de diàmetre que l’artista Anaisa Franco exposa a la façana fluvial d’Amposta a l’alçada de la plaça del Poador.
 • ENERGIA SUBMERGIDA La segona exposició de la temporada porta per títol Energia submergida i es podrà visitar del 2 de març al 5 de maig. La mostra de l’artista Paula Artés és fruit d’una recerca fotogràfica, de més de cinc anys, per reflexionar sobre l’entramat de relacions de poder i control al voltant del desenvolupament de la plataforma Castor.
 • EDWIN VAN DER HEIDE Entre el 6 i el 28 de juliol i en el marc del festival Eufònic, la seu de Lo Pati acollirà una instal·lació de l’artista sonor i visual holandès Edwin van der Heide. Amb comissariat d’Arnau Horta, crearà una peça que basa el seu funcionament en l’ús de vàlvules d’aire comprimit.
 • DELTACÈ L’arquitecta de Deltebre Eva Franch presentarà l’exposició Deltacè (Antropocè, Capitalocè, Plantaciócè…), amb una sèrie d’històries analítiques, poètiques i especulatives sobre les activitats que històricament han regulat la relació entre els humans i els ecosistemes al Delta.
 • BIENNAL D’ART CIUTAT D’AMPOSTA Com a tancament de la temporada d’exposicions, al desembre es donarà el tret de sortida a una nova edició de la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (BIAM). El certamen es va iniciar el 1989 i ha esdevingut un potent aparador de la creació emergent al país.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies