Mirada llarga

El mestre Joan Fuster ens va deixar un llegat intel·lectual, humà i polític imprescindible, i entre una de les seues especialitats hi ha l’art d’escriure aforismes, sentències breus, enginyoses, que sovint expliquen idees complexes. Un dels aforismes més coneguts del geni de Sueca és el de: “Tota política que no fem nosaltres serà feta en contra de nosaltres”.

Agafant aquesta idea de Fuster, podríem afirmar que totes aquelles decisions que no prendrem en clau col·lectiva, territorial, de poble, d’interès general, en perspectiva de futur o estructural, a la llarga acabarà anant en contra de nosaltres, del col·lectiu, de totes i tots.

Sovint en política, ha passat, i malauradament passarà, que molts dirigents i equips han fet del curtterminisme i del qui dia passa any empeny una manera de funcionar, respectable, però discutible; lícita, però que a la llarga passa factura. Evidentment, insisteixo, una manera de fer totalment respectable i que respon a una lògica antiga, però enormement discutible en termes polítics i d’interès col·lectiu.

Una societat avança de moltes maneres i gràcies a diversos factors, els grans consensos, la mirada col·lectiva, les lluites compartides i sobretot els projectes amb mirada de futur, en clau estructural. Transformar un poble, una ciutat o qualsevol repte compartit passa per ser capaç de canviar, transformar i avançar prenent decisions estructurals, i això no significa que l’altra manera de funcionar no pugui existir, però va en detriment de l’altra i finalment l’acaba perjudicant.

El curtterminisme, la mirada curta i el rèdit immediat, en forma de despesa poc programada, manca de valentia, càlcul electoral, etc., i finalment acaba passant factura tot i els resultats sovint enganyosos i immediats. Les transformacions estructurals que no s’han pres quan tocava caldrà prendre-les més endavant, amb l’afegit d’haver perdut un temps d’or que caldrà recuperar.

Aparcar aquesta mirada és imprescindible per avançar de forma conjunta. Abraçar les iniciatives que transformen, i que en un primer moment semblen més difícils de valorar, a la llarga acaba sent la millor fórmula per a tothom. Entomar els reptes que decidiran el futur, posar la mirada llarga, ampliar el focus i sortir del primer revolt és el que tots els que avui dediquem il·lusió i treball a la funció pública hauríem de fer.

Tot allò que els ajuntaments, administracions, equips de govern no decidirem avui en clau estructural condicionarà el demà; per contra, tota aquella decisió, projecte i repte que avui entomarem amb visió de futur serà més transformador, valent i sobretot necessari per a la societat del demà.

Avancem, per tant, en clau de futur, fent possible allò que ens farà més forts, més lliures i més cohesionats en el dia de demà i pensant sempre amb clau estructural, amb clau transformadora; i enviem al calaix la política en curt per continuar avançant amb la brúixola clara i concisa pels pobles i ciutats que anhelem.

Eladi Galbe
Eladi Galbe
Alcalde de Tivenys
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

37 + = 46

Últimes notícies