Ni fer-se un ou ferrat!

Ara farà uns dies, el meu pare m’explicava de les seves vivències de quan era menut. El seu pare (el meu iaio) treballava al Balneari de Cardó com a responsable del Colmado i el germà del meu pare, Juanito (el meu padrí) feia d’ajudant de cuina i cambrer. Ell, com a germà menut i amb només tretze anys no podia accedir al món laboral. Però l’edat prematura no l’excusava del deure de compliment de tasques dins la família. Una d’elles era preparar el burret i la sària feta de pauma, juntament amb els arreculants, collar, ramal i tot el necessari per passar el dia a la finca de la Serrada. En una de les alforges hi carregava unes garrofes per al burret i a l’altra un grapat d’arròs, unes tomaques i un tros de cansalada per poder dinar. Dinar que ell mateix es cuinava en foc a terra dins la caseta del tros. Es passava tot el dia “seguint” paraula que significava cavar tots aquells racons i raconets on la xaruga estirada pel burret no hi podia accedir. A la baixada del Sol, replegava tots els estris, vestia al burret i una hora de tornada cap al poble. I tot això en tretze anyets i tot solet.

La reflexió que feia paladejant el cafè de sobretaula, era que avui en dia la joventut té més coneixement teòric i un molt ampli ventall d’oportunitats d’accés al coneixement. Tenen les nocions que els mancava fa setanta anys. Dubte que tenen, ho consulten al mòbil i en pocs segons tenen una possible solució. Però d’aquí, es bifurquen dues realitats: primera, que no tenen cap possibilitat de sobreviure sense el mòbil a la mà i segona que amb aquesta solució teòrica rebuda, no són capaços de portar-la a la pràctica i en conclusió l’ajuda no tindrà una finalitat satisfactòria.

Quants de joves sabrien dur a terme alguna activitat del sector primari? Plantar una col, criar una gallina o inclús encendre un foc sense pastilles. Encara et diré més! Molts dels que marxen a estudiar fora, sort de les mares que els preparen els “Tuppers” congelats per a tota la setmana, perquè no saben ni fer-se un ou ferrat.

A la Bíblia ja diu molt clarament “Dona un peix a algú i menjarà un dia; ensenya’l a pescar i menjarà cada dia. La sobreprotecció que tenen avui en dia els passarà factura el dia de demà i de retruc, com sempre passa, als qui els envolten. És molt important insistir en el fet que han d’intentar portar l’activitat a terme, tot i que no els surti bé. Hem de deixar que s’equivoquen per ells mateixos i que la vida i societat els posi dins del solc.

És curiós com els anys fan veure les situacions diferents. Encara que per ells, som els grans que no sabem de què anem i no entenem res de la vida!

Sisco Besalduch Piñol
Sisco Besalduch Piñol
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies