La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha millorat notablement les dades d’accessibilitat durant el 2023. En el marc del Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària, engegat aquest any passat pel Departament de Salut, al conjunt de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre el 71% dels usuaris de l’Atenció Primària i Comunitària van rebre visita amb el seu professional assignat en cinc o menys dies durant el 2023. Les visites presencials a l’Atenció Primària han augmentat en 29.500 respecte a 2022.
Un element clau en aquest Pla de Millora de l’accessibilitat a les Terres de l’Ebre ha estat l’impacte del model de coordinació territorial, que ha permès millorar els terminis de resolució en proves diagnòstiques, consultes externes i en intervencions quirúrgiques, reduint els temps de demora que tenia la Regió a l’inici d’aquest pla d’accessibilitat.
Pel que fa a l’activitat quirúrgica, s’han realitzat durant l’any 2023 un total de 10.983 cirurgies, assolint el màxim d’actuacions quirúrgiques anuals a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre. Aquest augment d’activitat ha permès disminuir en un 17% el nombre de pacients en llista d’espera fora de termini. El 100% de la cirurgia oncològica, el 99,7% de les intervencions de garantia (pròtesis de maluc, cataractes i pròtesis de genoll) i el 92% de la resta d’operacions s’executen en el termini d’accés garantit.
La pujada d’activitat també és substancial pel que fa a proves diagnòstiques, amb 16.431 proves realitzades durant 2023, la qual cosa ha repercutit en una disminució d’un 60% de les persones que esperaven proves diagnòstiques fora de termini. Durant l’any 2023 s’ha resolt el 100% de les persones que esperaven una electromiografia, s’ha reduït en un 85% la llista d’espera per a ecografies, el 70% de les persones que estaven en llista d’espera per a una colonoscòpia o el 50% de la llista d’espera per a ressonàncies.
Referent a les consultes externes, se n’han dut a terme a les Terres de l’Ebre un total de 43.405 durant 2023, aconseguint reduir en un 71% les consultes externes fora de termini. En especialitats com traumatologia, oftalmologia, cirurgia vascular o pediatria, la llista d’espera s’ha eixugat en més d’un 85%.
Durant el 2024, es preveu reforçar aquesta tendència gràcies al desplegament de l’anomenada programació per motius, que permet facilitar una atenció més resolutiva per a la ciutadania amb fins a 285 motius de demanda de visita per part dels usuaris, fixant quin és el professional més adient per donar-hi resposta. L’Equip d’Atenció Primària de Gandesa ha estat un dels equips pilot a tot Catalunya per tal d’implementar aquesta programació per motius.
Íngrid Roca, gerenta de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, ha fet valdre “uns resultats que reflecteixen l’esforç que s’ha dut a terme al conjunt de la Regió per part dels professionals de tots els centres i de les unitats proveïdores“. Roca ha assegurat que “malgrat que encara tenim actuacions a resoldreestem molt satisfets de la feina i de l’esforç realitzat, alhora que invertim en millorar les infraestructures per a augmentar la capacitat i la qualitat de l’atenció a les persones de les Terres de l’Ebre“.