HomeFestesMóra d'Ebre torna a celebrar la festa fluvial viva més antiga de...

Móra d’Ebre torna a celebrar la festa fluvial viva més antiga de Catalunya dins de la Festa Major 2023

El proper dissabte 26 d’agost a partir de les 16.30 h l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el Club Nàutic de la població tornen a organitzar la tradicional festa del riu de Móra d’Ebre que es realitza com sempre dins de les Festes Majors. Aquesta festa, documentada ja l’any 1910, inclosa en el Catàleg Festiu de Catalunya, és la única festa al voltant dels oficis del riu Ebre que hi consta.

La festa sorgeix a partir de la cursa de muletes, embarcacions tradicionals petites de suport als llaguts i poc a poc es fan incorporant altres activitats com la creua a nado del riu, la cursa de piragües tradicionals o més recentment el concurs de sirgadors de l’Ebre. La cursa de muletes compta encara amb embarcacions dels anys 20 i 30 del segle XX que participen i des dels inicis recordant els llaguts existent a la capital de la Ribera d’Ebre i altres poblacions veïnes en el moment àlgid del món del transport fluvial a l’Ebre català a finals del segle XIX i principi del segle XX.

Aquest 2023 el Club Nàutic i l’Ajuntament de Móra d’Ebre han organitzat per primera vegada una sèrie d’activitats gratuïtes, els dies previs a la Festa del riu, per dinamitzar entre la població i visitants.

Entre aquestes activitats, que es realitzaran davant de les instal·lacions del club Nàutic sempre a les 18 h, hi destaca la recuperació de la cursa de piragües que conjuntament amb la cursa d’embarcacions de vela es realitzarà el dilluns 21 d’agost. El dimarts 22 d’agost serà el torn de la cursa de muletes popular on tothom que vulgui gratuïtament podrà provar i aprendre a remar amb embarcació tradicional. El dimecres 23 d’agost es farà la cursa de clausura de l’escola de rem del club nàutic amb més de 60 participants joves que han remat durant tot l’estiu amb muletes. El dijous 24 es realitzarà la popular sortida de socis del club nàutic amb embarcacions amb vela fins a la població de Garcia. El divendres 25 es farà la volta solidària en caiac per davant del passeig de l’Ebre a 1 € per recaptar diners pel càncer infantil.

Dissabte 26 d’agost serà el gran dia de la Festa del riu. La festa tradicional amb més de 120 edicions realitzades s’inicia davant de l’Ajuntament amb la proclamació del “Daliner/a d’honor” figura introduïda fa 9 anys i que vol fer un reconeixement a les persones que han estat clau en la festa del riu i el món del riu a Móra d’Ebre. Tot seguit es fa un toc de corn de llaguter especial dedicat a esta figura i s’inicia la cercavila d’honor amb les autoritats, la banda municipal i els gegants sirgadors de la localitat. A les 17 h s’inicia el concurs de sirgadors que enguany arriba a la seua 14a edició. Tot seguit les curses de muletes en les diferents categories: infantil, sèniors, femení i masculí. La festa finalitza amb la solta d’ànecs de plàstic que porten diferents premis associats i l’entrega de premis als participants en els diferents concursos i curses.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 26 = 31

Últimes notícies