HomeEntrevistes“Ni Amposta ni el territori poden renunciar a tindre la presidència de...

“Ni Amposta ni el territori poden renunciar a tindre la presidència de la Diputació”

Pregunta: Han paït ja els resultats electorals? Traure 16 regidors és una gesta, podríem dir, insòlita. 

Resposta: Ara ja sí. He de reconèixer, però, que va haver-hi un moment que el resultat em va col·lapsar perquè 16 regidors et donen una responsabilitat molt gran. Sents que hi ha molta més gent que espera més de tu. Si en 11 regidors ja sentíem que la gent esperava molt de natros, ara encara més.

P: Com gestionarà esta majoria de 16 regidors?

R: Gestionar 16 regidors no és fàcil. No podem col·lapsar el capítol 1 del pressupost. Estem treballant amb la modificació del ROM (Reglament Orgànic Municipal) i la regulació de les assistències per a fer que siga sostenible. Hi haurà molts regidors que cobraran per assistències, ja que als 5 de l’oposició haurem de sumar-hi potser deu regidors de govern i ara estem analitzant la divisió de carteres.

P: Té al cap quin cartipàs farà? 

R: Hi ha coses que ja les tenim clares. A Esports estem treballant en la divisió de dos àrees molt diferenciades, per una banda poder treballar tot el turisme esportiu vinculat al centre de tecnificació i l’esport tecnificat i separar-lo del que és la pràctica esportiva a la ciutat i la gestió de les instal·lacions esportives municipals. Tindrem dos regidors, que treballaran en una mateixa àrea, però ens possibilitarà que hi hagen més recursos humans, en l’àmbit tècnic i polític, treballant per l’esport. També crearem la regidoria de Poblenou i nuclis aïllats que recaurà en la figura d’Agustí Tirado i per primera vegada Poblenou tindrà una comissió que es reunirà a la Casa de la Vila. L’àrea de personal la portarà Cristina Sales  i descarregarem així Tomàs Bertomeu, i també tenim clar que Susanna Sancho es despendrà de comerç i mercat, i això ens permetrà potenciar l’àrea de serveis socials i incidir en un àmbit que hem de treballar molt i que és el de l’Hospital i la Residència de gent gran. També separarem Cultura i Ensenyament.

P: Hi haurà regidors sense cartera?

R: No. Ho hem estat analitzant bé i, si tens regidors cobrant per assistències, és lògic que tinguen delegades competències municipals, cadascú en funció de la seua disponibilitat.

P: El nom d’Adam Tomàs surt a quasi totes les travesses per a presidir la Diputació de Tarragona. L’anterior legislatura va dir que no acceptaria cap càrrec si era alcalde. Ara el compromís encara hi és?

R: L’anterior legislatura tenia molt clar que si governàvem no ens podíem comprometre en res més. Esta vegada este compromís no ha existit. Entre altres coses perquè pensàvem que si hi havia alguna activitat compatible amb l’alcaldia, i que no posés en risc el projecte municipal, ens ho podríem plantejar. Però en cap cas entrava a les nostres ments la presidència de la Diputació.

P: Per tant, si li proposen ho acceptarà?

R: Jo no tinc cap oferta encara.  Si ens ho proposen analitzarem quina repercussió pot acabar tenint això per al dia a dia de l’alcaldia, perquè tenim molt clar que el projecte que tenim és municipal. Ara bé,  per responsabilitat territorial, també hem de tindre clar que la Diputació de Tarragona gestiona un pressupost de 150 milions d’euros, amb una incidència al territori molt gran. Si posem l’accent ebrenc a la presidència podem trencar el greuge que històricament hem vingut denunciant en la distribució del pressupost entre el Camp de Tarragona i l’Ebre. Si algú pot trencar amb això és ERC i ja ho vam demostrar quan vam assumir la delegació territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Estem convençuts que a la Diputació pot passar al mateix. Si tenim la possibilitat que la presidència de la Diputació siga per a l’Ebre, ho hem de lluitar, independentment de qui siga el president.

P: D’entrada, per tant, no es descarta per presidir la Diputació?

R: No. Jo no descarto res. Ni que siga per responsabilitat, si arriba l’oferta l’hem d’estudiar. Ni el territori ni Amposta poden renunciar a tindre la presidència de la Diputació.

P: Tot depèn, però, del pacte que hi haja finalment a la Diputació. La darrera legislatura s’ha governat amb un pacte entre el PDeCAT i el PSC.

R: Esta és la clau, de moment no hi ha cap acord tancat a la Diputació. Entenc que, en estos moments, per la situació de país que tenim, estos pactes ja no es fan basant-se en l’autonomia local que hi havia hagut sempre. En poblacions grans, de més de 20.000 habitants, consells comarcals i Diputació s’ha de fer un acord de país, perquè d’aquí  poc hi haurà una sentència judicial que ens demanarà que estiguem al màxim d’units possible i que tinguéssem la màxima força tots els partits que estem patint esta repressió i, per això, és lògic també que es prioritzen pactes entre ERC i Junts.

P: En el cas de Tortosa, recomanaria a ERC que prioritzés un pacte amb Junts?

R: Jo no recomano res, que quede molt clar. Això ho ha de decidir l’assemblea local, juntament amb el partit. A més, em consta que en el cas de Tortosa Junts també pot governar en minoria.  

P: Veu un president ampostí al capdavant del Consell Comarcal del Montsià?

R: De moment no és un tema que ens córriga pressa de resoldre’l, ja que tenim una majoria absoluta de 13 consellers. Sí que és veritat que ERC d’Amposta, pels resultats, pot tindre dos consellers comarcals. Això també va passar l’anterior legislatura, però el vam cedir perquè tots els pobles tinguessen un conseller. Ara segurament no caldrà fer-ho, però partim de la base que  la presidència del Consell Comarcal i la seua estructura ha de reforçar aquells municipis que necessiten més suport. Amposta, la Ràpita i Alcanar, tenim una força molt consolidada i potser val la pena que s’utilitze la visualització del Consell Comarcal en altres municipis més menuts i que ens ajuden a consolidar el projecte d’ERC a la comarca.

 

P:  La nit electoral va parlar d’Amposta com “la capital republicana del país”. Els resultats al Montsià han sigut també molt bons.

R: Sí, a les tres poblacions més grans hem tret un molt bon resultat, però també és cert que a les poblacions de l’interior de la comarca no acabem d’obtindre bons resultats i això haurà de ser fruit d’anàlisi esta pròxima legislatura.

P: Té alguna prioritat per a quan siga investit alcalde el dia 15? Malgrat que, de fet, han continuat governant la ciutat, ni que siga en funcions.  

R: Continuar treballant. Tenim molts fronts oberts, molts projectes en marxa i moltes coses a refer i repensar, fruit de l’experiència dels darrers 4 anys.

P:  Espera que el resultat de les eleccions, en què la gestió d’ERC ha quedat àmpliament avalada per la ciutadania, suavitze les relacions amb l’oposició?

R: Jo m’he sentit molt dolgut per l’actitud de l’oposició i així els ho he fet saber. Ara se’m fa molt difícil plantejar-me cap concessió més enllà d’allò que tinc obligació de fer. El darrer any hi ha hagut plens molt tensos amb peticions de dimissió, insults, mentides… Això no se’t passa per traure un molt bon resultat. Si el clima és bo més endavant, obrirem vies al diàleg.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 34

Últimes notícies