HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL’ONU declara que el medi ambient sa és un dret humà

L’ONU declara que el medi ambient sa és un dret humà

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar una resolució, el passat 28 de juliol de 2022, que reconeix l’accés a un medi ambient net, sa i sostenible com un dret humà universal.

La mateixa resolució també reconeix que l’impacte del canvi climàtic, la gestió i l’ús insostenibles dels recursos naturals, la contaminació de l’aire, la terra i l’aigua, la gestió inadequada dels productes químics i els residus i la pèrdua consegüent de biodiversitat interfereixen en el gaudi d’aquest dret, i que els danys ambientals tenen implicacions negatives, tant directes com indirectes, per al gaudi efectiu de tots els drets humans.

En un comunicat, António Guterres, secretari general de l’ONU, va manifestar: “La resolució ajudarà a reduir les injustícies mediambientals, a tancar les bretxes de protecció i a empoderar les persones, especialment les que es troben en situacions vulnerables, com els defensors dels drets humans mediambientals, els nens, els joves, les dones i els pobles indígenes”,

En aquest sentit, cal recordar les 227 persones defensores de la natura i del medi ambient assassinades a Amèrica Llatina i el Carib durant el 2021. Persones que feien campanya contra la tala il·legal, la mineria i l’exploració petroliera en zones protegides.
Gran part dels drets humans que avui donem per fets no existien: el dret a la vida, el dret a la llibertat, el dret a l’educació, el dret a la llibertat religiosa, el dret a la feina, el dret a la salut, el dret a no ser sotmès a esclavatge ni tortura, etc.

Està clar que aquests drets no es respecten a tot el món, però van aportar un progrés a la societat gràcies al fet que van ser adoptats com a universals, en particular gràcies al fet que permeten que les persones puguin exigir respecte pels seus drets.

Per tant, no n’hi ha prou, amb el reconeixement, cal aplicar-ho! Recordem que la identitat cultural de les persones i pobles està profundament lligada al medi natural en el qual es desenvolupa. Una natura sana ens aporta aigua neta, aire pur, aliments, materials per a la construcció, medicines…, així com beneficis econòmics a les comunitats locals per mitjà de l’explotació tradicional dels seus recursos naturals: pesca, caça, agricultura, ramaderia, salines, turisme, etc.

Totes les persones del món tenen dret a un medi ambient saludable!

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

50 + = 53

Últimes notícies