Pere Bové seguirà presidint el Consell Regulador de la DO Terra Alta. La junta rectora de l’organisme s’ha reunit aquest dilluns al migdia amb el cessament de l’actual president com un dels punts sobre la taula. Tot i que els favorables a la destitució de Bové, representants cooperatives i viticultors, han aconseguit sis vots i només el mateix Bové ha votat en contra, l’abstenció dels cinc membres dels cellers embotelladors l’ha acabat evitant. La destitució només es podia fer efectiva amb la majoria absoluta, set vots o més. El president ha anunciat que encarregarà una auditoria i implementarà un pla de transparència abans que es pugui tornar a plantejar la seva continuïtat al càrrec.
La batalla interna oberta dins del Consell Regulador, destapada arran la filtració d’una auditoria, ha desembocat en la votació sobre la continuïtat de Bové. El resultat no ha satisfet els viticultors, cooperatives i cellers no embotelladors, que s’han posicionat a favor de forçar la destitució del president.
“Ha quedat una mica amb solitari i sense suports. Qualsevol president, veient que ha quedat sol, acabaria dimitint“, ha manifestat Marc Paladella, un dels membres de la junta que ha votat pel cessament de Bové. Li ha retret que no hagi presentat aquest dilluns el contingut del pla de transparència i que només hagi anunciat l’encàrrec d’una auditoria.
Els viticultors i cooperatives -que inicialment haurien manifestat el seu suport al president- li han reclamat que implementi “un pla de transparència amb cara i ulls“, que vagi més enllà de l’anàlisi dels comptes. “Després ens ha dit que dimitirà“, ha remarcat Paladella. Així les coses, la lluita interna queda novament en un impàs de calma tensa, a l’espera de nous esdeveniments. “No li donem un vot de confiança, però haurem de confiar en la seva paraula“, ha afegit.
Durant la reunió d’aquest dilluns, a més, s’ha donat compte de la renúncia de dos membres del Consell Regulador, un de cada sector. Unes baixes que també es poden llegir en clau de les fortes pressions que es generen a l’interior de l’organisme i que tampoc escapen al repartiment del poder polític local a la comarca.
L’ACN ha intentat posar-se en contacte amb Bové, sense èxit. Fonts de la junta rectora pròximes al sector embotellador han valorat de forma positiva la reunió tot matisant que, per primer cop en els últims mesos, s’ha obert una escletxa de voluntat i diàleg per avançar i superar la situació d’enrocament que es viu a l’interior de l’organisme. Això, expliquen, ha de poder permetre tancar els pressupostos de 2023 i elaborar els d’aquest 2024, així com definir les prioritats en matèria d’expansió i promoció de la DO.
També els viticultors i cooperatives consideren que cal superar la situació actual. “Ni fem els plans de promoció que teníem pensats, ni es modifica el plec de condicions segons hi ha la demanda dels cellers i actualitzant la demanda dels mercats. No van al dia els pagaments als proveïdors i la DO no funciona com ho ha de fer. Hi ha paràlisi total: només es tracten les baralles, com vol salvar el cap el president. Això no pot ser: portem un any i mig així i volem que avanci la DO, perquè els nostres viticultors i cellers hi necessiten“, ha tancat Paladella.
Malgrat voluntat de superar aquesta paràlisi, en el rerefons apareix també la lluita pels dos models, de vegades contraposats, de veure el negoci vitivinícola la comarca. Això ha tingut una de les seves expressions en la recent decisió d’incrementar el rendiment de premsa -la proporció de quilos de raïm necessaris per elaborar el vi de la DO-, que permet guanyar en quantitat però en detriment d’una menor qualitat, una mesura que no agrada als embotelladors.