HomeCulturaPepet i Marieta compleix vint anys amb la festa, la s脿tira, la...

Pepet i Marieta compleix vint anys amb la festa, la s脿tira, la reivindicaci贸 i la identitat intactes

Una tendinitis va obligar Josep Bordes, d’Ulldecona (Montsi脿), a presentar-se a un concurs a Reus amb una banda. Guanyar-lo va ser l’inici de Pepet i Marieta fa vint anys, un grup d’autor festiu, esbojarrat, reivindicatiu i sat铆ric, que ha promogut la identitat i la llengua ebrenca en la m煤sica i l’ideari col路lectiu, com els Quicos. El formaci贸 s’ha adaptat a evolucions musicals i personals. Amb Bordes a Mallorca, es va renovar els m煤sics, “una glopada d’aire fresc” que ha refermat la capacitat d’adaptaci贸 d’un grup i un l铆der camale貌nic. Amb ‘Crida Y茅’, el darrer single, comen莽a la celebraci贸 dels vint anys que inclou concerts especials i projectes com Pepet i Banda, amb bandes de m煤sica, o La Colla Pirata, una versi贸 familiar del grup.

Una casualitat” va convertir al “cantautor” Josep Bordes en el l铆der de la banda ebrenca Pepet i Marieta. Dues d猫cades m茅s tard, el grup 茅s un dels referents musicals i reivindicatius del territori i del pa铆s. En tots aquests anys, la formaci贸 ha fet evolucionar la seva m煤sica i ha sabut digerir i encaixar els canvis, for莽ats i inevitables – tamb茅 dels seus components -. “La marieta” que fa vint anys era una “subst脿ncia psicotr貌pica de color verd que cultivaven a la terrassa de casa“, i que protagonitzava molts dels temes de Bordes, ara “ha desaparegut de les seves vides“. “La marieta de Pepet” 茅s ara “una Maria de veritat“.

La Marieta 茅s la saxofonista Maria Cruz, que va arribar a la banda fa cinc anys amb la renovaci贸 dels m煤sics i ha anat traient el cap com a vocalista al costat del “frontman” Josep Bordes. Aquesta 茅s una de les “transformacions importants” a Pepet i Marieta en l’煤ltima etapa, marcada per aspectes personals i familiars de Bordes. Quan va planificar traslladar-se a viure a Mallorca va comen莽ar a gestar el canvi.

Era molt inviable que cada vegada que hav铆em de fer alguna cosa, vingu茅s a les Terres de l’Ebre“. Bordes va haver de buscar nous m煤sics, nous companys que viuen a Barcelona i Girona, companys m茅s joves, per貌 amb qui ha encaixat. “Un grup 茅s gent que fan m煤sica plegats i 茅s tamb茅 una fam铆lia, una relaci贸. Si no hi ha sinergia, si no hi ha amistat, 茅s molt dif铆cil“, apunta Bordes. “El nexe d’uni贸 茅s ell, genera aquesta sinergia, aquest bon rotllo, aquesta din脿mica de cap aqu铆, cap all脿, i aleshores te’n vas amb ell, amb l’hurac脿 i 茅s meravell贸s“, diu Cruz.

Esperit jove

Bordes destaca que “obrir aquesta finestra” ha fet “entrar molt aire fresc, generar ganes i acabar amb vicis adquirits“. Segons el l铆der de la banda, “l’aparici贸 de saba nova“, amb els nous membres del grup carregats de “ganes de menjar-se el m贸n” ha estat determinant per la continu茂tat de Pepet i Marieta i per arribar a celebrar vint anys.

Noves sonoritats

El duet de vocalistes que conformen Bordes i Cruz, Pepet i Marieta, ha fet que tamb茅 hi hagi canvi en “la sonoritat” de la formaci贸, que reivindica “una nova estil铆stica musical” des del darrer disc ‘Vola’. “El que fem 茅s que combinem aquests vint anys i els posem a una olla de pressi贸 sense deixar enrere un estil que la gent busca i estima. S’ha de saber estar al dia“, ha defensat Bordes. Tamb茅 hi ha hagut evoluci贸 en les lletres. “Soc la mateixa persona, per貌 fa vint anys era un jovenet que parlava d’unes coses i amb el temps, he canviat“.

Com apunta el faldut, Pepet i Marieta mant茅 “l’ess猫ncia de posar el dit a la llaga, d’estar atents a la situaci贸 i fer cr铆tica social, de fer pol铆tica sense voler” i fer-ho sempre amb “un constant sentit de l’humor que 茅s inherent de l’Ebre“. “El meu discurs, m茅s o menys, si b茅 ha anat guanyant edat, s铆 que s’ha mantingut una mica igual, perqu猫 he continuat escrivint les can莽ons i 茅s cert que estil铆sticament sempre hem mirat al nostre voltant”, ha reconegut.

Dialecte i pertinen莽a

Josep Bordes ha cantat sempre en el dialecte propi, el de les Terres de l’Ebre i el de la seva Ulldecona natal. Ara, amb la incorporaci贸 de Cruz, es mescla amb altres, oferint “una visi贸 de Pa茂sos Catalans“. “Hi ha pocs grups, si no som els 煤nics, on conflueixen els dialectes orientals i occidental“, ha reivindicat.

La capsa de Pandora la van obrir Quico el C猫lio, el Noi i el Mut de Ferreries, que s贸n qui realment ens van donar l’empenta, van ser els nostres referents, ens van apadrinar i ens van donar el valor de reivindicar la parla de les Terres de l’Ebre. Amb Pepet i Marieta potser tamb茅 vam voler reivindicar aquest car脿cter“, ha afegit. Una altra influ猫ncia clara en el naixement del grup va ser el moviment antitransvasista que va donar “sentit d’unitat i de pertinen莽a a les Terres de l’Ebre“, una etiqueta que Bordes recorda que va passar de titular un llibre de Joan Sebasti脿 Arb贸 a representar una realitat social.

Creixent amb Pepet i Marieta

Tot aquell p煤blic dels inicis de Pepet i Marieta els ha anat acompanyant en el creixement i ha crescut amb el grup, per貌 la banda ha sabut anar atrapant les noves generacions. Ara han apostat per gestar un nou projecte pensant amb aquells seguidors, que ara tenen fam铆lia. 脡s una versi贸 familiar, que no infantil, del grup. L’han anomenat La Colla Pirata i es transformen en personatges d’una trama que es desenvolupant entre noves composicions per a grans i petits i el repertori de Pepet i Marieta.

L’aventura s’estrena al barri de Gr脿cia el 19 d’agost i tindr脿 una “formaci贸 mirall” mallorquina, amb components de les Illes Balears, que tamb茅 comen莽ar脿 a actuar-hi a l’octubre. “脡s un cos铆 germ脿 o un germanet menut que ara ha tingut el grup i que senzillament comen莽ar脿 a caminar per pal路liar o emplenar aquest buit que hi havia entre un p煤blic fidel de la banda, que ens volia continuar veient, per貌 que per horaris no podia venir“, remarca Bordes.

Pepet i Banda

Una altra de les iniciatives de la commemoraci贸 茅s el projecte Pepet i Banda, els concerts que Bordes fa amb el repertori del grup interpretat per les bandes de m煤sica dels pobles, una tradici贸 musical i un cantera de m煤sics molt arrelada a les Terres de l’Ebre. “Ho hem fet tota la primavera amb les bandes d’Ulldecona, la S茅nia o Santa B脿rbara i continuarem a la R脿pita o Amposta“, ha contat el m煤sic. “脡s una manera de reivindicar les Terres de l’Ebre, perqu猫 el m贸n de la banda hi est脿 molt present i l’espectacle est脿 tenint una rebuda brutal, funciona molt铆ssim“, ha afegit Josep Bordes.

Un hurac脿 de “xalera”

Aquest home t’ho aixeca tot. Amb seguidors o sense, all脿 on anem som capa莽os de fer xalar i de fer moure la gent. Crec que 茅s molt valu贸s. 鈥 Josep Bordes 鈥 茅s un ‘Correcamins’ de foc, llum i alegria. Munta el cric i fa feli莽 a la gent“, reivindica Maria Cruz. De fet, aquesta empenta del m煤sic d’Ulldecona fa que no pari mai de crear i que el pla per als vint anys 茅s oferir material nou. “Si hem fet vint anys 茅s perqu猫 hi ha unes ganes darrere de fer-los, de continuar fent bolos, tenim inquietuds musicals, continuem fent concerts, continuem gravant molt, som una f脿brica de videoclips. Darrere de tot aix貌 hi ha voluntat, que al final la vida ja 茅s aix貌“, ha afegit Bordes.

El grup ja treballa en noves can莽ons, que seguiran a ‘Crida Y茅’ – on col路labora el grup lleidat脿 Sexenni – i quan en tinguin prou, faran un nou disc, com ja van fer amb l’煤ltim 脿lbum, que arribar脿 “potser l’any que ve” i que serveixi per culminar la celebraci贸 dels vint anys de la banda, per貌 “amb temes nous“.

Bordes ha fet seu el mantra del seu amic i company de la banda, Paco Albiol, que repetia “sempre avant“. La “nost脿lgia” de la commemoraci贸 es reserva per a les festes d’Ulldecona (30 d’agost) on es far脿 un concert especial i una festa amb antics membres de la banda, un projecte que volen acompanyar d’una exposici贸.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

2 + = 11

脷ltimes not铆cies