Els municipis de les àrees nuclears rebran els diners de la primera bestreta del Fons Nuclear en pocs dies. Serà una setmanada extraordinària en l’època de Nadal, on els 92 ajuntaments beneficiaris rebran uns 172.000 euros com a primer pagament i, de cara al 2024, està previst que es transferisca la resta del pagament, que podria superar els 400.000 euros. Els consistoris hauran de fer servir estos diners en noves polítiques de creixement econòmic i diversificació del teixit empresarial.
El Govern té previst efectuar el pagament de forma imminent i en els propers dies, segons han confirmat diverses fonts consultades per este Setmanari. També durant la sessió parlamentària de control al Govern, este dimecres, la consellera de Presidència Laura Vilagrà assegurava que “el pagament s’efectuarà de forma imminent” i precisava que es durà en terme “en pocs dies” i dins este 2023. A la vegada, alguns alcaldes també havien rebut prèviament, la confirmació de què es faria d’esta manera.
La consellera va detallar, a més, que la transferència d’estos primers fons s’havia vist endarrerida pel deute que alguns ajuntaments beneficiaris tenien encara pendents amb la Seguretat Social, l’Agència Tributària o la Generalitat, i que impossibilitava fer la transferència dins el termini previst de forma inicial. “Un cop s’ha pogut resoldre, podem garantir que la bestreta tirarà endavant”, ha reiterat Vilagrà. D’esta manera, es tanca -de forma provisional- la polèmica sobre aquesta primera bestreta dels fons.
El Govern de la Generalitat havia anunciat en diverses ocasions el pagament del fons, en un primer moment previst per al setembre. Davant la demora de la transferència, alguns alcaldes descontents amb la gestió del Govern de la Generalitat havien mostrat els seus dubtes sobre el cobrament i havien acusat la conselleria d’Empresa d’haver volgut enganyar el territori. Al ple del passat dimecres, el diputat del PSC, Joaquim Paladella, havia retret també al Govern que “el territori no hagi rebut ni un euro” dels fons nuclears, ja a les acaballes de l’any.
L’impost nuclear de la Generalitat té previst ingressar més de 120 milions d’euros provinents de les empreses que gestionen les centrals nuclears catalanes. D’estos, un 50 % -arran de la modificació de llei, ara fa un any- es destinaran a un fons nuclear que ha de finançar nous projectes econòmics al territori. L’objectiu és que, els més de 60 milions d’euros anuals, es destinin a nous projectes per a crear un teixit econòmic alternatiu a les centrals nuclears, que actualment ocupen més de 2.000 persones entre les centrals d’Ascó i de Vandellòs. Tot i que la intenció inicial del Fons és que siga una injecció per a projectes empresarials, la modificació del desembre passat va fer impossible l’aprovació d’unes bases per a gestionar els fons de 2023, i es va optar per distribuir-los de forma equitativa entre els ajuntaments beneficiaris: prop de 400.000 euros, amb una primera bestreta que es rebrà en els propers dies.
D’altra banda, de cara al 2024, s’ha endarrerit de nou la tramitació del reglament i les bases perquè empreses, particulars i entitats puguen presentar projectes que siguen valorats i rebre finançament dels fons. Per això, des del Govern reconeixen que és molt probable que, durant l’any vinent, els diners dels fons nuclears es distribuïsquen, de nou, de forma equitativa entre els municipis que conformen les dos àrees nuclears catalanes.
Imprecisions en l’anunci de dos inversions
Durant el ple del Parlament, la consellera va respondre la intervenció de Paladella refermant el seu compromís amb les Terres de l’Ebre. En la seua intervenció, va destacar que s’havien tancat dos inversions industrials a la Ribera d’Ebre, que ascendien a 32 milions d’euros, i que generarien uns 110 nous llocs de treball. Alguns representants polítics del territori van desmentir la inversió en declaracions a este setmanari i van apuntar que es tractaria d’inversions efectuades al Baix Ebre en lloc de la Ribera d’Ebre.