HomeSense categoriaL’ocupació femenina en temps de covid: feines més precàries i parcials

L’ocupació femenina en temps de covid: feines més precàries i parcials

TERRES DE L’EBRE // Les dones seguixen liderant els contractes a temps parcial i continuen a la cua del mercat laboral després d’un any de pandèmia. Segons  els experts, el 90% de l’ocupació femenina creada l’últim trimestre del 2020 és a temps parcial, tres vegades més que els indicadors masculins. En tot l’any, les dones han perdut feina amb més intensitat que els hòmens, amb una caiguda de l’ocupació del 4,1% respecte al 3,9% masculí. 

Tot i que la majoria de feines en primera línia de gestió de la pandèmia estan feminitzades, la crisi sanitària ha tingut un fort impacte en l’ocupació de les dones, especialment significatiu i més profund en els primers mesos. En concret, les dones són un 70% dels sanitaris, un 80% dels sociosanitaris i un 60% dels treballadors de supermercat.

En el darrer trimestre de l’any, les dones han mostrat una evolució més favorable, però pràcticament tota la feina generada és a temps parcial. La taxa de parcialitat femenina continua triplicant la masculina, amb el 21,5% de dones que no treballen tota la jornada i només un 7,6% de treballadors en esta situació. “Una vegada més veiem que les dones continuen a la cua del mercat laboral”, lamenta la directora general d’Igualtat del Govern, Mireia Mata. Les dones ocupen un 71% dels contractes a temps parcial, segons els ‘Indicadors d’igualtat de gènere de Catalunya 2020’ de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç de Barcelona. Este és l’indicador més clar de la precarietat en el mercat laboral, ja que estos contractes acostumen a representar més rotació, tenen un preu per hora inferior i limiten la possibilitat de desenvolupament professional dels treballadors.

 

866 autònomes menys a catalunya

La crisi sanitària i econòmica causada per la pandèmia ha tancat l’any 2020 amb 866 treballadores autònomes menys a Catalunya, segons l’Informe Dona Autònoma elaborat per l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA). A desembre del 2019, hi havia inscrites en el RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) 197.234 dones i un any més tard, 196.368, és a dir, un 0,4% menys. Les dones representen el 35,7% del total del col·lectiu. En canvi, entre els hòmens, la crisi no ha impactat amb tanta força i les xifres s’han mantingut estables, amb 352.636 autònoms, 59 més que a desembre del 2019. A l’Estat es va observar la mateixa tendència. Concretament, es van sumar més cotitzants al RETA -2.113-, amb un increment de 4.046 hòmens (2.097.731 en total) i un descens de 1.993 dones autònomes (1.171.810).

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies