HomeCulturaÒmnium Cultural Terres de l'Ebre cedirà una trentena de quadres al Museu...

Òmnium Cultural Terres de l’Ebre cedirà una trentena de quadres al Museu de Tortosa

Òmnium Cultural Terres de l’Ebre cedirà oficialment al Museu de Tortosa la col·lecció amb una trentena de quadres que va heretar Cercle Artístic. Ho farà coincidint amb el 50è aniversari d’Òmnium.

El fons es compon de pintures, dibuixos i gravats de diferents autors, majoritàriament nascuts a la ciutat o al territori, entre els quals destaquen Joan Antó, Ferran Arasa, Julio Moises, Ricard Cerveto, Ceferino Olivé, Ramon Noé, Francesc Llop, Lluís Llop, Jaume Rocamora, o Manolo Ripollés, entre altres. Paral·lelament a la cessió, s’ha programat una exposició que sota el nom ‘Pinzellades. Fons del Cercle Artístic de Tortosa – Òmnium Cultural Terres de l’Ebre presenta la selecció d’una dotzena d’aquestes obres.

L’exposició està organitzada pel Museu de Tortosa i Òmnium Cultural Terres de l’Ebre amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, que apotarà documents complementaris sobre la història de les dues entitats. La mostra s’inaugurarà aquest divendres 6 de maig a les 18 h a la Sala Antoni Garcia del museu tortosí i es podrà visitar fins al 22 de maig.

El Cercle Artístic va nàixer l’any 1948 quan un grup d’intel·lectuals i artistes tortosins agrupats sota el nom de Amigos del Arte constitueix una associació cultural que anomenen Círculo Artístico. Aquesta associació va ser la primera entitat cultural que va nàixer després del 1939 a la ciutat. Entre les activitats que va organitzar destaquen totes aquelles relacionades amb l’art, amb la programació d’exposicions, conferències i concursos (de pintura i fotogràfics). Entre 1973 i 1975, l’entitat es va integrar a Òmnium Cultural de l’Ebre, a la vegada nascuda el 1971. El Cercle Artístic va seguir la seva activitat al llarg de la dècada dels setanta i va continuar emprant el seu nom fins a la seva desaparició a finals dels anys vuitanta.

Actes de celebració dels 50 anys

Fa cinquanta anys, el setembre del 1971 es va constituir a Tortosa la delegació d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre. Així, es consolidava al sud del país un grup de treball territorial, d’una entitat transversal creada deu anys abans a Barcelona i formada per la unió de persones que s’aplegaven amb un objectiu comú: defensar, promoure i difondre la llengua, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. “Cinquanta anys després de la seva fundació, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre és una entitat consolidada al territori, amb 3.000 socis i una bona salut a les quatre comarques del sud del Principat”, explicar Dolors Roó, presidenta de l’entitat.

Els actes de celebració del cinquantè aniversari es van iniciar el setembre passat amb una exposició sobre la història de l’entitat al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta i s’allargaran durant tot un any sota el lema ‘Gràcies a tu, fem cinquanta anys!’. Més enllà de l’exposició ‘Pinzellades’, Òmnium està treballant en la producció d’un documental sobre la història de l’entitat i és prevista l’edició d’un llibre que recopili la documentació, els actes i reculli el testimoni de persones que han format part de l’organització. A més, es preveuen actes comarcals per promoure la relació amb els socis, un dinar al Celler Cooperatiu del Pinell de Brai l’11 de juny i un acte institucional el 16 de setembre al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 16 = 22

Últimes notícies