HomeSense categoriaNova normalitat a les platges ebrenques

Nova normalitat a les platges ebrenques

Amb l’arribada del bon temps és inevitable plantejar-nos el que ja sembla imminent: podrem anar a la platja amb normalitat enguany? Hi haurà restriccions? Si és així, com es duran a terme les mesures de control per a evitar la massificació? Qui se n’encarregarà? La situació serà la mateixa a tota la costa catalana?  De moment a la platja tan sols s’hi pot passejar o fer esport, i segons establixen les últimes informacions sobre el ritme de desescalada que marca el Govern espanyol, serà a partir de la fase 2 quan s’hi permetrà l’habitual ús lúdic, així com la reobertura al públic de les piscines recreatives, tot i que amb certes restriccions.

Com que la Generalitat sol·licita que les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Alt Pirineu i l’Aran passen a partir de dilluns a la fase 2, en estos moments s’està treballant en la preparació d’estos espais, que encara resten afectats per la devastació ocasionada pel Glòria de principis d’any, tenint en compte que moltes de les tasques de recuperació van quedar aturades per la crisi sanitària de la Covid-19.

El Govern espanyol preveu destinar 3,5 milions d’euros a la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre, amb una especial atenció als espais del Delta més castigats. No obstant això, la pandèmia ha acabat imposant un retard que, com a mínim, serà de dos mesos. Tot i que la Generalitat i les associacions municipalistes han fet les seues propostes d’un pla de desconfinament, estes estan pendents de l’aprovació final del PROCICAT i del Ministeri de Sanitat. Entre altres aspectes, es detallaran les directrius bàsiques de distanciament i mesures d’higiene que s’hauran d’aplicar arreu, però amb certa flexibilitat d’aplicació per part dels ajuntaments, considerant les diferents realitats i necessitats de cada municipi. Tenint en compte que els experts han explicat reiteradament que és pràcticament impossible que el contagi es produïsca a l’aigua, les mesures se centraran a fer que els banyistes facen cas de la distància de seguretat, sobretot a la sorra.

En este sentit, ja s’estan ideant tècniques per a desinfectar les platges. L’empresa Beach Trotters de Torredembarra ha dissenyat una màquina que aplica una barreja d’ozó i aigua per a netejar la sorra de la platja de bacteris, fongs i virus. Segons el director de l’empresa, diversos ajuntaments de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears s’han interessat per la maquinària, que es fabricarà sota demanda.

 

Vigilància a les platges

En el procés de desescalada la responsabilitat individual és de vital importància, però caldrà que algun organisme vetlle perquè es complisquen les mesures establertes. La idea generalitzada és que els socorristes i agents cívics hauran de tenir un paper essencial per a informar i advertir la gent que faça bondat. Tanmateix, Joan Carles Castellví, responsable de Socors i Emergències de la província de Tarragona, indica que la faena dels socorristes serà la mateixa que la de cada any. “Ens contracten per a fer activitat de salvament i socorrisme: en principi tot serà igual, però haurem d’informar i recomanar més activament a la gent perquè complisquen amb les mesures de seguretat”, indica en declaracions al Setmanari L’EBRE.

Tot i que els socorristes han rebut una formació relativa a la Covid-19 per a treballar en este nou context, Castellví apunta que la seua funció serà únicament informativa, però en cap cas tindran la potestat de sancionar. “Hi han ajuntaments que estan parlant de col·locar agents cívics, però encara no hi ha res clar”, assenyala. “En estos moments ja tenim els protocols muntats i estem a l’espera per a saber què diu l’Estat sobre si els socorristes haurem de portar mascareta o no”. En tot cas, el servei de socorrisme no s’activa habitualment a les platges que en tenen fins al 15 de juny. Siga com siga, molts municipis han avançat els seus propis plans o idees per a tirar endavant la desescalada, sobretot els més turístics. Salou, Lloret de Mar o Platja d’Aro, les platges dels quals solen estar massificades a l’estiu, han plantejat la possibilitat d’establir franges horàries per a dividir els diferents col·lectius en funció de l’edat per tal d’evitar aglomeracions. Salou inclús ha ideat una aplicació que permetrà saber en temps real a quina platja anar segons el risc de contagi, és a dir, segons si hi ha més o menys gent.

La majoria d’ajuntaments han anticipat que no hi muntaran els serveis habituals d’ús comú, com les dutxes o els parcs infantils, per tal d’evitar aglomeracions. Tot i això, alguns, com Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, i Cambrils, sí que admetran que hi haja guinguetes, que es consideren com a terrasses. A les Terres de l’Ebre, però, les condicions són diferents, i sobretot al Delta, on les platges són verges i molt extenses. El regidor de Deltebre, Joan Lucas, ha admès en declaracions a El Punt Avui que això fa gairebé impossible establir-hi restriccions: “No ens plantegem cap control d’accés o aforament, tret que ens hi obliguen”. I és que en estes platges desmassificades és molt més fàcil guardar les distàncies mínimes. En una situació similar es troba Sant Jaume d’Enveja, on s’estan acabant d’arranjar les platges malmeses pels temporals; les platges d’Amposta, que obriran sense patir gaire per restriccions, i Alcanar.

Segons la mateixa informació d’El Punt Avui, Sant Carles de la Ràpita ha demanat a la Generalitat un pla d’usos provisional per a les platges, i ja estan preparant els serveis i fins i tot si és necessari delimitar-hi zones. L’Ampolla està a l’expectativa, esperant instruccions per a obrir les platges, i el Perelló també està pendent que l’Estat els arregle les destrosses del Glòria, ja que esperen tenir-ho tot a punt de seguida que es permeta el bany. Per la seua banda, l’Ametlla de Mar té la intenció d’obrir del tot almenys les platges principals, on encara s’estan fent obres de recuperació. En l’escenari actual, doncs, sembla que les platges de les comarques del sud de Catalunya seran les primeres a permetre el bany i les que menys patiran les restriccions imposades per esta crisi sanitària

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 55 = 60

Últimes notícies