HomeSense categoriaOnada de solidaritat amb el ramader de la Torre de l'Espanyol que...

Onada de solidaritat amb el ramader de la Torre de l’Espanyol que ho ha perdut tot amb l’incendi

L’incendi forestal de la Ribera d’Ebre va arrasar amb una granja de coders a la Torre de l’Espanyol i que ha perdut tot el ramat a causa del foc.

No han passat ni 24 hores que un ramader de Prats de Lluçanès, ha fet el primer pas per desencadenar una onada de solidaritat amb el pagès de la Torre a través de les xarxes socials per ajudar el ramader de la Torre de l’Espanyol que ha perdut 200 xais per culpa de les flames.

En poques hores la proposta ha generat una gran onada de solidaritat i s’ha fet viral. “Si ell vol tornar a tenir ovelles, per caps de bestiar no serà”, ha explicat Abel Peraire. De moment ja hi ha una vintena llarga de propietaris d’explotacions d’arreu dels Països Catalans que han ofert animals al ramader de la Torre de l’espanyol.

Si ell accepta, s’encetarà una campanya de micro mecenatge que sufragarà el cost de la recollida i trasllat dels caps de bestiar. “El territori està amb el territori i la bona gestió que en fan ramats com aquest que s’ha perdut no volem que desaparegui”.

 

Un grup de Whats App on hi ha ramaders i pagesos de tot Catalunya va començar a bullir aquest dimecres al vespre després de conèixer la notícia que un ramader de la Torre de l’Espanyol ho havia perdut tot, amb un ramat de 200 xais inclòs. La desgràcia els va colpir molt i van decidir fer-hi alguna cosa, “aportar el nostre granet de sorra”, ha explicat Abel Peraire, un dels ramaders del grup. “Sabem que a la zona hi ha moltes persones damnificades, però el ramader és el que ens tocava de més a prop”, ha assenyalat. La resposta del sector i de la gent en general els ha sorprès gratament i Peraire no té paraules per agrair totes les mostres de suport. 

Ara per ara, una vintena llarga de ramaders que van des de la Catalunya Nord fins al País Valencià ja s’han compromès a regalar bestiar al ramader perjudicat. La proposta de moment és això, una proposta, i encara han de parlar amb el propietari sobre com ho veu, què vol fer i si té ganes o no de tornar a començar de nou. “Nosaltres tampoc som ningú per obligar-lo que torni a posar el ramat”. “Tot està molt verd encara, i el ramader ha de pair tot el què ha passat. Ho entenem perfectament i, si ens passés a nosaltres, no sabem com reaccionaríem”, ha dit Abel Peraire. “Si ell vol, la iniciativa tirarà endavant”, ha afegit.

Al darrere d’aquesta iniciativa també hi ha una altra cara que és la defensa ferma dels pagesos i ramaders del territori. Segons ha explicat Abel Peraire, la proposta també és una empenta perquè el territori “no es perdi”. Disposar d’animals que pasturin pel bosc ajuda a mantenir net l’espai forestal i ajudar a fer-ne una bona gestió que, a la vegada, és molt costosa. En aquest sentit, “si allà hi havia un ramat que feia una bona gestió no es pot deixar perdre”. 

 

 

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 56 = 62

Últimes notícies