HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catMei què? No, Makers de les Terres de l’Ebre

Mei què? No, Makers de les Terres de l’Ebre

Us explicaré qui són i què estan maquinant aquests dies els Makers del nostre territori, a part d’invertir desinteressadament el seu temps, enginy i coneixement a la societat. Aquest grup de gent anònima realitza activitats d’enginyeria, CNC, robòtica, electrònica, impressió 3D, etc. a nivell no professional. La tarda del dimecres 26 de febrer, i dins de les Jornades Tècniques de l’Institut de l’Ebre, un grup de 5 representants d’aquest col·lectiu van presentar-se a la Sala d’Actes davant de més de 200 estudiants, on van poder exposar tots els projectes que portaven a terme.

Dues setmanes més tard i arran d’aquesta problemàtica que ens hem trobat sense pensar-hi, s’ha de buscar una solució per protegir metges, infermers i tota la resta de personal en contacte en infectats. S’organitzen en grups de WhatsApp i Telegram, que bullen d’informació, plànols, maquetes, vídeos i al cap de poques hores surten els primers dissenys de pantalles. Un d’aquest disseny, entre molts, és el més indicat pel poc temps i material emprat en la seva fabricació, uns 40 minuts per cada pantalla aproximadament.

El dijous 19 de març es porten a l’Hospital Verge de la Cinta les primeres 38 pantalles de protecció facial i 16 manipuladors de portes. Aquella mateixa tarda CatSalut autoritza l’ús de les pantalles a tot el personal sanitari. Tot el grup de Makers ja tenen el disseny als seus ordinadors i són enviats a les impressores 3D per començar a produir-ne el màxim nombre possible. Els mitjans de comunicació, fins i tot en l’àmbit estatal, en fan difusió d’aquesta iniciativa d’un grup d’herois i heroïnes que amb les seves impressores ajudaran a protegir al personal en contacte amb aquests microorganismes.

Aquest grup de les Terres de l’Ebre no tenen associació però actuen com a tal i això que la majoria d’ells només es coneixen del WhatsApp. S’organitzen per poder rebre als seus domicilis les bobines de filament necessari per imprimir, també per repartir-se les poques làmines d’acetat que poden aconseguir. Són un grup de més de 50 persones de diferents poblacions que van des de Flix fins a Alcanar. Els ajuntaments i policia local donen suport logístic en aquests dies de confinament i tot el personal sanitari ho rep en molt d’agraïment. Ja hi ha les primeres donacions d’empreses en material per poder fabricar-ne gratuïtament totes les necessàries. Un total de 25 empreses i entitats han fet donació de més de 2.000 fulls d’acetat i més de 300 kg de filament d’impressió 3D. Tota la distribució es planifica i liderada a les oficines de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre que les distribueix en funció de la necessitat de cada centre assistencial.

Sou els Sapadors d’aquest exèrcit de professionals que lluiten a primera línia del front sanitari. Tan aviat s’acabi aquesta malaltia epidèmica, haureu de néixer com associació, que de ben segur teniu molt per aportar a la nostra societat. Només tinc paraules d’elogi per aquest grup que en menys de dos dies han establert una infraestructura d’empresa que ha fet possible distribuir a hores d’ara més de 3.000 pantalles facials.

Sisco Besalduch Piñol
Sisco Besalduch Piñol
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

37 + = 47

Últimes notícies