HomeMedi AmbientMontsià, Terra Alta i la Ribera d'Ebre, per sobre de la mitjana...

Montsià, Terra Alta i la Ribera d’Ebre, per sobre de la mitjana catalana en recollida selectiva

El nombre de comarques que supera el 50% de la recollida selectiva a Catalunya va passar de 10 a 13 durant el 2019 i el Montsià se situa en la vuitena posició amb un 53,12%. El Berguedà (68,82% de recollida selectiva) ha pres el relleu a Osona (65,4%) com a primera comarca del rànquing. Les que estan per sobre del 60% ja estarien acomplint els objectius europeus. Les implantacions de recollida porta a porta estan força relacionades amb els millors resultats. A les Terres de l’Ebre, en segona posició trobem la Terra Alta, amb un 50,62, per davant de la Ribera d’Ebre, amb un 48,21%. Les tres estan per damunt del percentatge de selectiva que ha assolit tot Catalunya, amb un rècord del 44,8%. En canvi, al Baix Ebre, on poblacions com Tortosa i Deltebre partixen d’una situació endarrerida i malgrat que és la que més volum total de selectiva recull amb més de 20.000 tones, el percentatge baixa fins al 44,17%. A més a més, és amb diferència la que més residus municipals genera: 585,39 quilos per habitant i any, per davant del Montsià (512,6), la Ribera d’Ebre (429,06) i la Terra Alta (309,19).

Pas enrere de la Terra Alta i la Ribera

Les dos comarques d’interior, però, fan un pas enrere en relació amb les dades del 2018, quan la Ribera arribava a un 49,59% de selectiva i la Terra Alta, al 54,39%. Malgrat tot, el Montsià i la Terra Alta ja tindrien assolit el 50% que marca l’agenda verda europea per al 2020.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, van presentar les dades de generació de residus municipals a Catalunya durant l’any 2019. Calvet va explicar que del total dels residus municipals, l’any passat es van recollir 1,8 milions de tones, la xifra més alta de la història, i que representa un augment respecte de l’any anterior del 9%.
L’any passat es van generar a Catalunya 4 milions de tones de deixalles, que corresponen a 1,4 quilos per habitant i dia (526 kg/hab/any). En comparació amb els indicadors econòmics de Catalunya -el PIB i la variació interanual PIB-, la generació i la variació de la generació per càpita se situen per sota del creixement econòmic, i confirma la tendència dels darrers anys de dissociació entre generació de residus i creixement econòmic. El conseller Calvet ha valorat este menor increment de generació com un bon indicatiu, que “fa pensar que, en part, a poc a poc, va canviant la manera de consumir, més preventiva pel que fa a la generació de residus”.
En termes d’emergència climàtica, la recollida selectiva va evitar l’any 2019 l‘emissió de 564.000 tones de gasos amb efecte d’hivernacle, equivalent al CO2 que produïxen 564.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.

Creixement excepcional del paper

Totes les fraccions ordinàries que es recullen de forma selectiva continuen creixent. Respecte de l’any anterior, la que ho ha fet en major mesura, i de forma ben ostensible, ha estat la del paper i cartró (+29%). Este increment, segons el conseller, “va acompanyat de la disminució del preu del paper, que ha fet desaparèixer pràcticament els furts als contenidors de color blau”.
La fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– ha disminuït un 3,75% respecte de l’any anterior i ha estat de 2,2 milions de tones. Gairebé el 70% s’ha destinat a tractament mecànic biològic previ a la disposició final. D’este, només el 23,4% ha anat a l’abocador sense un tractament previ.
La destinació final a dipòsit controlat ha anat davallant des del 43,3% de l’any 2014 fins al 32,9% del 2019. L’any 2035, segons les noves directives europees, només s’hi podrà dur el 10% dels residus generats.

Nova llei

Calvet qualifica d’“essencial” la implicació dels ens locals i s’ha mostrat convençut que “calen més esforços” per a incrementar la recollida selectiva implantant models eficients com el porta a porta, contenidors intel·ligents, models de pagament per generació i assegurar que el comerç i serveis -els grans generadors de residus- realitzen correctament la recollida selectiva. El Copate té en marxa al Baix Ebre i el Montsià iniciatives en este sentit.
El conseller ha anunciat que l’Agència de Residus està treballant en la redacció d’un text articulat de la nova Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya i que té previst tenir-la enllestida al setembre, en la represa de l’acció de Govern i l’activitat parlamentària.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 42

Últimes notícies