HomeSense categoria“O ara o mai”

“O ara o mai”

La Taula de Consens del Delta ja ha presentat les propostes d’actuacions consensuades al territori per actuar contra la regressió i la inundació del Delta. La posada en escena del Pla no va poder ser més favorable per als interessos del territori, ja que el pas del temporal Glòria la setmana passada va fer que les administracions per primera vegada en molts anys, s’adonessen que calia girar la mirada cap al Delta i això va fer que l’auditori de Sant Jaume s’omplís de càrrecs institucionals i polítics, entre ells, el del president de la Generalitat, Quim Torra assegut a primera fila.

La primera batalla, la de captar l’atenció dels polítics i aconseguir que escolten al territori, ja està guanyada. Ara caldrà que facen cas del que diu el territori i que, després d’anys d’inacció, es tinga en compte les propostes que es fan des del territori. El document, que ha estat consensuat pels 7 ajuntaments del Delta i les Comunitats de regants, aposta en gran manera per crear sistemes de defensa natural a través d’ampliar platja, crear sistemes dunars i salobrars per absorbir i aturar els temporals.

Una proposta que no és nova, però que presenta un canvi de paradigma respecte al que s’havia proposat fins ara de tirar endarrere la línia de costa 500 metres per implementar estes mesures. La Taula de Consens, tal com va deixar molt clar el director tècnic, Rafa Sánchez, ja no es planteja de cap manera tirar endarrere la línia de costa, sinó guanyar al mar el terreny perdut. Per elaborar el document, la Taula de Consens s’ha fixat en altres models i sistemes que funcionen altres indrets d’Europa com l’illa de Sylt  o el mar de Wadden a Alemanya. Sobre el paper, les mesures plantejades per la Taula de Consens poden ser assumides en un percentatge molt elevat per les administracions que han de posar-hi els mitjans tècnics i pressupostaris per tirar endavant d’una vegada per totes mesures de protecció al delta de l’Ebre.

Caldrà veure també com veuen estes propostes diferents actors que han estat treballant en els darrers anys en la defensa i protecció del Delta com la mateixa Plataforma en Defensa de l’Ebre, la comissió dels sediments, el Parc Natural o la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’Irta, tots ells presents a la presentació de la Taula de Consens. Totes les opinions s’han de tindre en compte, però no s’hauria de dixar perdre el treball que ha fet la Taula de Consens, ja que segurament pot ser un bon punt de partida a partir del qual posar-se a treballar de veritat. A més, el pla sembla tindre també el beneplàcit dels sectors productius del Delta. Seria una llàstima que ara que s’ha aconseguit que les administracions s’hagen adonat de la gravetat del problema i de la necessitat d’actuar de manera urgent al Delta, perdem el temps amb batalles internes al territori.

Un rebuig frontal a les propostes no tindria sentit, una voluntat de treballar-les per enriquir el document, sí. S’ha d’aprofitar la conjuntura social i política del moment que sembla tindre-ho tot a favor del Delta, ja que -tal com va dir Rafa Sánchez- és “o ara o mai”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies