TERRES DE L’EBRE // Movem Terres de l’Ebre ha presentat les seues al·legacions al Ministeri de Transició Ecològica amb relació a l’informe del Pla de Protecció del Delta, des del punt de vista del territori, però demanant la implicació de totes les administracions i agents socials per tal d’arribar a solucions consensuades que s’apliquen sense més retards.
Es tracta d’un conjunt de propostes que demanen actuacions basades en la mateixa natura i que parteixen de l’anàlisi d’un escenari actual on es pateix la falta de planificació i una mala gestió hidràulica, urbanística i climàtica portada a terme durant els últims segles al Delta.
El primer gran bloc d’al·legacions demana tirar endavant actuacions que mitiguen els efectes del canvi climàtic. La formació progressista creu que “és necessària una planificació que facilite l’adaptació als canvis que són inevitables, però al mateix temps permeta la recuperació i preservació dels elements afectats sempre que siga possible per tal de reduir al mínim este impacte”. Dins d’este grup d’al·legacions es contempla l’establiment de compensacions per a totes les persones i col·lectius afectats.
En esta mateixa direcció, Movem Terres de l’Ebre exigeix també la realització d’un estudi exhaustiu d’impacte ambiental, que no s’ha fet a hores d’ara i que hauria d’analitzar tot l’àmbit territorial del Delta i no centrar-se només en la costa.
Entre les mesures més urgents a portar a terme sense retard, en destaca l’activació de totes les aportacions de sediments i la revisió dels cabals ecològics on defensen els presentats per l’Agència Catalana de l’Aigua i la Generalitat. En este sentit, Jordi Jordan, coordinador de Movem Terres de l’Ebre i diputat al Parlament de Catalunya ha explicat que “sabem que el tema dels sediments és un tema complicat, que afecta molts agents socioeconòmics, diferents territoris, administracions i empreses; però la seua complexitat no pot ser un impediment, s’ha d’accelerar i s’ha de salvar aquest escull urgentment si volem salvar el Delta”.
Un altre aspecte que ha portat controvèrsia al territori han estat les expropiacions que preveu l’informe. Jordan ha demanat concreció i que es reduïsca l’afectació al mínim. “S’han de buscar alternatives sempre que siga possible i estudiar-ho de manera concreta”, ha expressat.
Per tal de portar a terme totes estes mesures Movem demana un pressupost d’inversions creïble i efectiu.”Aquí demanen la implicació de la Unió Europea i una acceleració en l’elaboració del Pla per part del Govern de l’Estat i de la Generalitat, per tal que les actuacions previstes puguen ser elegibles per atreure els fons europeus que han d’arribar en els pròxims mesos” han manifestat.
Per últim, la formació progressista ha fet una crida a la governança i el consens per poder-ho tirar endavant. Segons el líder de Movem Terres de l’Ebre és necessària la implicació de tots els agents del territori i per això reclamen la recuperació de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre on estan representats l’Estat, la Generalitat, els ajuntaments i les comunitats de regants, així com entitats ambientalistes i representants de les comunitats científica, “que han de permetre definir mesures a curt i llarg termini per a la subsistència del Delta, la seua gent i el seu ecosistema”.