El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) integra una àrea específica destinada a gestionar la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, una distinció que la UNESCO va fer efectiva l’any 2013 en reconeixement de l’aposta local pel desenvolupament sostenible i pels valors socioambientals del nostre territori.
Amb la finalitat de transmetre els valors de sostenibilitat de la UNESCO als productes i serveis de les Terres de l’Ebre, i de projectar el territori a nivell nacional i internacional, el 2015 el COPATE va crear la marca de productes agroalimentaris, artesanals i turístics vinculada a la Reserva de la Biosfera.
Des de llavors, però especialment durant els darrers anys, s’ha estat treballant per incrementar el nombre d’empreses que compleixen amb els criteris de qualitat ambiental necessaris per poder usar el distintiu, així com per fer-les visibles en fires, botigues de proximitat, restaurants i esdeveniments de diferent naturalesa.
Les vetllades culturals que recentment s’han organitzat a Amposta, Tortosa, Vinebre i Horta de Sant Joan pretenien, precisament, donar a conèixer la marca entre la població ebrenca i, sobretot, tastar-la a través de l’excel·lent feina dels restaurants acreditats per la marca, que són l’aparador principal del producte agroalimentari del nostre territori.
Sota la marca Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre hi tenim 180 empreses acreditades, un 70 % de les quals representen productes agroalimentaris i, el 30 % restant, serveis turístics i d’educació ambiental.
La marca ha aconseguit una important penetració en l’àmbit dels productes agroalimentaris i cal valorar positivament la bona acollida que ha tingut en productes com ara l’oli d’oliva, els vins, els cítrics, l’arròs, la pesca i l’aqüicultura. No obstant això, també volem que el nombre d’allotjaments turístics, com ara hotels o establiments de turisme rural, i el sector de la restauració, creixi amb més empreses acreditades.
Ara que venen dies en què ens reunirem amb la família, és un moment idoni per estendre la mà al nostre veïnat, que treballa la terra i cuida el paisatge per oferir-nos productes de la màxima qualitat, i que crea serveis que tenen la sostenibilitat com a pal de paller. Amb l’arribada de les festes nadalenques, és el moment perfecte per reflexionar sobre les nostres eleccions de consum i actuar en conseqüència.
Per Nadal, us encoratgem a què regaleu proximitat, a què contagieu a amics i familiars, menuts i grans, amb els valors d’aquesta cultura que posa en valor la necessitat de cuidar la parcel·la on vivim de valors respectuosos amb el medi ambient.
Perquè consumir les coses que el nostre territori és capaç d’oferir també és una manera de cuidar el planeta, de veure oportunitats de futur i vetllar pel relleu generacional, i per la preservació dels atributs que ens fan singulars i autèntics.
Compartim Terres de l’Ebre. Fem del Nadal una festa plena de sensibilitat territorial.