HomeCulturaPLAYMODES transforma la geologia del Delta en música en una exposició a...

PLAYMODES transforma la geologia del Delta en música en una exposició a Lo Pati

Com es pot interpretar des de la música experimental la geologia del Delta de l’Ebre? Aquesta és una de les preguntes que respondrà l’exposició FORMS – Música visual generativa de l’estudi de recerca audiovisual PLAYMODES. La mostra es podrà veure aquest a partir de l’11 de novembre i durant dos mesos i mig a Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta. El projecte sorgeix a partir d’un procés d’investigació en formats expressius i expositius innovadors en l’àmbit de la música visual generativa en el qual treballa PLAYMODES des de fa anys.

L’exposició es mourà al voltant de l’eix art-enginyeria, i es basa en el concepte de ‘sonificació de la imatge’. A partir d’aquesta premissa inicial, explora un vast univers sonor de partitures gràfiques algorítmiques, de síntesi d’espectrogrames, d’autòmats audiovisuals, de concerts de música contemporània. La mostra repassarà la trajectòria del Projecte FORMS i inclourà, també, obra de nova producció realitzada per a l’ocasió. L’exhibició està comissariada per Irma Vilà i Òdena, que és investigadora i productora cultural, especialitzada en art, ciència i tecnologia.

Entre les intervencions que formaran part de la mostra, hi haurà l’audiovisual i la partitura gràfica d’un concert per electrònica i quartet de corda en el qual els intèrprets llegeixen les partitures generatives i les transformen en música. També inclourà un dispositiu escultòric on un tríptic visual actuarà com a trio de música electrònica i generarà ritmes, harmonies i textures. La peça, que es va presentar al centre d’art contemporaniSanta Mònica de Barcelona, va ser adquirida per la col·lecció New Art Foundation, una entitat amb seu a Reus reconeguda internacionalment per la seva incalculable col·lecció d’art electrònic (una de les més importants d’Europa) vinculada al desenvolupament, conservació i preservació del llegat artístic.

També s’hi podrà veure una instal·lació per a partitures gràfiques generatives i piano autòmat titulada ppff, que és l’acrònim de la notació musical pianissimo-fortissimo. La peça central d’aquesta instal·lació és un piano automàtic capaç de colpejar els seus martells en resposta a dades musicals en temps real. Aquest piano obté la seva entrada musical d’una pluja contínua de gràfics generatius que es mostren en una projecció vertical.

Música inspirada amb la geologia del Delta

En el marc de l’exposició es presentarà la peça Contorns basada en conceptes geològics de la desembocadura de l’Ebre i que és fruit d’una estada de l’equip de PLAYMODES a la residència artística Lo Baladre, al Delta de l’Ebre, que gestiona Lo Pati. Aquest treball parteix d’una recerca per representar musicalment la geologia: en lloc de treballar amb gràfics vectorials compostos pàgina a pàgina, es basa en histogrames de freqüència i amplitud per dibuixar la música en temps real.

Entre l’art i l’enginyeria

PLAYMODES és un estudi de recerca audiovisual. A mig camí entre l’art i l’enginyeria, el seu equip de creadors construeix instruments audiovisuals fent servir tecnologies pròpies i amb esperit artesanal. El seu llenguatge posa èmfasi en l’espai, el so, la imatge i el moviment des de múltiples perspectives: des d’instal·lacions immersives generatives de llum i so, dispositius escultòrics o actuacions audiovisuals amb intèrprets que exploren un univers abstracte de música visual. En els darrers anys, PLAYMODES ha desenvolupat projectes arreu del món —Nova York, Praga, Madrid, São Paulo, Houston, Zurich, Lyon, Berlín, Londre etc.— per a esdeveniments de música electrònica com el Sónar a Barcelona o el DGTL a Amsterdam (Països Baixos). Ha treballat per a institucions d’art com ZKM a Karlsruhe (Alemanya) i l’Ars Electronica a Linz (Àustria); ha publicat obres sonores en segells de música electrònica com Plegat – Discontinu Records; i ha estat guardonat amb distincions internacionals en l’àmbit de l’art dels nous mitjans.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 13

Últimes notícies