HomeSense categoriaMor a Madrid el mecenes tortosí José Celma Prieto

Mor a Madrid el mecenes tortosí José Celma Prieto

A primera hora de la tarda del dissabte 28 de març s’ha conegut la mort a Madrid del mecenes tortosí José Celma Prieto després d’una llarga malaltia. L’ajuntament de Tortosa ha fet un comunicat recordant la seva contribució a la ciutat permetent l’establiment del centre de la UNED o el conjunt escultòric dels Jardins del Príncep entre d’altres, i expressant el seu condol. Una de les seves últimes voluntats era rebre sepultura a Tortosa al costat de la seva esposa Josefina Mendoza Lucas, que va morir l’any 2012. Això no podrà fer-se durant les próximes setmanes per les restriccions sanitàries arran de la crisi del Covid 2019. Quan s’aixequi l’estat d’alarma les cendres seran traslladades al cementeri de la capital del Baix Ebre on també se celebrarà una missa funeral.

Celma Prieto fou president de l’asseguradora Metrópolis, propietària del famós edifici al número 13 del carrer Alcalà de Madrid seu social de l’empresa. Com recordava l’exalcalde de Tortosa, Ferran Bel, al Setmanari L’EBRE, “el seu mecenatge va fer possible moltes accions a la ciutat de Tortosa. Una persona feta així mateix, que va assolir l’èxit empresarial marxant de Tortosa en uns moments molt difícils i que sempre va estar al costat de la ciutat en accions molt conegudes i altres des del més absolut anonimat”. La Universitat Nacional a Distància no existiria a Tortosa sense la seva directa i continuada participació econòmica. El 10 d’abril de 1989, l’Ajuntament va aprovar la proposta de la Fundació José Celma Prieto de fer un museu d’escultures als jardins de l’antic balneari de Porcar, que es va encarregar a l’artista Santiago de Santiago Hernández. El projecte va ser sufragat per la Fundació esmentada i fou inaugurat per l’aleshores Príncep d’Astúries i de Girona, actual rei Felip VI, el 23 de setembre de 1991. Des de llavors, l’indret és anomenat Jardins del Príncep.
Les seves aportacions econòmiques es van estendre al patrimoni històric. Així el 1990 aportava 10 milions de pessetes a la neteja de le naus de la Catedral de Santa Maria de Tortosa, sent-ne el principal donant, i l’any 2010 va costejar amb 240.000 euros la major part del pressupost de construcció de les escales principals del temple.
 

Redaccio R.M
Redaccio R.M
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies