HomeHistòriaArqueologiaMulten l'equip d'excavació del jaciment de l'Assut de Tivenys per arranjar el...

Multen l’equip d’excavació del jaciment de l’Assut de Tivenys per arranjar el camí d’accés a l’espai

L’equip d’excavació del jaciment de l’Assut de Tivenys haurà de pagar 1.000 euros per haver arranjat el camí d’accés al poblat ibèric durant la campanya arqueològica de l’any 2019.

El director del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jordi Diloli, ha rebut la sanció que qualifica “d’absurda“, després que els Agents Rurals el multessen per permetre l’execució de l’obra. A més, també ha denunciat que els han demanat una indemnització de 123 euros i un pla de restitució del paisatge. Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural asseguren que no disposaven d’autorització per tallar arbres i vegetació i, que per això, els han sancionat.

Des de fa 22 anys, els arqueòlegs del GRESEPIA treballen en el jaciment protohistòric de l’Assut de Tivenys, un poblat ibèric habitat ininterrompudament des del segle VII fins al segle I abans de la nostra era (ANE).

L’espai va ser declarat Bé d’Interès Local (BCIL) i des de fa més d’una dècada és propietat de la URV. L’any 2018, el grup va descobrir que hi havia unes estructures arquitectòniques – part de la muralla i la porta del poblat- sota del camí que havien utilitzat fins llavors per accedir-hi. Davant d’aquesta troballa, van decidir actuar-hi i van presentar un projecte per millorar l’accés del públic.

Amb tot, el Departament d’Acció Climàtica va denegar l’actuació per arranjar el camí al·legant que les obres implicaven un pendent d’un 40%. “Vam acatar i només vam modificar-lo per permetre que la màquina retroexcavadora treballés, però quan estàvem fent aquell accés nou els forestals ens van dir que no ho podíem fer”, ha explicat Dioli, qui ha recordat que han obert un total de tres camins durant els anys de campanyes. A més, Diloli ha insistit que tenien els permisos per actuar-hi perquè el Departament de Cultura havia autoritzat les excavacions, que s’emmarquen en un projecte quadriennal. “Com volien que excavàssem? Ens diuen que hem obert una pista, hem destrossat uns margallons i moltes coses més, ho han valorat com una falta greu”, ha lamentat.

Dioli ha rebut la notificació definitiva de la multa a principis d’aquesta setmana. Tot i que l’ha recorregut fins a tres vegades, haurà de pagar una multa de 1.000 euros, una indemnització de 123 euros i també presentar un pla de restitució del paisatge malmès. “És absurd, no té sentit, treballem sempre amb subvencions públiques, la URV desviarà uns diners que la Generalitat ens dona per excavar el jaciment per pagar una multa que ells ens han posat”, ha denunciat.

En canvi, des del Departament d’Acció Climàtica han explicat que els arqueòlegs no tenien autorització per fer la rompuda, és a dir, per tallar arbres i arrencar vegetació d’aquest camí. I que per este motiu, diuen, els han sancionat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 32

Últimes notícies