HomeSocietatMóra la Nova requereix no consumir aigua de l'aixeta per beure i...

Móra la Nova requereix no consumir aigua de l’aixeta per beure i cuinar en detectar-hi traces d’un plaguicida

L’Ajuntament de Móra la Nova ha requerit aquest dimecres que no es consumeixi aigua de l’aixeta al municipi, ni per beure ni per cuinar perquè s’han detectat traces d’un plaguicida. Salut ha avisat que en els controls rutinaris, s’ha superat lleugerament el límit recomanat per sanitat de desisopropil, un plaguicida molt usat en el conreu de vinya. En concret, s’ha passat en 0,00012 mg/l el límit de 0,00010 mg/l. Seguint el protocol, l’Ajuntament ha demanat a la població que no begui ni cuina amb aigua de l’aixeta tot i que es pot fer servir per a la higiene personal sense riscos. L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, ha apuntat que la solució passa per augmentar els filtratges dels punts d’abastiment ja que detectar l’origen de la filtració és complicat. El consistori ja ha encarregat uns filtres de carbó a Bèlgica, que estaran funcionant en uns deu dies, i mentrestant se subministra també aigua potable amb cisternes a diferents punts del municipi de forma gratuïta.

El Departament de Salut ha emès un requeriment instant a no consumir aigua de l’aixeta a Móra la Nova si no es disposa d’un sistema de filtratge de carbó actiu a la llar o gerres ‘Brita’. En aquests casos sí que es pot utilitzar l’aigua de l’aixeta amb normalitat.

L’alcalde, Francesc Moliné, ha apuntat que l’analítica de la concessionària municipal, Aigües de Catalunya, no havia donat positiu però en una contra-analítica sí que va detectar que se superava en 0,02 nanograms per litre, el límit de 0,1 nanograms per litre d’un plaguicida molt usat en el conreu de la vinya.

Moliné ha apuntat que és complicat determinar l’origen de la filtració. “El pou -on s’abasteix el municipi- està en una zona elevada del poble, on hi ha molts conreus i és difícil de dictaminar. Els plaguicides són un problema global. Estan filtrat sa la terra i no té una solució immediata. És una reflexió que hem de fer tots com a societat, cap on van els plaguicides”, ha demanat l’alcalde.

Mentrestant ja s’han encarregat a Bèlgica dues unitats portàtils de filtratge de carbó que s’instal·laran al pou per reduir les traces del plaguicida i restablir l’abastiment d’aigua d’aixeta però no es preveu que estigui llest en menys de 8 o 10 dies.

L’Ajuntament ja està repartint aigua embotellada en centres vulnerables, com la llar d’infants o la residència d’avis, i els veïns es poden abastir d’aigua potable en cisternes que s’han repartit arreu del municipi. Hi ha disponible 25.000 litres d’aigua potable.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 79

Últimes notícies