HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catMés cues de pansa i menys lliçons

Més cues de pansa i menys lliçons

Articles com els publicats recentment pel regidor de Movem Tortosa, Jaume Bel, titulat Brutalisme a la tortosina, fan que un es plantegi si el que el regidor diu al text s’ho creu realment o bé és un més dels exercicis als quals, malauradament, ens té acostumats aquest grup de l’oposició, que no concep res més que sembrar discòrdia a qualsevol preu. M’inclino a pensar que es tracta d’això segon, perquè no voldria imaginar que un arquitecte com el senyor Bel s’atreviria a menystenir, de la manera que fa a l’article, la feina d’un altre arquitecte: en aquest cas, la d’un arquitecte tortosí que compta amb un aval professional més que contrastat, mereixedor de diversos premis prestigiosos, com el Young Architect of the Year de Londres, el Design Vanguard Architectural Record de Nova York, BEAU XI Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, seleccionat i finalista als Premis FAD, o representant de Catalunya a la Biennal de Venècia, entre altres distincions.

Bàsicament, l’article del senyor Bel se centra a criticar l’actuació feta al passeig del Castell, on el govern de Tortosa hem recuperat una part molt degradada del barri del Castell i hi hem habilitat un passeig que és una actuació molt important per recuperar el conjunt del barri, a més de convertir-se en un nou actiu turístic. Com a mínim, hauria d’haver alertat el lector del conflicte d’interessos que lliga el senyor Bel amb aquesta actuació i que hauria fet recomanable que s’abstingués de fer un article d’aquestes característiques: perquè va ser a ell a qui l’Ajuntament va encarregar en primer terme el projecte per a l’execució de l’obra, com a arquitecte de la ciutat. Lamentablement, però, el projecte redactat pel senyor Bel no es va poder materialitzar, ja que l’estudi geològic posterior va determinar que l’actuació proposada posava en risc l’estabilitat del castell perquè descalçava una part de la base de roca. En altres paraules: podia generar risc de caiguda del Parador. Comprendran que no es podia acceptar.

Ara, d’una manera ben hipòcrita, el senyor Bel es posa a criticar que s’han construït uns murs pantalla fets amb formigó. Només faltaria que no hi haguessin uns murs així per no posar en dubte l’estabilitat del castell. Per cert, el projecte del senyor Bel també preveia murs de formigó. El que realment molesta al senyor Bel i a Movem és que el resultat de l’actuació és més que notable, i que és un avenç per al nucli antic. I tot el que sigui avançar els incomoda si qui ho fa possible és l’actual govern. Movem és més de quedar-se quiets. Això sí, de parlar molt i de criticar-ho tot. Com sempre, l’objectiu és fer mal al govern municipal, sense veure (o, potser, tot i sabent-ho) que s’està fent mal a la ciutat generant sempre una visió negativa de totes les coses.

Per si no fos poc atrevit criticar el passeig del Castell, Jaume Bel s’atreveix a posar en dubte la nova plaça de la Catedral. Diu que l’estructura de formigó oculta part de la façana… Per si no se’n recorda, ara la façana és visible perquè aquest govern va assumir la responsabilitat d’enderrocar les cases situades al davant de la Catedral. En aquell moment, des d’alguns sectors en van voler fer molt de soroll. Però, si no ho haguéssim enderrocat, tampoc hauríem pogut localitzar les restes de la Tortosa romana. Ni de la que segurament és la primera basílica de la ciutat, d’època visigòtica. Ni tampoc les fàbriques de salaons de la Tortosa andalusina o la façana fluvial del Renaixement… Tot això no ho tindríem a la vista ni ho podríem aprofitar culturalment ni turísticament.

Per tant, davant d’aquesta gran desmemòria, un remei: més cues de pansa i menys lliçons, senyor Bel. Nosaltres, mentrestant, des del govern municipal seguirem treballant i actuant per recuperar el centre històric de Tortosa.

Sisco Pepio
Sisco Pepio
Regidor de Fires, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies