HomeEspecial 8M8M · El Govern oferirà l’accés gratuït a anticonceptius de llarga durada

8M · El Govern oferirà l’accés gratuït a anticonceptius de llarga durada

El Govern garantirà l’accés gratuït a anticonceptius de llarga durada a dones i persones gestants de fins als 29 anys, a aquelles que hagen realitzat una interrupció voluntària de l’embaràs i a les que es troben en una situació de vulnerabilitat, tant per causes socioeconòmiques o per situacions de violència masclista. Així ho han anunciat el Departament de Salut i Igualtat i Feminismes. En conjunt, esta mesura impulsada per part del Govern per tal de millorar l’accés als mètodes anticonceptius de llarga durada, com són el dispositiu intrauterí (DIU) de coure i l’implant subdèrmic, afectarà més de 600.000 dones.

Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i que s’inclou dins del Pla de Salut afectiva, sexual i reproductiva, que representa un avenç cap a l’accés universal i gratuït a l’anticoncepció, i compta amb un pressupost d’1.246.246 euros.

Cada any es fan entre 19.000 i 20.000 IVE a Catalunya

Així, els objectius d’esta iniciativa són promoure l’accés a la informació de qualitat sobre la mateixa salut sexual i reproductiva i reduir la xifra d’embarassos no planificats.

El conseller de Salut, Manel Balcells, subratlla que “presentem en satisfacció una mesura que és important i que és referent a Europa, com és l’accés, universal i equitatiu de forma progressiva, a les dones i persones amb possibilitat de ser gestants fins a 29 amb una contracepció de llarga durada de forma gratuïta. Es farà als Serveis d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), en els 45 que hi ha a tot el territori”, i també ha recordat que l’assessorament sobre l’anticoncepció ha d’incloure, entre altres, informació sobre l’efectivitat dels diferents mètodes, els possibles efectes secundaris, i els riscos i beneficis de cada dispositiu.

Quant als embarassos no planificats, la finalitat és en última instància disminuir la xifra d’Interrupcions Voluntàries de l’Embaràs (IVE). És per això que s’ha fet esta selecció de població concreta perquè es beneficie del programa -dones jóvens de fins a 29 anys, que es troben en plena etapa fèrtil-. En este sentit, el Govern ha donat a conèixer que més de la meitat d’IVE que es produïxen a Catalunya -entre 19.000 i 20.000 anuals- són en dones de fins a 29 anys.

A més, diuen, està demostrat que quan les mesures d’anticoncepció s’apliquen després d’un IVE, s’incrementa el seguiment del mètode anticonceptiu i també la satisfacció de la usuària. Per acabar, apunten que, en casos de vulnerabilitat -escassetat d’ingressos, patir violència masclista o altres situacions- poden ser especialment rellevants dos de les característiques dels mètodes que s’han prioritzat: la seua efectivitat a llarg termini i el fet que terceres persones només en puguen tenir coneixement si la usuària desitja comunicar-ho.

En quatre anys vol garantir-se l’accés universal
a estos anticonceptius

“Els drets sexuals i reproductius són drets humans, i s’han de poder gaudir sense cap tipus de discriminació, com la que suposen les barreres socioeconòmiques”, destaca la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que afegix que “a més de l’àmplia cobertura de col·lectius amb què s’inicia el desplegament del Pla, l’accés universal a l’anticoncepció de llarga durada en un període de quatre anys fa que Catalunya siga un cop més capdavantera en la garantia dels drets sexuals i reproductius”.

Amb tot, el pla facilitarà l’accés al DIU de coure i l’implant subdèrmic, dos mètodes anticonceptius reversibles i amb una eficàcia del 99,8 % i 99,95 % respectivament, tot i que per a casos puntuals es preveu la possibilitat de facilitar altres mètodes que donen una millor resposta a les necessitats de la usuària.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

18 + = 22

Últimes notícies