HomeSense categoriaObre portes la mostra ‘La revolució dels transports a l’Amposta de principi...

Obre portes la mostra ‘La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX’

AMPOSTA // Del 7 de maig al 20 de juny del 2021 el Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX. La mostra està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta i està inclosa dins dels actes de la 13a edició de la Festa del Mercat a la plaça d’Amposta.

A cavall dels segles XIX i XX es produïx una revolució en els mitjans de comunicació i transport vinculada a la innovació industrial que farà necessària la construcció de noves infraestructures. El projecte de la navegació fluvial per l’Ebre s’esvaïa, mentre el ferrocarril es consolidava en el tràfic de persones i mercaderies. En canvi, en les comunicacions per carretera estava gairebé tot per fer i de cop es vol modernitzar una xarxa viària mitjançant projectes que es dilaten en el temps fins les acaballes dels anys vint. Els nous vehicles i mitjans de transport apareixen ben aviat al territori; ara bé, només les bicicletes i carros es generalitzen en aquella època. Amposta en el primer terç del segle XX, pel creixement demogràfic i econòmic en el qual es veu immersa com a conseqüència de l’expansió del conreu de l’arròs, esdevé una terra d’oportunitats i la construcció del pont penjant propiciarà que la ciutat esdevinga un nou centre en els eixos de comunicació de la regió de l’Ebre.

L’exposició presenta els continguts distribuïts en els següents àmbits: La via fluvial; El pas de barca; Vapors, muletes i llaguts; Ferrocarril de Barcelona a València; Tramvies i carrilets; Carretera de Vinaròs a Venta Nova; El Pont Penjant; Carretera d’Amposta a Vinallop; Carretera d’Amposta a Santa Bàrbara; Carretera d’Amposta a Caseríos; Carros i diligències; Les bicicletes; Les motocicletes; Els automòbils; Els autobusos, i Els avions.

L’exposició inclou vehicles originals i plafons amb textos i fotografies inèdites. Més de 20 plànols i documents inèdits vinculats a projectes tan importants com la construcció de la línia de ferrocarril de València a Barcelona el 1862, el projecte original del Pont Penjant d’Amposta, realitzat per E. Ribera el 1903, documentació del vapor Anita, del carrilet de la Cava, etcètera.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies