HomeSense categoriaPorts de la Generalitat treballa per mitigar el canvi climàtic als ports...

Ports de la Generalitat treballa per mitigar el canvi climàtic als ports ebrencs

L’agost de 2017, el Govern català aprovava la Llei del canvi climàtic i aquesta primavera es declarava la situació d’emergència climàtica per assolir amb urgència molts dels objectius de mitigació del canvi climàtic establerts a la Llei. Una de les prioritats és incrementar les polítiques i els recursos públics destinats a la necessària transició cap a un model energètic sostenible.

La nova Llei de ports de Catalunya, en tramitació parlamentària, i el nou Pla de ports de Catalunya, en tramitació administrativa, contenen la normativa i les línies estratègiques per lluitar contra el canvi climàtic. Les actuacions i les mesures establertes als ports en clau ambiental es materialitzen en el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat. El Pla preveu actuacions i inversions per assegurar la funcionalitat de cada port amb infraestructures per al recer de les embarcacions i per a l’adequació al canvi climàtic.

En aquest escenari, l’empresa pública Ports de la Generalitat aposta amb fermesa per la sostenibilitat. Així, els ports i els centres de treball de l’àmbit de l’empresa disposen del certificat de qualitat ISO 9000 i els certificats ambientals ISO 14000 i EMAS, tant per la qualitat i sostenibilitat de les instal·lacions com pels serveis que s’ofereixen als usuaris. A més, l’empresa està adherida al Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

 

Nou model de mobilitat

Aquesta tardor, Ports de la Generalitat començarà a dotar els ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, que se sumarà al que ja tenia Sant Carles Marina, i les Cases d’Alcanar, amb punts de recàrrega de vehicles elèctrics que contribuiran a la transformació del model de mobilitat i ajudaran a disminuir els gasos amb efecte d’hivernacle i la contaminació acústica. L’actuació s’emmarca en el Pla d’Inversions 2019-2022. El gerent de Ports de la Generalitat Joan Pere Gómez, ha explicat que “la dotació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics als ports, se suma a l’aposta del Govern català per la mobilitat sostenible”.

Les estacions s’ubicaran en vies públiques o llocs accessibles des de les vies principals, senyalitzades i amb accés garantit permanent per als usuaris de qualsevol classe de vehicle elèctric estàndard. Els usuaris del nou servei es podran activar mitjançant un telèfon mòbil intel·ligent amb una aplicació específica, a través d’un codi QR o d’un sistema similar. El projecte preveu la instal·lació d’un punt de recàrrega ràpida al port de Sant Carles de la Ràpita, que permet recarregar el 80% de la bateria en uns 20 minuts. La resta de ports ebrencs es dotaran de punts de recàrrega semiràpida, que permet recarregar el vehicle en unes 3 hores de forma completa.

Les mesures adoptades en matèria de transport i mobilitat han d’anar encaminades a reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. La incorporació de punts de recàrrega per a vehicles facilitarà la intermodalitat del transport, potenciant els modes amb menor intensitat en l’ús de combustibles fòssils. Joan Pere Gómez, ha comentat que la instal·lació de les estacions de recàrrega dels ports ebrencs se sumarà a les estacions que s’instal·laran a la resta del litoral català  i “els vehicles elèctrics es podran carregar als ports de nord a sud del litoral català, des de Llançà fins a les Cases d’Alcanar”. Gómez ha afegit que “fem una acció més per la sostenibilitat i per minimitzar l’impacte acústic i ambiental”.

 

Eficiència energètica

En el camp de l’eficiència energètica, l’empresa ha fet una aposta per la renovació de l’enllumenat públic. Les instal·lacions portuàries pesqueres, nàutiques, esportives, comercials, de restauració, els vials i les zones de passeig de tots els ports, competència de Ports de la Generalitat, s’han dotat de làmpades amb tecnologia LED. Aquest sistema permet un estalvi energètic, incrementa la vida útil de les làmpades, disminueix les despeses de manteniment i minimitza la contaminació lumínica. La renovació de les làmpades permet oferir millor servei als usuaris i als ciutadans en un entorn sostenible. 

També s’estan instal·lant torretes de subministrament d’aigua i llum als pantalans de les dàrsenes esportives, pesqueres i de nàutica popular, que funcionen amb sistemes de telegestió per estalviar consum energètic. En totes les obres de passejos marítims i zones enjardinades que s’estan fent es planta vegetació autòctona que té una baixa demanda d’aigua de reg, com s’ha fet amb els parterres dels penya-segats de la Cova Gran al port de l’Ametlla de Mar. Gómez Comes ha dit sobre l’actuació: “Hem donat un valor afegit a l’entorn més visitat de la població i hem continuat integrant el nucli urbà de la Cala al port”.

El Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat té un projecte nou per col·locar plaques solars fotovoltaiques als edificis pesquers per produir electricitat per a l’autoconsum. De fet, la seu de la Zona Portuària Sud a Sant Carles de la Ràpita ja disposa d’energia solar a les oficines. A més, s’instal·laran estacions meteorològiques a les balises de les bocanes dels ports per disposar de dades a temps real i modernitzar el sistema d’ajuts a la navegació.

Novetats en la recollida de residus

S’està treballant per dotar les dàrsenes pesqueres de nous mòduls de recollida dels olis usats per a les embarcacions als ports de l’Ametlla de Mar, Deltebre i les Cases d’Alcanar.
Per la seva banda, les confraries de pescadors de Catalunya, entre les quals hi ha les dels ports ebrencs, estan col·laborant amb el Projecte Marviva impulsat per l’Agència de Residus de Catalunya on  col·laboren diversos departaments de la Generalitat, per contribuir a la recollida de les deixalles marines. 

El gerent de Ports de la Generalitat ha valorat les actuacions ambientals de l’empresa indicant que “des de l’Administració portuària impulsem una política ambiental i de qualitat i vetllem per la millora contínua de les instal·lacions portuàries”. Gómez Comes ha afegit que “hem impulsat mesures per guanyar en eficiència energètica i preparar les infraestructures contra el canvi climàtic perquè creiem que aquest és el camí”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

33 + = 43

Últimes notícies