HomeEspecial 8M8M · Només dotze de les 52 alcaldies ebrenques són ocupades per...

8M · Només dotze de les 52 alcaldies ebrenques són ocupades per dones

Tot i que cada cop més la paritat de gènere en la política municipal està guanyant terreny, ho fa amb la incorporació de dones als càrrecs electes, però no amb elles al capdavant dels ajuntaments. Tant és així que, en este últim mandat, només dotze de les 52 alcaldies que hi ha a les Terres de l’Ebre estan ocupades per dones. Dit d’una altra manera: hi ha una alcaldessa per cada quatre alcaldes a les Terres de l’Ebre.

Així, a les Terres de l’Ebre, en la present legislatura, les dones ocupen un 23,08 % de les alcaldies, una xifra similar de la catalana, que se situa en el 23,13 %. Des de l’Institut Català de les Dones, en el seu dossier estadístic ‘Les Dones a Catalunya 2022’, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, assenyalen que “encara que la proporció de dones ha anat augmentant des de legislatures anteriors, encara hi ha una desigualtat important de gènere en este càrrec”. Així ho corroboren les xifres, ja que en l’anterior legislatura, del 2015 al 2019, el 17,3 % d’alcaldies ebrenques estaven ocupades per dones; i a Catalunya, el 18,4 %.

Tanmateix, un fet destacable del territori, que dista del que passa arreu de Catalunya, és que, segons les Dades del Portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya i el Municat i l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), “la dimensió municipal determina la major o menor presència d’hòmens o dones en les alcaldies. A mesura que augmenta la població del municipi, es reduïx la bretxa”.

Això, però, no passa a l’Ebre, ja que la comarca on més alcaldesses hi ha és la Ribera d’Ebre, la segona comarca amb menys densitat de població de les Terres de l’Ebre -21.920, segons les últimes dades de l’Idescat-. A la Ribera d’Ebre, doncs, sis dels catorze ajuntaments estan liderats per dones, i, d’estos, el municipi més gran és Tivissa, amb 1.643 habitants, segons Idescat, seguit de Rasquera, amb 822, Ginestar, amb 790; Garcia, amb 527; Vinebre, amb 407; i la Palma d’Ebre, amb 341. En este sentit, i respectivament, les cinc alcaldesses són Montse Perelló (ERC), Àngels Llombart (JxCat), Concepció Pujol (ERC), Blanca López (ERC), Gemma Carim (ERC) i Marina Rojals (JxCat).

Esta situació també es troba a la Terra Alta, on l’únic municipi en què l’alcaldia està ocupada per una dona és el Pinell de Brai, un poble de 1.000 habitants. Allí, Eva Amposta, del partit Entesa pel Pinell (Comuns), va convertir-se en la primera alcaldessa del municipi, amb només 25 anys, després de substituir en el càrrec Marc Martínez, el 2018; i posteriorment, als comicis de 2019 va ser reelegida.

Al Montsià, l’únic municipi que compta amb una dona a l’alcaldia és Ulldecona, que per densitat de població es troba en la quarta plaça, amb 6.241 habitants. Allí, Núria Ventura, de la plataforma Socialistes d’Ulldecona ha estat alcaldessa en diverses ocasions gràcies a pactes amb altres formacions polítiques, també ha governat en minoria, i des dels comicis del 2019 ho fa en majoria absoluta, amb 7 dels 13 regidors.

Al Baix Ebre, hi ha quatre alcaldesses; i només una, Meritxell Roigé, a Tortosa, la ciutat més gran de la comarca, amb 33.890 habitants, compliria l’afirmació esmentada anteriorment per l’ICPS. Roigé (Junts per Tortosa) va convertir-se, el 2019, en la primera alcaldessa electa de la ciutat, tot i que ja havia estat al càrrec en agafar el relleu de Ferran Bel (PDeCAT), el 2018. Altrament, els tres municipis restants del Baix Ebre on hi ha alcaldesses, no serien dels més grans de la comarca: el Perelló, amb 2.885 habitants, compta amb Maria Cinta Llaó (ERC) al capdavant de l’Ajuntament; seguit d’Aldover, amb 862 habitants, i Rosalia Pegueroles (ERC) com a alcaldessa; i, per últim, Benifallet, amb 739 ciutadans, i Mercè Pedret (PSC-CP) a l’alcaldia.

Dades extretes a partir de les pàgines webs dels ajuntaments. / FONT: L’EBRE

S’assolix la paritat a les regidories

En esta legislatura, però, sí que s’ha assolit, finalment, la paritat a les regidories. Així, en l’actualitat, les dones ocupen un 45,78 % de les regidories de les Terres de l’Ebre, una xifra lleugerament superior a les de Catalunya, que se situen en el 43,26%. En total, hi ha 498 regidors i regidores a les Terres de l’Ebre, 228 dels quals són dones i 270, hòmens.

Si ens fixem en aquells municipis que tenen més regidores que regidors, la xifra supera el d’alcaldesses. En total, hi ha disset municipis amb més càrrecs electes dones que hòmens. Es tracta de Camarles, Paüls, la Galera, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, Ulldecona, Arnes, Corbera d’Ebre, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Benissanet, Flix, Miravet, Móra d’Ebre, Tivissa i Vinebre.

Amb tot, la directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, assenyala que “això és una demostració que encara queda molta faena per a fer en l’àmbit polític pel que fa a les alcaldies. Quant a les regidories, a poc a poc s’ha anat solucionant la presència femenina, sobretot si ho comparem amb quantes dones hi havia fa uns anys i quantes n’hi ha ara, però estem en camí”. De cara als comicis de maig, Lleixà espera que esta quota femenina es mantinga o que, fins i tot, augmente.

Notícies relacionades:

8M · Les dones van guanyant presència als nomenclàtors municipals de l’Ebre

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 72 = 78

Últimes notícies