HomePolíticaPolèmica en un ple extraordinari de l’Ampolla entre el Govern municipal i...

Polèmica en un ple extraordinari de l’Ampolla entre el Govern municipal i ERC i Ciutadans

El passat divendres en l’edició en paper del Setmanari l’Ebre en el seu número 1.059, comentàvem que el passat dijous 15 de desembre, l’Ajuntament de l’Ampolla va celebrar dos sessions plenàries: una d’ordinària, en la qual van aprovar-se els comptes per a l’exercici del 2023 per un import de sis milions d’euros, i una d’extraordinària, que va acabar amb polèmica entre el grup d’Esquerra Republicana i de Ciutadans, i la suspensió de la sessió per part de l’alcalde, Francesc Arasa.

D’una banda, doncs, l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, argumentava que el principal objectiu dels pressupostos municipals per a l’any 2023, amb unes xifres similars als darrers anys, és “absorbir l’impacte de la inflació desbocada sobre les finances municipals sense augmentar la pressió fiscal, sense retallar en polítiques socials i mantenint l’endeutament financer en l’actual 0 %”. En este sentit, des de l’equip de govern de Junts assenyalen que estos comptes permetran absorbir una inflació propera al 20 % en el conjunt de béns i serveis que produïx.

L’encariment sense precedents de la factura de la llum, així com de les matèries primeres, ha fet aconsellable l’ajornament de la inversió en obra nova fins que els preus tornen a nivells més raonables”, afegia Arasa. Segons l’equip de govern, este ajornament d’obra nova no afecta les obres pressupostades en exercicis anteriors, les que es puguen fer a través de la incorporació de romanents de tresoreria o les derivades del nou contracte per a la prestació d’aigua i clavegueram que entrarà en vigor el 2023. Així, la inversió en obra nova d’este pressupost ronda el 5 %, perquè tot i estar en any electoral, preferixen esperar que baixe la inflació.

Els grups a l’oposició, tant Ciutadans com Esquerra Republicana, han votat en contra d’estos comptes. El regidor del partit taronja, Sebastià Castañeda, ha lamentat que no s’haja tingut en compte l’oposició a l’hora d’elaborar els pressupostos per a presentar propostes i que s’haja fet a posteriori, un cop estos ja estaven redactats; i, també va criticar la inversió, que ha caigut del voltant del 30 % al 5 %, la gestió de la zona blava quant a la recaptació i manteniment, que no la fa el consistori sinó una empresa, o la caiguda de les partides en la celebració d’alguns esdeveniments com les Festes de Sant Joan, el Carme, Carnaval, l’Ostró, i la Segregació, en les quals, enguany, en alguns casos, “s’han perdut diners. Per tot això, crec que he de votar en contra dels pressupostos, perquè crec que s’haurien pogut fer d’una altra manera i ara es podria disposar de 100.000 € més, i això beneficiaria a tot el poble”.

Al seu torn, el republicà Antonio Galve també va assenyalar que l’oposició va rebre el pressupost amb poca antelació, però, a més a més, va considerar que “vist en global, a este pressupost li falta voluntat de creixement de municipi” i que “si no hi ha inversió, que no n’hi ha, és perquè el que sí hi ha és despesa corrent que s’està gastant els ingressos”.

Polèmica i suspensió del ple extraordinari

Aquell mateix dia, el saló de plens de l’Ajuntament de l’Ampolla va tornar a emplenar-se en una sessió extraordinària, convocada per l’oposició, amb l’únic punt de l’ordre del dia que era debatre sobre l’adjudicació de contractes menors de neteja a les instal·lacions municipals a favor d’Urbaser i proposta de sol·licitud de tres pressupostos en estos contractes menors. Segons els convocants, l’obligació de l’oposició és fiscalitzar el Govern municipal, i aquí ho fan sobre una sèrie de factures que “no s’ajustaven a la manera de fer d’un ajuntament en què la transparència ha de ser una constant, i que dixa de banda les empreses del poble, a les quals no es va donar l’oportunitat de participar en les ofertes de neteja”. Segons el regidor de Ciutadans, la sessió plenària extraordinària va convocar-se per a “aclarir unes concessions que pujaven més de 100.000 euros en despeses no previstes a l’adjudicació del contracte -a l’empresa encarregada de la neteja del poble-, i que no hi havia altra manera de poder aclarir si no era convocant la sessió extraordinària, tal com ens empara la llei, atès que l’alcalde no ens donava cap mena d’informació”.

Tanmateix, la polèmica va aixecar-se durant la intervenció del republicà Antonio Galve, que iniciava el seu discurs al·legant que “s’havien sumat a la proposta de Ciutadans perquè donaven suport a tota qüestió que es pogués debatre”, i afegia que “l’única queixa que tinc és per l’informe que se’ns ha presentat per part de la secretària, que no ha respost cap de les qüestions que demanàvem; i hem d’interpretar nosaltres mateixos la resposta a allò que hem preguntat”, i també va posar en dubte si este tipus d’informes era els que rebia la Junta de Govern quan qüestionava aspectes que han de decidir. Va ser quan Galve va dir que “si l’informe resolgués els dubtes, potser ens hauríem estalviat este ple, però ara encara tenim més dubtes i sembla que s’amague alguna cosa. Estos dubtes impliquen una falta de professionalitat, falta de respecte, no sé com dir-ho…”, que l’alcalde va interrompre’l per a dir que “no se li permet que parle de falta de professionalitat als treballadors de l’Ajuntament de l’Ampolla, des de la secretària interventora fins a l’últim peó de la brigada municipal. No li puc acceptar i acaba la seua intervenció”.

Davant d’això van llançar-se retrets entre el regidor i l’alcalde, que van acabar amb este últim donant per acabada la intervenció de Galve, el debat i la sessió, per la qual cosa va intercedir Castañeda dient que “aquí s’ha desviat el tema, que era interessant, que era el de l’empresa de neteja d’Urbaser, i que això s’ha de sotmetre a votació”, i Galve assenyalant que a l’equip de govern “no li interessa debatre sobre estes coses”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 67

Últimes notícies