HomeSense categoria“Milers de raons” pel feminisme a l’Ebre

“Milers de raons” pel feminisme a l’Ebre

“De raons n’hi ha moltes, milers”, reitera Carme Abril, membre de la Comissió Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre, quan se li pregunta per què la població s’ha d’unir a la vaga feminista convocada este divendres amb motiu del Dia de la Dona. “La dona continua patint desigualtats i discriminació laboral, continua sent víctima de la violència masclista, continua sent víctima de violacions, continua sent qui es queda a casa per a cuidar la gent gran, els nens…”, enumera Abril, que des de fa anys s’ha mostrat molt activa en la lluita feminista a les comarques de l’Ebre. “Tot això ha de canviar d’una vegada i, per esta raó, necessitem mobilitzar-nos. Tothom a la vaga!”. 

Com en anys anteriors, doncs, el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, suposa una nova jornada de reivindicació i de clam feminista que s’escampa a nivell global. Arreu de l’Estat espanyol s’ha convocat este divendres una vaga general feminista, i milers de col·lectius han animat tota la població a participar-hi, ja que l’objectiu final és aconseguir “una societat més justa, més igualitària”. A terres ebrenques, el col·lectiu Comissió Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre –una assemblea horitzontal oberta a totes les dones feministes que hi vulguen participar– ha sigut qui ha agafat les regnes de la mobilització i, des de fa setmanes, porten duent a terme diversos actes de sensibilització amb l’objectiu de comptar amb el màxim de suport. “Hem fet una precampanya per a informar de la vaga, dels actes i mobilitzacions que farem… estem molt contentes, perquè la resposta que hem rebut ha sigut molt positiva”, apunta la mateixa Carme Abril en declaracions a este setmanari.

 “Hem enllaçat molts pobles de les quatre comarques de l’Ebre, que ens han mostrat el seu suport”, afegix. Un dels actes més simbòlics que la Comissió ha protagonitzat durant estes setmanes ha sigut la penjada de llaços liles –el color que s’associa a la lluita feminista– en moltes de les localitats ebrenques. Tortosa, Deltebre, Batea, l’Ampolla, Santa Bàrbara, la Ràpita o l’Aldea són alguns dels municipis que han tenyit de lila. “Esta precampanya ha volgut anar activant el territori, escalfar els motors de cara el 8 de març”, emfasitza Abril.  “El feminisme és una alternativa sistèmica davant les violències del capitalisme, el patriarcat, el racisme i la barbàrie del feixisme. És per això, per la necessitat de posar fi a un sistema que oprimix, humilia, agredix, discrimina, assetja i mata a les dones”, proclamaven des d’esta organització el passat 2 de febrer, quan van penjar llaços liles a Tortosa. La capital del Baix Ebre, a més, ha sigut l’escenari escollit perquè s’unifiquen els clams feministes d’arreu del territori: este divendres, a les sis de la tarda i a la plaça del Mercat, s’ha convocat una concentració unitària a nivell del territori ebrenc que, seguint la tònica del moviment, reclama llibertat i igualtat femenines tots els dies de l’any. 

 

El pes de les xarxes socials

Paral·lelament i durant els dies previs al 8 de març, la mateixa Comissió Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre també s’han servit de les xarxes socials per a fer reivindicació. El col·lectiu va impulsar una campanya on animava la població a difondre, amb l’etiqueta #8MFaigVaga, vídeos o fotos expressant els motius pels quals faran vaga el Dia de les Dones. 

Molts usuaris de Twitter, Facebook i també d’Instagram han respost a la crida. “El 8 de març faig vaga perquè no vull que m’infravaloren pel simple fet de ser dona”, deia un dels vídeos publicats a través de Twitter. “Faig vaga perquè vull un món millor per a homes i dones. Perquè tinc por quan vaig a buscar farigola o quan surto tard d’una reunió, perquè tinc por per les meues nebodes, per la meua germana, les meues amigues, les filles de les amigues”, explicava una altra de les dones ebrenques que va penjar el seu vídeo. “Faré vaga perquè estic cansada que siguem notícies de portada, i que els nostres agressors caminen impunement pels nostres carrers”, recalcava una altra. Alguns homes també van voler dir-hi la seua i van difondre els seus vídeos amb missatges similars. “És fonamental que els homes ens adonem del nostre paper en esta lluita, de tot allò que hem d’aprendre però sobretot desaprendre… i és que tots tenim tics heretats d’esta societat capitalista i patriarcal”, deia un d’ells. “Faig vaga perquè no vull ser còmplice d’este sistema patriarcal que oprimix al 50% de la població per ser dones. Perquè la vaga feminista ha de ser una palanca de canvi d’esta societat”, subratllava un altre.

De la mateixa manera que està passant a bona part del món, el feminisme també creix a les Terres de l’Ebre. “En els últims anys hem avançat, cada cop tenim més força i més capacitat de mobilització”, assegura Abril. “Això sí, és cert que estem parlant d’un feminisme rural. A l’Ebre, igual que a la majoria de zones rurals, hi ha més reticència perquè solen ser entorns més conservadors i sempre costa una mica més”, conclou. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies