HomeSocietatPrimer identificat d’entre els 177 cossos rescatats a la fossa de Móra...

Primer identificat d’entre els 177 cossos rescatats a la fossa de Móra d’Ebre

El 2009, els nets d’Andreu Flores Flores van inscriure el seu iaio al cens de desapareguts de la Guerra Civil de la Generalitat, i el 2018, poc abans de morir, Josep Flores Xuriguera va donar una mostra d’ADN per al programa d’identificació genètica de la Generalitat per si un dia apareixien les restes del seu pare, caigut al front de l’Ebre quan ell només tenia uns mesos.

A finals de gener, una de les netes d’Andreu, Jèssica Flores, va rebre una trucada de la direcció general de Memòria Democràtica per a anunciar-li que havien localitzat el seu iaio a la fossa del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya, on es van trobar restes de fins a 177 individus. Andreu Flores n’és el primer identificat.

“Primer no m’ho podia creure, no ens ho esperàvem. Va ser molt emocionant. Només sabíem que havia desaparegut el 18 d’agost del 1938, però res més, ni com, ni on”, explicava Jèssica a El Punt Avui.

Fonts del Memorial Democràtica han confirmat esta primera identificació i que entregaran les restes a la família en un acte al cementiri d’Arenys de Munt, on les restes d’Andreu Flores Flores, nascut el 1908 a Almeria, reposaran al costat de les del seu fill Josep. El mas de Santa Magdalena de Baix -a les acaballes de la serra de Cavalls- va ser habilitat com un hospital de rereguarda l’any 1938 i rebia combatents provinents del front de l’Ebre.

Molts d’ells havien de ser intervinguts d’urgència a l’interior del mateix mas, on hi havia metges treballant, com el doctor Gras, el neozelandès Douglas Jolly o el sud-africà Reginald Saxton. Alguns dels soldats no sobrevivien a les intervencions o arribaven ja morts a Santa Magdalena, i eren enterrats en una parcel·la darrere de la masia.

La llibreta que el doctor Miquel Gras utilitzava durant les seues estades a Santa Magdalena i altres hospitals durant la Guerra ha permès conèixer la identitat dels soldats que tractava, la seua data d’arribada, el diagnòstic, les cures que els aplicava i també la seua data d’evacuació o defunció. A la llibreta del doctor Gras constava que Andreu Flores va ser ferit al crani i que el van operar. De la vintena de noms que conté la llibreta, només el de Flores figura en el cens de persones desaparegudes, segons la informació d’El Punt Avui.

El cens compta actualment amb més de 6.200 inscrits. Alguns dels cossos recuperats a Santa Magdalena van aparèixer amb amputacions o fèrules d’immobilització. Alguns primers treballs genètics han pogut demostrar que una bona part eren menors d’edat. La majoria van ser enterrats en una seixantena de petites rases, on es dipositaven un o dos cossos, però també van aparèixer dos grans llocs d’enterrament amb una quinzena de cossos cadascun

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 27

Últimes notícies