HomePolíticaNaix a Tortosa l’associació de memòria històrica ‘Alcalde Josep Rodríguez’

Naix a Tortosa l’associació de memòria històrica ‘Alcalde Josep Rodríguez’

Josep Rodríguez Martínez (Tortosa, 26 de juliol de 1896-Tarragona, 8 d’agost de 1939), un polític republicà víctima de la repressió durant la dictadura franquista, va ser alcalde de Tortosa durant la Segona República i la Guerra Civil.

És una figura que l’Associació Alcalde Josep Rodríguez, que s’acaba de constituir, vol reivindicar, a més de difondre’n el pensament i l’obra, política, econòmica, social i cultural, que se centren en la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social, la sobirania nacional, el republicanisme d’esquerres i la recerca i defensa del bé comú.

Una trentena de persones van assistir a la presentació de la nova entitat de memòria democràtica, que va tenir lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i en què també va participar el doctor en Història per la URV, Xavier Tolosona, que va pronunciar la xarrada Els consells de guerra sumaríssims. La dictadura franquista contra la democràcia.

“Treballar en la preservació i la defensa de la memòria històrica de les persones que van ser víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista i promoure la justícia per a este persones és un dels principals objectius de l’Associació Alcalde Josep Rodríguez”, va explicar el president de l’associació i net de l’alcalde republicà, Josep Rodríguez, que va recordar la figura del seu avi i va obrir el ventall de les víctimes el record de les quals cal reparar: afusellats, exiliats i deportats a camps d’extermini nazi.

L’associació també es proposa fomentar i difondre els valors del municipalisme com a eina de participació democràtica més propera a la ciutadania, així com fomentar l’ús social del català en tots els àmbits. La tresorera de l’entitat, Yolanda Domingo, va avançar que l’entitat organitzarà conferències, trobades, jornades i editarà publicacions.

“Avui és un dia històric per al nostre país, el president Lluís Companys va ser sotmès a un consell de guerra i l’endemà, el 15 d’octubre, va ser afusellat, després que ja fóssem afusellats més de 2.000 republicans a Catalunya”, va assenyalar Tolosona, que va explicar el funcionament dels consells de guerra. “Volem justícia i que l’Estat espanyol denuncie la dictadura franquista amb les conseqüències judicials que això tindria, que les exhumacions no consistisquen a buscar ossos de neandertals i passen als jutjats”, va afegir.

L’exdirectora dels serveis territorials de Justícia, Montse Ingla, va ser l’encarregada de la lectura de la sentència al president Companys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 57

Últimes notícies