HomeSense categoriaNoves excavacions arrangen una necròpoli ibera al mirador del Coll del Moro

Noves excavacions arrangen una necròpoli ibera al mirador del Coll del Moro

EDICIÓ PAPER // El Departament de Cultura de la Generalitat ha arranjat l’entorn d’una de les tres necròpolis de la civilització ibera al Coll del Moro, situat a uns metres del poblat ibèric, ja al punt d’observació del bàndol franquista a Gandesa durant la Guerra Civil. La primera intervenció ha consistit a netejar l’espai de vegetació i situar una petita tanca, així com visibilitzar les restes d’antics túmuls que servien com a espais funeraris per als antics ibers.

L’arqueòleg de l’empresa Íber Rocs, Borja Gil, ha assegurat que s’ha dut a terme “una consolidació de mínims” a la necròpoli, després d’anys sense intervindre-hi. En concret, s’han netejat pistes i també s’han netejat i consolidat les pedres i les juntes dels túmuls amb morter de calç. També s’ha situat una petita tanca de fusta per a delimitar l’espai i separar-lo de la zona d’aparcament del mirador del Coll del Moro, senyalitzat com un dels espais de la Batalla de l’Ebre.

Les intervencions a la necròpoli s’ha fet paral·lelament a una nova campanya d’excavació al poblat ibèric del Coll del Moro. Enguany, s’han centrat en els treballs a l’àrea de les cisternes per tal de determinar-ne la cronologia d’ús i la seua profunditat.

Les cisternes del Coll del Moro van funcionar fins al segle III abans de Crist

El director de l’excavació i professor de la Universitat de Barcelona, Rafel Jornet, assegura que l’espai de les cisternes havia quedat abandonat després que s’hi fes un sondeig als 80 i es reomplís de nou. Enguany, l’equip d’arqueòlegs ha pogut constatar que el sistema de cisternes es va dixar d’utilitzar durant la segona Guerra Púnica uns 200 anys abans de Crist.

La campanya d’excavació d’este 2020 ha estat també marcada per la Covid-19 i ha obligat a prendre mesures de protecció especials. Els treballs s’han centrat en espais oberts de l’entorn del poblat ibèric i també s’ha limitat el nombre de participants a set persones. L’any vinent, es durà a terme una nova campanya d’excavacions promoguda per la Generalitat i la Universitat de Barcelona.

Per la seua banda, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha assegurat que la voluntat de l’Ajuntament és “recuperar el patrimoni cultural” del municipi i també tot el complex del Coll del Moro. Ara, des del consistori treballen amb projectes per a museïtzar-lo, en forma de centre d’interpretació o amb la instal·lació de plafons informatius, per a dinamitzar i explotar turísticament l’espai, que ja forma part de les rutes que s’oferixen des de l’oficina de turisme municipal. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 20

Últimes notícies