Lo Raco del Vermutenc de la Ràpita és finalista en els Premis Vinari i opta a ser per tercer any consecutiu la millor vermuteria de Catalunya. El passat 2023 va guanyar per primera vegada i l’any passat va repetir. La setmana passada va finalitzar el termini de votació popular i el dia 26 de març, en la gala que se celebrarà a Reus, se coneixerà la millor vermuteria d’este 2025, entre altres premis.
Adrià Franco és el propietari de la vermuteria rapitenca que ja reunix més de noranta vermuts diferents en la seua carta. Un home que és també jurat dels premis i participarà en el procés d’escollir els millors vermuts d’este any, fet que demostra la seua rellevància i professionalitat en el sector.
Abans d’obrir el seu negoci, Adrià explica al Setmanari l’Ebre, en una visita al seu local, que abans treballava en una empresa de distribució i va tindre l’oportunitat de conèixer els vermuts més de prop. Tant li va agradar la beguda que va arribar un moment que n’acumulava ja una gran quantitat. La dona li deia: “Per què en vols tants?”. Ell li contestava: “Una vermuteria per a quan vinguen els amics!”.
A poc a poc, la broma es va anar materialitzant i, després de la pandèmia, l’Adrià va decidir obrir el seu negoci actual: una vermuteria on poder anar amb els amics, parella, familiars i compartir moments.
Tot i la gran incògnita que resultava obrir un negoci després de la pandèmia, al propietari li va anar prou bé i va començar a acumular clients.
En l’inici del 2022 Adrià va patir un problema de salut que el va incapacitar i el local va romandre tancat uns mesos. Però això no el va parar.
Durant la visita al Racó del Vermutenc se pot veure en una pissara els vermuts més demanats pels clients: el de la casa (un vermut comprat però amb el toc personal d’Adrià), l’Olave reserva roig i el blanc, el Dos Deus (millor vermut de Catalunya 2024) i el Miró de Reus.
El fundador del Racó del Vermutenc explica que ell sempre pretén que els clients se senten com a casa i assessorar-los en el possible: “Sempre els pregunto com el volen. Hi ha molts tipus de vermut, molts sabors. Estic contínuament provant de nous per veure si poden encaixar en la carta, de vegades els dixo provar als clients perquè donen el seu veredicte”.
Tal com s’ha mencionat, compta amb més de noranta vermuts de diferents sabors i característiques. Fins i tot se’n pot trobar sense alcohol i sense sucre, i això dona la possibilitat a més persones de tastar-los.
Quant a la seua tercera nominació als Premis Vinari, Adrià no s’hauria esperat mai guanyar: “Competixo amb altres vermuteries de Reus, Barcelona, Girona, que tenen més població, i escollint-se el premi en votació popular, pensava que el més normal seria que no guanyés, perquè a la Ràpita no hi ha tanta gent com a les altres ciutats”, explica. Però va guanyar igualment. La segona vegada, amb majoria absoluta amb el 54 % dels vots.
“La publicitat posterior a haver guanyat el premi va molt bé perquè es nota la gran quantitat de gent que ve, no tan sols de les Terres de l’Ebre sinó de Catalunya, Espanya i també estrangers. La gent té curiositat de provar”, comenta Franco.
Adrià Franco conclou dient que, per a ell, el vermut no és tan sols una beguda: “Sempre ha sigut una tradició. És bonic compartir moments amb els teus. I per a mi és molt més que un negoci: és un hobby. Sempre que puc, me fico a la cuina, provo nous plats i ho gaudixo molt”.