HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catObras son amores que no buenas razones!

Obras son amores que no buenas razones!

Acabo de llegir un article de Josep Maria Arasa, exdirector del Setmanari l’Ebre, que amb el títol ‘Matilde és de dretes o d’esquerres?’ celebra i valora els primers 20 anys d’existència
d’aquest periòdic.

L’autor ens explica moltes coses que han anat passant en aquests anys, plens d’il·lusions i de frustracions, i posa com a exemple de treball constant el que ha dut a terme Matilde Villarroya, enginyera industrial i actual secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus.
En la seva apologia d’aquesta manera transversal de treballar recull la feina feta pels diferents mitjans escrits que han tingut les Terres de l’Ebre i reivindica la seva tasca, volent deixar de banda la història, sovint poc creativa, i fins i tot destructiva, de les ideologies, de dretes i d’esquerres.

Aquesta lectura m’ha fet pensar en un altre text que vaig llegir fa anys, una petita columna escrita de forma magistral per Manuel Vázquez Montalbán a la contraportada del diari El País, que començava: “parafraseando los evangelios, por sus obras los conoceréis…” L’autor recomanava, en poques paraules i d’una manera brillant, no deixar-nos portar per les etiquetes ideològiques a l’hora de jutjar les persones i que estiguéssim més amatents al seu comportament.

Josep Maria Arasa acaba el seu article exhortant-nos a defugir el discurs excloent per a donar pas a postures més intel·ligents i pragmàtiques, en què allò realment important sigui el què està per fer i que es faci amb bon criteri, per poder convertir les Terres de l’Ebre en “el centre del nou món”.

Aquesta introducció i l’exhortació final em serveixen per seguir reivindicant el projecte “Catalunya Sud. Regió de coneixement”. Aquesta proposta es basa en una manera tranversal, col·laborativa i europea de funcionar.

Catalunya necessita organitzar-se amb Regions de Coneixement, o sigui, grups humans entre 800.000 i 1.400.000 habitants amb un Producte Interior Brut (PIB) d’unes quantitats determinades i amb una Universitat. Cal recordar la importància de la suma de les dues regions: Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, en relació al PIB, a l’energia, a la indústria química, al turisme, a la producció agropecuària, etc.

Aquestes Regions de Coneixement han de tenir uns recursos assignats de manera transparent, han de poder prendre les decisions de manera subsidiària i després han de rendir-ne comptes al Govern de Catalunya.

A la gent del Camp de Tarragona , a la de les Terres de l’Ebre i, en definitiva, a la gent de la Catalunya Sud ens calen fets, no paraules. Volem respostes a aquestes preguntes:
1. Quina salut tenim la gent del sud de Catalunya?
2. Quins recursos econòmics han estat assignats al sistema sanitari i amb quins criteris se n’ha fet el repartiment?
3. Quina cartera de serveis té cada hospital de les nostres dues regions sanitàries? Quan ens haurem de desplaçar a altres regions i per què?
4. Quina importància té que els hospitals siguin públics o concertats o privats, respecte a la seva eficàcia i als seus resultats?
5. Quins són els resultats dels diferents hospitals de casa nostra en qualitat i eficiència?
Ens calen fets i no paraules per poder construir un projecte comú, transversal i centrat en la millora de la qualitat de vida de la gent que hi viu.

Roger Pla
Roger Pla
metge i cirurgià
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies