Per tu, Ramon

El passat divendres, 22 d’octubre, els jesusencs despertàvem amb la trista notícia de la mort del senyor. Ramon Fábregues Valldepérez. Parlem en plural, i no només ho fem per nosaltres, sinó perquè és una d’aquelles persones que trobarà a faltar tot un poble. Un cop dur per a la família, però també una buidor molt gran per a tota aquella gent (que n’és molta) que vam compartir hores de reunions i de treball al seu costat.

Des de la senzillesa humana, Ramon fugia sempre del protagonisme i d’estar al davant de tot, però, sense ell, l’engranatge de qualsevol acte mai no hauria funcionat. El primer d’arribar i el darrer de marxar: sempre amb aquell bon to i amb aquell bon fer. Mai una paraula més alta que una altra, i consells plens de veritat i saviesa que buscàvem escoltar.

Al costat teu ens hem fet grans, hem crescut i hem après infinitat de coses. Per llei de vida, tota aquella joventut que et tenia de referent i anava traient el cap i començava a formar part tímidament de col·lectius i entitats del poble, ara ocupem càrrecs públics de responsabilitat política o social: a l’EMD o en les juntes directives d’entitats i associacions del poble. Amb aquestes línies volem donar-vos les gràcies, senyor Ramon, per aquest aprenentatge de vida, però, si ens ho permets, deixa’ns dir, amb la veu ben alta, que a Jesús hem tingut la sort de tenir molts bons “professors” que ens heu ensenyat aquest camí des de l’honestedat i des de l’honradesa. Per a tots ells, el nostre petit homenatge.

Ramón Fábregues Valldepérez, de 88 anys, ha estat sempre lo senyor Ramon de Maniguets, un home arrelat a la terra, pagès de tota la vida i un gran coneixedor de la saviesa popular. Amb una llarga trajectòria social, va ser president del CF Jesús Catalònia i va rebre la primera edició del premi al “Jesusenc de l’Any 1997”, per votació popular -el prestigiós reconeixement organitzat per la Fundació Josep Puig. Més recentment, l’any 2018, en el marc de la XXIII edició de la Fira de l’Oli, la comissió organitzadora va decidir nomenar-lo president d’honor del XXXIV Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre. Va ser impulsor i membre de la comissió organitzadora de la Fira de l’Oli, des dels inicis, i col·laborador habitual de la Secció de Festes i de molts esdeveniments viscuts al poble. Era habitual veure’l entre llenya, baldanes, sardines… entre pots d’olives posades i morters plens d’allioli a vessar, pelant patates de l’estofat o “remant” la paella. Ramon era poble en ell mateix i hem tingut la gran sort d’aprendre al seu costat a viure i a veure. Viure i veure la vida i l’activitat d’un poble que cohesiona i que estima la seua gent.

Com a representants de la festa, de l’esport i de la cultura del poble de Jesús, el nostre últim adeu en nom de molts. Gràcies per tot i per tant, senyor Ramon. El seu llegat romandrà entre nosaltres, sense cap mena de dubte.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 85

Últimes notícies