HomeEconomiaONU-Hàbitat concretarà en dos anys les accions per fer l'Ebre resilient al...

ONU-Hàbitat concretarà en dos anys les accions per fer l’Ebre resilient al despoblament i al canvi climàtic

La Generalitat i ONU-Hàbitat començaran aviat la recollida de dades i informació per concretar, en un màxim de dos anys, les accions a implementar a les Terres de l’Ebre el programa de Resiliència Urbana i que l’ha de convertir en un territori més resilient al canvi climàtic, el despoblament i la transformació digital.

La metodologia, que s’ha implementat en ciutats d’arreu del món s’aplicarà per primera vegada en un territori, i el model ebrenc “es replicarà a altres regions del món”. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha presidit l’acte institucional a Ascó amb què es dóna el tret de sortida al programa, acompanyat d’una cinquantena de representants socioeconòmics i polítics.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha destacat la importància de projecte per a les quatre comarques de l’Ebre perquè Nacions Unides acompanyarà amb este “programa específic” de resiliència urbana l’abordatge dels problemes específics que el territori també pateix i comparteix amb l’agenda de canvis globals ja siga el canvi climàtic, el despoblament o la transició digital.

Un dels casos que tindrà “especial interès en este estudi és Ascó, que s’ha de preparar per a l’etapa postnuclear, un repte en què el municipi no es vol quedar sol, com ha aprofitat per a reclamar l’alcalde Miquel Àngel Ribes. Ribes ha recordat la contribució “enorme” del municipi en la generació d’energia –nuclear i renovable- i ha demanat “el suport institucional” per aplicar polítiques que compensen l’esforç fet pel poble per al conjunt de la societat. Ribes ha criticat “la falta d’altura” per la incertesa que genera el govern de l’Estat respecte al tancament de les nuclears. “No podem estar pendents de si les centrals nuclears tanquen, de què faran els treballadors, i què passarà amb uns pobles que viuen directament d’esta indústria”, ha dit.

Però el vicepresident també ha assenyalat que el programa de resiliència urbana ha de donar eines per a problemes ben coneguts com la regressió del Delta així com d’altres que passen més de puntetes, com és el despoblament de les zones interiors de l’Ebre. Puigneró ha defensat que la digitalització és una eina clau per resoldre per minimitzar este problema. “Hi haurà recursos abocats a fer-ho possible perquè surten projectes concrets que s’apliquen en aquests sentits i això ha de passar en dos o tres anys i ho hem de fer de pressa perquè els reptes globals no s’aturen, ha insistit.

El director del Programa, Esteban León, ha agraït l’acollida del territori al programa d’ONU-Hàbitat i ha defensat que és el “lloc ideal” per fer l’experiment i la prova pilot que després “exportaran” a altres parts del món. “Els agraeixo que ens hagen rebut tan calorosament i estem molt entusiasmats en treballar aquí i demostrar que des del punt de vista regional, també es poden canviar les coses”, ha dit. De fet, com ha recordat el vicepresident, del programa en sortiran “recomanacions que transcendiran el govern”, i que tindran continuïtat encara que es produïsquen canvis en la governabilitat del país o els ajuntaments ebrencs. “Sabran què han de fer i serà qüestió que es vagen implementant perquè les Terres de l’Ebre siga un territori d’oportunitats”, ha defensat.

Rosa Suriñachs, coordinadora d’Aliances i Incidència Política ONU-Hàbitat, ha recordat que l’Ebre és un territori “sobrediagnosticat” i que no es tracta d’identificar “res nou” sinó a concretar amb el territori els mecanismes perquè les accions s’implementen i aporten un “canvi”. “Venim a identificar com s’ha de fer i que es puga replicar en altres zones del món. Compartir les metodologies amb regions amb situacions similars, amb reptes similars”, ha defensat. La disrupció sobre com es fa també formarà part de les recomanacions, ha assegurat Suriñachs.

ONU-Hàbitat assumeix també com “repte” l’aplicació d’una metodologia tècnicament molt clara a escala local, fora dels límits urbans d’una ciutat o on s’ha aplicat fins ara, com Dakar, Asunción, Medellín o la mateixa Barcelona. La directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, Maria Galindo, també ha avançat que a finals d’este mes de juny es presentarà l’agenda de programa. La prova pilot a l’Ebre s’emmarca en el memoràndum d’entesa signat entre ONU-Hàbitat i el Govern català, representat pels departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i d’Acció Exterior i Govern Obert.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

84 + = 90

Últimes notícies