HomeMedi AmbientPresentat a les Terres de l'Ebre el dispositiu de la Campanya Forestal...

Presentat a les Terres de l’Ebre el dispositiu de la Campanya Forestal 2024, “extremadament complexa” per貌 amb m茅s mitjans i un nou Pla Alfa

La Campanya Forestal de 2024 arrenca amb m茅s mitjans aeris per ajudar i coordinar els incendis forestals, una millora dels centres de comandament, major capacitat estrat猫gica i un nou Pla Alfa per monitorar els nivells de perill i millorar la prevenci贸.

El passat divendres, 7 de juny, les actuacions i el dispositiu previst per enguany s鈥檋a presentat a les Terres de l鈥橢bre, amb l鈥檃ssist猫ncia del director dels Serveis Territorials d鈥橧nterior a les Terres de l鈥橢bre, Joan Juan, el cap de la Regi贸 d鈥橢merg猫ncies de les Terres de l鈥橢bre, Ricard Exp贸sito, el cap de l鈥櫭rea Regional de les Terres de l鈥橢bre del Cos d鈥橝gents Rurals, Miquel 脌ngel Garcia, el responsable de Protecci贸 Civil a les Terres de l鈥橢bre, Rafel Prades i el cap de la Regi贸 Policial Terres de l鈥橢bre, Joan Carles de la Monja.

Refor莽 de personal del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d鈥橝gents Rurals

Pel que fa al Cos de Bombers, a m茅s del personal operatiu, funcionari i voluntari, disponible durant tot l鈥檃ny (i que tot just acaba d鈥檌ncorporar la darrera promoci贸 de 240 agents), la Campanya de 2024 comptar脿 amb un refor莽 de 471 persones en tot Catalunya; 47 d鈥檈lles, a la Regi贸 d鈥橢merg猫ncies de les Terres de l鈥橢bre. Totes prestaran servei en diferents 脿rees operatives del Cos.

La majoria d鈥檃questes, 375, s贸n ajudants d鈥檕fici forestal (AOF). Distribu茂ts per totes les Regions d鈥橢merg猫ncies -36 a les Terres de l鈥橢bre-, treballaran en dies alterns en gu脿rdies de 9,5 hores (entre les 11 del mat铆 i les 20.30h). Excepcionalment, el dia de la revetlla de Sant Joan, la prestaci贸 del servei s鈥檃llargar脿 fins a les 01h del dia 24 per garantir la cobertura en horari de m脿xim risc d鈥檌ncendi forestal, coincidint amb l鈥檈ncesa de fogueres arreu del pa铆s.

El planter de Campanya tamb茅 inclou un refor莽 de 30 t猫cnics especialistes operadors de Control (TEOC) en totes les sales de coordinaci贸. D鈥檃questa manera s鈥檃ugmentar脿 en una les posicions de treball en cada sala de coordinaci贸 territorial (SCTE) durant 3 mesos. Igualment es contracta un refor莽 de 13 persones per als Equips de Prevenci贸 Activa Forestal (EPAF), que treballen conjuntament amb el GRAF en l鈥檈xecuci贸 de maniobres d鈥檈xtinci贸 durant els incendis forestals, 4 t猫cnics especialistes en manteniment d鈥檋elic貌pters i un t猫cnic especialista en so i imatge, que refor莽ar脿 l鈥橢quip d鈥橢nregistrament d鈥橧matges del Cos. Tamb茅 s鈥檋an contractat 48 persones que tindran la funci贸 de conductores.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Cos d鈥橝gents Rurals ha passat de tenir uns 500 efectius a un total de 620 per afrontar la campanya d鈥檌ncendis forestals. Aquest any, s鈥檌ncorporen 124 agents i 34 sotsinspectors/res.

Vehicles i mitjans aeris del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d鈥橝gents Rurals

Pel que fa al Cos de Bombers de la Generalitat, 22 mitjans aeris refor莽aran la dotaci贸 anual dels Bombers de la Generalitat. Aix铆, en total, la flota de Campanya Forestal estar脿 integrada per 28 m脿quines: 6 helic貌pters de comandament, 3 helic貌pters de rescat, 10 helic貌pters bombarders i 9 avions de vigil脿ncia i atac (AVA). D鈥檃quests 煤ltims, 5 s贸n de c脿rrega en terra (amb base a 脪dena, Reus i Alguaire) i 4, amfibis (situats a Sabadell i Empuriabrava).

La flota terrestre est脿 integrada per 821 vehicles, en qu猫 ja hi ha inclosos els 29 que s鈥檋an anat incorporant al servei en els darrers mesos: 21 vehicles urbans i 8 autoescales.

Pel que fa al Cos d鈥橝gents Rurals, destaca la recent adquisici贸 d鈥檜na nova Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE) i l鈥檃dequaci贸 de l鈥檃ctual. Aquesta Unitat, centre de comandament, coordina l鈥檃ctuaci贸 dels Agents sobre el terreny i facilita, entre d鈥檃ltres, les comunicacions amb tecnologia sat猫l路lit. Des d鈥檃questa unitat tamb茅 es realitza la cartografia d鈥檈voluci贸 de grans incendis.

Actualment la policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helic貌pter i 18 drons amb equipament 貌ptic i sensors t猫rmics. El 81% de les actuacions que duu a terme l鈥檋elic貌pter es destinen a la prevenci贸 d鈥檌ncendis. El Grup Especial Can铆 (GEK9) disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecci贸 de subst脿ncies accelerants en la zona d鈥檌nici d鈥檜n incendi forestal, durant la investigaci贸 de causes.

Previsions de Campanya

Amb els registres dels primers mesos, 2024 es va situar com el tercer any m茅s sec a Catalunya en d猫cades. Les pluges de la primavera, per貌, han frenat l鈥檌mpacte de la sequera estructural a la meitat nord del pa铆s. Al sud, per貌, la situaci贸 continua sent molt preocupant. Entre l鈥1 de gener i el 31 de maig d鈥檈nguany, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.835 incendis de vegetaci贸; un 33,9% menys que el mateix per铆ode de l鈥檃ny passat. Aquest descens s鈥檈xplica gr脿cies a les pluges que han anat caient arreu del pa铆s des del passat mes d鈥檃bril. A les Terres de l鈥橢bre i al Camp de Tarragona, per貌, 茅s on m茅s discret ha estat aquest descens en comparaci贸 a la resta del pa铆s: un 24,9% menys, a Ebre i un 24% menys al Camp, on els episodis de pluja no han estat ni tan freq眉ents ni tan generosos.

En l鈥檃n脿lisi dels incendis en qu猫 s鈥檋a treballat en tots aquests mesos, els Bombers de la Generalitat han detectat que:

– hi ha hagut for莽a activitat forestal al llarg de l鈥檋ivern,

– els incendis m茅s grans han estat al sud del pa铆s; el m茅s important, el de Batea d鈥檃quest mes de maig, ha afectat 540 ha, tot i que a Catalunya nom茅s n鈥檋an cremat 11, segons Agents Rurals. A finals de maig, els Bombers tamb茅 han treballat en un altre incendi, a Tortosa, que segons dades oficials dels Agents Rurals ha afectat una superf铆cie de 89,86 hect脿rees,

– ara ja 茅s habitual que hi hagi incendis de llamp des del mes de mar莽; hist貌ricament en ten铆em a partir de finals de juliol. Aix貌 posa en evid猫ncia el nivell de sequera estructural del s貌l, que permet als llamps sobreviure durant dies, com s鈥檋a observat a la Cerdanya aquest passat mes d鈥檃bril,

– els incendis ja tenen capacitat per llen莽ar focus secundaris a centenars de metres; ha passat a Batea, Arenys de Lled贸, la Pobla de Massaluca, Bovera, Gratallops, la Vall del Rialb i la Pobla C茅rvoles, entre d鈥檃ltres.

– el foc ja t茅 capacitat de cremar ben entrada la nit. Aquesta caracter铆stica, t铆pica en dies de fort vent a l鈥檋ivern o amb les altes temperatures de l鈥檈stiu, ja s鈥檈st脿 observant en dies en qu猫 no bufa el vent. Aix貌 suposa un avan莽ament de gaireb茅 un parell de mesos en la possibilitat de tenir incendis continus durant el dia i la nit.

Amb tot aix貌, al ter莽 sud del pa铆s, la campanya va comen莽ar als voltants de la darrera setmana d鈥檃bril i es preveu que s鈥檌ntensifiqui a primers de juny. 脡s previsible que la resta del pa铆s s鈥檋i afegeixi a partir de Sant Joan.

Segons dades del Cos d鈥橝gents Rurals, a les Terres de l鈥橢bre l鈥檃ny 2023 es van produir 72 incendis en tot l鈥檃ny que van afectar a 83,89 ha. de les quals 65,94 ha. forestals i 17,96 ha. no forestals. Dins la campanya d鈥檌ncendis forestals hi va haver 27 incendis que van afectar 36,99 ha., de les quals 33,88 ha. son de terreny forestal i 3,11 ha. no forestals.

Aquest any, fins al 28 de maig, s鈥檋an produ茂t 33 incendis a les Terres de l鈥橢bre que han afectat 107,37 ha que ja en son m茅s que tot l鈥檃ny passat. Entre els quals, hi ha l鈥檌ncendi de Tortosa, al Baix Ebre, que va cremar una superf铆cie total de 89,86 ha (73,88 ha. forestals i 15,98 ha. no forestals).

Prevenci贸 tot l鈥檃ny

Des del Cos d鈥橝gents Rurals es recorda que 9 de cada 10 incendis son causats directa o indirectament per les persones i cal fer una crida a la prud猫ncia i a la col路laboraci贸 ciutadana per evitar qualsevol ignici贸.

El Cos d鈥橝gents Rurals concentra la majoria dels seus esfor莽os en la prevenci贸 d鈥檌ncendis. De les 116.613 actuacions realitzades a Catalunya l鈥檃ny 2023, el 21% (24.383) estan relacionades amb els incendis. Actualment estem refor莽ant els controls de les mesures de prevenci贸 obligat貌ries en construccions a茂llades i urbanitzacions que es troben a menys de 500 m dels terrenys forestals, especialment les franges de protecci贸, en coordinaci贸 amb els ajuntaments.

Pel que fa a les Terres de l鈥橢bre, l鈥檃ny 2023 hi va haver 1.103 actuacions, mentre que amb el que portem d鈥檃ny (fins al 31 de maig), el Cos d鈥橝gents Rurals ha realitzat:

-130 actuacions en focs actius o extingits.

-259 actuacions per vigil脿ncia i verificacions de columnes de fum.

-714 actuacions d鈥檌nspecci贸 d鈥檌nfraestructures i activitats amb perill d鈥檌ncendi.

Pla Alfa adaptat al canvi clim脿tic

L鈥檃ny 2024 el Pla Alfa evoluciona i s鈥檃dapta a la situaci贸 d鈥檈merg猫ncia clim脿tica. El Pla Alfa s鈥檋a adaptat al canvi clim脿tic i t茅 5 nivells, que van del 0 per a nivell baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d鈥檌ncendi forestal. Fins el nivell 3 els Agents Rurals vetllen perqu猫 es compleixin les restriccions d鈥檃ctivitats que determina la Subdirecci贸 General de Prevenci贸 d’Incendis Forestals del Departament d鈥橝cci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural. Amb el nivell 4 es restringeix l鈥檃cc茅s a espais naturals per perill extrem d鈥檌ncendi forestal i s鈥檈stableixen mesures preventives extraordin脿ries.

Restriccions

Pel que fa a les restriccions d鈥檃cc茅s als espais naturals a Terres de l鈥橢bre l鈥檃ny passat hi va haver restriccions a Els Ports, de 13 dies, i a les serres de Card贸 i del Boix, de 6 dies. Les mesures de restriccions als massissos tenen l鈥檕bjectiu de protegir les persones per evitar que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc, a m茅s de disminuir el risc que es produeixi un incendi.

Coordinaci贸 entre cossos operatius

Un cop iniciada la Campanya, en cada Regi贸 d鈥橢merg猫ncies es faran reunions setmanals de seguiment del pla Infocat, an脿lisi del risc i estat dels recursos disponibles amb el cos d鈥橝gents Rurals, Mossos d鈥橢squadra, personal t猫cnic de Protecci贸 Civil i del Departament d鈥橝cci贸 Clim脿tica i les ADF. Amb les dades disponibles, en aquestes sessions es podran programar accions preventives i de coordinaci贸 entre cossos.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 84 = 88

脷ltimes not铆cies