El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i la gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre i directora dels Serveis Territorials de Salut, Ingrid Roca, han presentat aquest dijous, 2 de novembre, el projecte d’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC).
D’AHEAD PSP BARCELONA HEALTHCARE ARCHITECTURE i Batlleiroig Arquitectura i adjudicat a la UTE Acciona, Cimelsa i Copcisa, el projecte representa una inversió entorn als 45 milions d’euros -6,2 M€ de l’aparcament i 38,7 M€- i un termini total d’execució de 26 mesos, comptant els 4 mesos i mig de construcció de l’aparcament exterior que, amb tres plantes i 400 places, entra en funcionament aquest divendres. “L’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta és una inversió històrica per a les Terres de l’Ebre i dona resposta a una necessitat de present”, ha assegurat el delegat del Govern, Albert Salvadó. “Posem les persones al centre i estem parlant d’un projecte essencial perquè la gent de les Terres de l’Ebre tingui un equipament en condicions per reduir llistes espera, amb més capacitat d’intervencions i amb estàndards del 2023 tant per als usuaris, com per als professionals i els acompanyants”, ha afegit.
El delegat del Govern ha posat en valor l’esforç per prioritzar l’adequació de l’entorn i la integració i la connectivitat amb el centre de la ciutat. “Treballem en un concepte d’hospital urbà: el nou edifici es connectarà amb una passarel·la amb l’edifici actual i, via ascensor, amb la ciutat, per tant, l’usuari i els acompanyants hi podran arribar directament des del centre de Tortosa”, ha dit Salvadó.
L’ampliació de l’HTVC contempla una obra de nova construcció de 10.618,38 metres quadrats, amb un nou edifici que connectarà amb l’edifici actual i que disposarà d’un aparcament soterrat, una nova connexió mitjançant ascensors entre l’Hospital i el centre de la ciutat de Tortosa i una reforma de més de 1.200 metres quadrats d’espais alliberats de l’edifici actual.
Aquest nou edifici permetrà modernitzar espais i equipaments per tal d’incrementar i adequar la capacitat assistencial de l’hospital de referència de les Terres de l’Ebre a les necessitats actuals de salut de la població, alhora que facilitant als professionals l’espai i l’equipament necessaris per a desenvolupar les seves tasques amb criteris d’eficàcia, eficiència i qualitat dels resultats. La distribució del nou edifici es preveu de la següent manera:
A la planta inferior s’hi establirà una nova i modernitzada àrea de Farmàcia. A la planta baixa s’hi ubicarà l’Hospital de Dia, que millorarà la dotació amb 24 butaques, 4 llits per atenció a les persones amb més dificultats i 8 consultes vinculades a l’hospital de dia. La primera planta es destinarà a 24 noves consultes externes, a més de sales de treball. A la segona i tercera planta s’hi ubicarà el bloc quirúrgic i l’àrea d’esterilització. Aquesta nova àrea quirúrgica ajudarà a millorar els circuits i a incrementar l’activitat i la capacitat quirúrgica del centre, donant resposta a les necessitats actuals de la població.
La connexió entre l’edifici existent de l’hospital i la nova construcció es farà a través d’un nou vestíbul d’accés. Aquest nou espai d’accés proporcionarà una transició més suau i gradual de l’exterior a l’interior per als usuaris de l’hospital, oferint una escala pública i ascensors per accedir a les consultes, a l’hospital de dia o a qualsevol altre servei requerit.
Integrat a la ciutat i reconeixent el patrimoni històric
La proposta d’urbanització del nou conjunt hospitalari busca fomentar la connectivitat amb la ciutat de Tortosa a diverses escales, convertint el Verge de la Cinta en un hospital urbà. Per una banda, promovent la ràpida connexió de l’hospital amb el centre de la ciutat mitjançant dos nuclis d’ascensors, ubicats sobre l’eix del carrer Argentina, afavorint una connexió directa amb el centre de Tortosa. A més a més, es completarà la pujada a l’hospital a través d’un seguit de camins accessibles que connecten amb el recorregut verd de la muralla i la ressegueixen, donant continuïtat a una alternativa de lleure que fa valdre el patrimoni històric de la ciutat.
En els entorns del conjunt hospitalari, es dona prioritat a l’accessibilitat del vianant i a la salut de l’usuari amb àmplies zones d’accés pavimentades i zones verdes. El trànsit amb vehicle motor es limita a una zona d’arribada en plataforma única. L’accés a l’aparcament soterrat s’ubicarà a l’inici del complex, i es limitarà la circulació rodada als voltants de l’edifici. D’aquesta manera, s’alliberarà de vehicles motors tot el perímetre de l’hospital, donant lloc a una gran zona verda d’espera i descans entre el nou edifici i la muralla i pacificant així els accessos per als vianants.
Íngrid Roca, directora territorial de Salut a les Terres de l’Ebre, ha destacat que aquest “és un projecte que en l’àmbit assistencial permetrà estratègies funcionals de millora, permetrà modernitzar equipaments i espais d’acord amb els estàndards de tecnologia actuals i, a més a més, permetrà augmentar de capacitat assistencial”. Roca ha afegit que “per als professionals, poder disposar d’espais que responen als criteris d’eficiència i qualitat és directament proporcional a la millora de resultats”. Finalment, Roca ha destacat la importància d’integrar el centre amb un “entorn que permet repensar el model d’atenció amb una mirada molt més àmplia. Busquem, en aquest nou model d’atenció a les persones, entorns terapèutics que puguin permetre treballar iniciatives que despertin sensacions positives a les persones ateses”.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan Farnós, ha valorat positivament el projecte d’ampliació de l’HTVC. “És una actuació necessària i urgent i que dona resposta a les necessitats que tenim a Tortosa i les Terres de l’Ebre”, ha dit l’alcalde, que també ha volgut ressaltar les millores pel que fa a la mobilitat, la integració de l’equipament amb la ciutat i la posada en valor del patrimoni històric.