Encara no s’ha acabat un tall que ja se n’entreveu un altre. Fins al 3 de març, el tall de Roda de Berà continuarà obligant a fer amb autobús el tram de l’R16 entre l’Hospitalet de l’Infant i Sant Vicenç de Calders, però cal tindre present que després s’ha d’instal·lar el tercer fil entre el nus de Vila-seca i Castellbisbal, passant per Tarragona ciutat, i canviar l’ample de via entre Vila-seca i Castelló, inclòs el ramal de Tortosa. La solució del tercer fil en el tram nord de tot este trajecte permetrà la circulació de trens tant en ample europeu com ibèric, però al sud de l’intercanviador de la Boella, a l’entorn de Vila-seca, l’encàrrec de l’Estat que té l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) és canviar l’ample de via, d’ibèric a europeu, la qual cosa ja no permetrà circular combois en ample ibèric i les empreses de mercaderies o de passatgers -bàsicament Renfe– que hi operen s’hauran d’adaptar a esta circumstància.
Per a preparar la instal·lació del tercer fil, s’estan ultimant les obres al túnel de Roda i s’estan fent modificacions en altres estacions i infraestructures del tram entre Sant Vicenç i Tarragona. El tercer fil en si mateix s’afegirà després del 3 de març, però fonts de l’Adif asseguren que els treballs se podran fer de nit i en cap de setmana i que no afectaran substancialment la circulació de trens, que hauria de recuperar una certa normalitat i girar full dels transbordaments amb bus. La connexió de les mercaderies del Tarragonès -i del Port de Tarragona- i de Barcelona cap a Europa en ample europeu hauria d’activar-se el 2026.
De Vila-seca cap al sud, amb el canvi d’ample complet, se preveu que hi haurà més afectació al transit ferroviari, tot i que en la mesura que ara hi ha doble via en tot el tram fins a Castelló, se pot abordar primer una via i després l’altra i dixar el trànsit en via única temporalment. A més a més, fonts del sector expliquen que ja s’han estat preparant en gran part del traçat -de fet, les obres se van adjudicar el 2021- els anomenats canvis de via, perquè a l’hora d’executar el pas dels 1.668 mil·límetres de l’ample ibèric als 1.435 mm de l’ample europeu o estàndard, siga tot més mecànic i àgil. A més a més, les travesses entre Vila-seca i Castelló són polivalents, és a dir, admeten tant la via en ample europeu com en ample ibèric, i no s’han de substituir, cosa que sí que caldrà fer en el subtram entre l’Aldea i la terminal de Tortosa, on des de fa temps se poden veure les noves travesses preparades al costat de la via.
Des de l’Adif, se limiten a exposar que caldrà fer una planificació acurada dels treballs perquè l’afectació al trànsit siga la mínima, però en tot cas hi haurà limitacions. L’Adif no posa data. El secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Manel Nadal, va demanar recentment que el 2027 tot Catalunya ha de tindre operativa l’amplada estàndard.