HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catMai no és tard quan arriba

Mai no és tard quan arriba

Després d’haver batallat durant molts anys, i sempre trobar-nos un no per resposta, en l’últim ple del mes de maig és va aprovar la moció presentada per Movem Tortosa per a la construcció de la primera llar d’infants pública a Tortosa, un fet important que hauria de significar la seua implementació per part de l’equip de govern. És un altre exemple, com està passant amb l’hospital, que evidencia que les nostres idees i propostes, rebutjades sistemàticament primer, acaben obrint-se pas perquè són de sentit comú i positives per a la ciutat.

Cal recordar que Tortosa és una de les escasses ciutats de més de 30.000 habitants de Catalunya que avui dia encara no compta amb una llar d’infants pública al seu nucli urbà. Només hi ha aquest servei disponible a Jesús, Bítem i Campredó, però cap, a Tortosa ciutat. Ciutats amb un nivell de població similar compten amb més d’una llar d’infants pública. Per citar només dos exemples propers, Cambrils, amb 35.064 habitants, i Valls, amb 24.553, compten amb dos escoles bressol públiques. Però també molts municipis de les Terres de l’Ebre, com Amposta, l’Ametlla, la Sénia o pobles més petits com Corbera d’Ebre, Tivenys o el Pinell de Brai, per citar-ne només alguns, també ofereixen aquest servei. Per tant, Tortosa és clarament una trista excepció en aquest sentit.

Una llar d’infants és un servei públic bàsic que ha de donar l’Ajuntament. És una necessitat que pràcticament totes les llars tindran en algun moment, sobretot per a aquelles que no s’ho poden permetre i que no compten amb l’alternativa i suport dels avis i àvies, a qui habitualment totes les famílies carreguem amb aquesta responsabilitat per poder conciliar la vida familiar i laboral, si no és la mare la que surt del mercat laboral per atendre els fills, com és malauradament habitual.

Per tant, les llars d’infants contribueixen clarament a reduir les diferències socials en universalitzar l’educació en l’etapa dels 0 als 3 anys i afavoreixen la conciliació familiar, cosa que millora la vida de les dones que són mares i contribueix a construir una ciutat més igualitària. I aquests beneficis es fan extensius als infants, ja que està demostrat que l’escolarització en les primers anys té un impacte directe positiu, ja que proporciona un millor desenvolupament físic, intel·lectual, social i emocional.

Amb tot això, la Generalitat ha anunciat per al proper curs la gratuïtat en l’etapa de 2 anys a les llars d’infants públiques, fet que provocarà que a Tortosa ciutat no hi hagi aquesta opció, ja que no tenim cap llar d’infants pública. Això significa que les famílies tortosines no podran gaudir de cap llar d’infants gratuïta en aquesta etapa, a diferència de la majoria de ciutats i pobles de Catalunya. A més a més, el Govern de l’Estat i la Generalitat han anunciat la convocatòria d’ajudes per a la creació de llars d’infants públiques en breu en la línia dels fons europeus.

Per totes aquestes raons, ara més que mai, Movem Tortosa apostem per la creació d’aquesta llar d’infants pública, que ha de complementar l’oferta privada de la qual ja gaudim, ja que està demostrat que el fet de comptar amb una llar pública el que fa és augmentar el número d’infants escolaritzats en aquesta etapa.

Volem deixar de ser l’excepció i gaudir dels mateixos beneficis que la resta de ciutats. Per això des de Movem Tortosa hem proposat al Govern municipal d’incloure la creació d’aquesta llar d’infants pública aprofitant tant les ajudes anunciades, com la modificació pressupostària que s’ha d’aprovar en les properes setmanes i que permet fer el projecte viable en tots els sentits. Per tant, només és tracta de voler tirar endavant el projecte, no hi ha excuses, si creiem realment en una ciutat per a les persones, amb progrés i oportunitats per a tothom.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Diputat al Parlament de Catalunya i portaveu del grup municipal de Movem Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 16

Últimes notícies