HomeSocietatN煤vols sobre el mapa dels correbous

N煤vols sobre el mapa dels correbous

El calendari dels correbous a les Terres de l鈥橢bre va incloure el 2022 un total de 190 dies amb bous, amb 469 espectacles taurins programats en una trentena llarga de nuclis del territori, en un total de 24 dels 52 municipis de les Terres de l鈥橢bre. D鈥檈stos, fins a 21 acostumen a tenir en la seua agenda bous embolats o bous caplla莽ats. Alguns, com la Galera o Pa眉ls, nom茅s fan bou caplla莽at. Altres, com Aldover o Mas de Barberans, nom茅s embolat. Freginals 茅s l鈥櫭簄ic municipi del Montsi脿 on no es fan correbous.

Infografia confeccionada pel Setmanari l’Ebre a partir de les dades oficials de la Generalitat de Catalunya, de l’Agrupaci贸 de Penyes Taurines a les Terres de l’Ebre i de la Plataforma Prou Correbous. / Font: Setmanari l’Ebre

Siga com siga, si prospera la modificaci贸 legislativa impulsada al Parlament pels comuns i la CUP, les dos modalitats dixarien de celebrar-se, tot i que els taurins confien que el Tribunal Constitucional els done cobertura atenent que ja hi ha una sent猫ncia de l鈥檃ny 2016 que anul路lava a la pr脿ctica la prohibici贸 de les corrides de braus a Catalunya, el 2010, perqu猫 l鈥檃lt tribunal conclo茂a que l鈥檈liminaci贸 enva茂a compet猫ncies estatals en un marc en qu猫 la taurom脿quia est脿 declarada com a patrimoni cultural.

Fent un rep脿s al debat taur铆 que va esclatar fa 13 anys i que continua ben viu, el juliol del 2010, efectivament, el Parlament va votar la prohibici贸 de les curses de braus i les va prohibir amb un resultat prou ajustat, com gaireb茅 sempre que s鈥檋a posat la q眉esti贸 a votaci贸: 68 vots a favor de la prohibici贸, 55 en contra i 9 abstencions. La llibertat de CiU i el PSC va fer que set diputats convergents votessen en contra de la prohibici贸 i que tres diputats socialistes votessen a favor, en contra de les posicions majorit脿ries als seus grups. A m茅s a m茅s, sis diputats de CiU i tres m茅s del PSC, es van abstenir. Les tres opcions possibles conflu茂en dins de cadascuna d鈥檈stes dos forces pol铆tiques que aleshores es disputaven la centralitat.

La plataforma Prou es va felicitar per l鈥檃provaci贸 de la ILP contra les curses de toros i va proclamar que s鈥檋avien acabat 鈥cinc segles de crueltat鈥. Tamb茅 va avan莽ar que continuaria treballant per restringir o eliminar els correbous, objectiu que topava amb l鈥檃provaci贸 en el mateix Parlament, dos mesos despr茅s, el setembre del 2010, d鈥檜na llei per a blindar-los. El Parlament la va tirar endavant amb un resultat molt m茅s contundent: 114 vots a favor, 14 en contra i cinc abstencions que avalaven una regulaci贸 dels correbous a Catalunya i donaven un bal贸 d鈥檕xigen a una festa de gran tradici贸 a les comarques de l鈥橢bre.

La llei donava garanties per a 鈥la seguretat dels participants i del p煤blic i, a la vegada, la protecci贸 dels animals鈥. El text prohibix prendre part en estes festes als menors de 14 anys i fixa l铆mits de durada de les modalitats: per exemple, les boles de foc dels toros embolats no poden estar enceses m茅s de 15 minuts. A m茅s, introdu茂a sancions per als casos d鈥檌ncompliment.

La norma va comptar amb el suport de CiU, ERC, el PP i la majoria dels diputats del PSC, que novament disposaven de llibertat de vot. El grup d鈥橧CV i dos representants del socialista (N煤ria Carreras i Josep Maria Balcells) s鈥檋i van pronunciar en contra. Antoni Com铆n, del PSC-Ciutadans pel Canvi, posteriorment conseller de Salut durant la crisi pol铆tica del 2017, volia votar-hi en contra i per error hi va votar a favor. ERC, que no havia tingut fissures en el combat contra les corrides de toros, tampoc les va tenir en el sentit contrari, a l鈥檋ora de protegir els correbous i estirar el fil del manual de bones pr脿ctiques que ja havia impulsat el delegat del Govern republic脿 Llu铆s Salvad贸. L鈥檃rgument principal de CiU i ERC era que els correbous no contemplaven la mort de l鈥檃nimal.

Les agrupacions i penyes taurines respiraven, per貌 el debat no ha acabat mai d鈥檈ntrar al calaix. Els col路lectius animalistes i antitaurins van impulsar una campanya de recollida i enregistrament d鈥檌matges per a poder documentar possibles males pr脿ctiques, i aix貌 va propiciar situacions d鈥檃lta tensi贸 com l鈥檃gressi贸 a dos animalistes al Mas de Barberans, la primavera de 2016. Un any m茅s tard, els acusats van admetre els delictes de coaccions, lesions lleus i danys, amb l鈥檃greujant de discriminaci贸 ideol貌gica, i van acceptar multes de 8.000 euros.

La tensi贸 va anar cedint, fins que el setembre del 2019, per primera vegada, el Parlament aprovava una proposta de resoluci贸 dels comuns que demanava al Govern que fes els canvis normatius necessaris perqu猫 鈥les diferents modalitats de correbous es deixin de celebrar a Catalunya鈥. La iniciativa es va votar en el debat de pol铆tica general, i va ser aprovada amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. Ciutadans, aleshores el grup majoritari, es va abstenir, no com ara, quan, amb menys for莽a pol铆tica, s鈥檋a posat del costat dels taurins. JxCat, PSC i ERC es van trencar perqu猫 van donar llibertat de vot als seus diputats, mentre que la CUP no va participar en la votaci贸 perqu猫 havia abandonat el ple per l鈥檈mpresonament de set membres dels CDR.

L鈥Agrupaci贸 de Penyes ja va espr茅mer aleshores l鈥檃rgument que es dixava 鈥de banda鈥 el territori ebrenc a l鈥檋ora de prendre una decisi贸 que l鈥檃fecta directament. La iniciativa aprovada no tenia la mateixa transcend猫ncia que la proposici贸 de llei que ara tramitar脿 el Parlament per dirimir si s鈥檋an d鈥檃bolir els embolats i els caplla莽ats. Era m茅s aviat un gest simb貌lic in猫dit, per貌 antitaurins i protaurins ho recorden com un punt d鈥檌nflexi贸. Pocs mesos despr茅s, el desembre del 2019, un grup d鈥檃nimalistes va denunciar una altra agressi贸 a Camarles, tot i que el cas es va acabar arxivant per falta de proves.

Els correbous tampoc es fan 煤nicament a les comarques del sud de Catalunya, ja que hi ha altres municipis on es fan actes amb bous, com El Morell o Miami Platja (Mont-roig del Camp) al Camp de Tarragona. Despr茅s de la supressi贸 dels festejos que se celebraven a Torroella de Montgr铆, Olot o Roses, Vidreres 茅s l鈥櫭簄ic municipi de les comarques gironines que resistix i fa correbous durant les festes. A les comarques barcelonines, s贸n Cardona i Santpedor, tots dos al Bages, els municipis que organitzen espectacles amb vaquetes a la pla莽a. Els bous embolats i caplla莽ats s铆 que s贸n exclusius de les Terres de l鈥橢bre i se鈥檔 programen habitualment a 21 municipis de tres de les quatre comarques.

Arguments contraposats

Els penyistes i taurins acusen els impulsors de l鈥檃ctual proposta legislativa per a acabar amb les modalitats m茅s agressives de buscar 鈥una llei antitaurina i no una llei de benestar animal鈥, i esperen que ara s鈥檌nicie un proc茅s, comen莽ant per les compareixences en comissi贸 al Parlament i continuant, si s鈥檈scau, amb la via judicial, que 鈥al final retornar脿 la llibertat per a continuar celebrant les nostres festes amb tranquil路litat鈥. 鈥Si finalment ha de ser la just铆cia qui ens retorne la festa dels bous als nostres pobles, estem preparats per a iniciar totes les accions necess脿ries鈥, insistixen els penyistes, que el proper 17 de novembre tenen una cita que tindr脿 un signe especial pel context d鈥檃mena莽a abolicionista: l鈥檃ssemblea ordin脿ria de Penyes i Agrupacions Taurines, que es far脿 a l鈥橝ldea. 鈥Aprofitarem per donar m茅s informaci贸 i la ruta a seguir鈥, avancen.

En canvi, l鈥檃ssociaci贸 Tots Som Poble, amb seu a Amposta -un dels feus taurins per excel路l猫ncia- i integrada a la plataforma Som Correbous, sost茅, despr茅s de celebrar el llum verd del Parlament a la tramitaci贸 de la prohibici贸 dels embolats i caplla莽ats, que 鈥les tradicions i els costums han d鈥檃nar canviant segons evolucionen les societats, i en la societat actual del segle XXI el maltractament animal ja no 茅s cultura. Per aix貌 continuarem reivindicant que el nostre Parlament ha de reflectir el sentiment del 80 % dels catalans, que s贸n contraris als correbous, en comptes de rendir-se a un grup redu茂t de persones, b脿sicament ubicades a les Terres de l鈥橢bre, mogudes per interessos concrets econ貌mics o de divertiment. 脡s un debat social i democr脿tic que hem de continuar sense amenaces legals ni f铆siques per part de ning煤鈥, argumenta l鈥檈ntitat en un comunicat.

Per tant, de la seua declaraci贸 s鈥檌nferix que l鈥檈liminaci贸 dels embolats i caplla莽ats 茅s, per a gran part del sector animalista, nom茅s un primer pas, el m茅s urgent i possibilista pol铆ticament, cap a l鈥檃bolici贸 de totes les formes de correbous. Aix铆 mateix ho va recon猫ixer la portaveu d鈥ECP J猫ssica Albiach: 鈥Si fos per nosaltres, es prohibirien tots els espectacles amb animals vius, per貌 ara no estem aqu铆 i hem fet una proposta per a l鈥檃cord que afecta menys de la meitat dels espectacles amb bous que es fan a les Terres de l鈥橢bre鈥.

脪scar Meseguer Juli谩n
脪scar Meseguer Juli谩n
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

41 + = 49

脷ltimes not铆cies