HomeAgriculturaProdelta modernitzarà el reg per fer front a reduccions d’aigua com la...

Prodelta modernitzarà el reg per fer front a reduccions d’aigua com la d’esta campanya

L’Associació de Productors Agraris del Delta de l’Ebre (Prodelta) farà dos proves pilot per a drenar les finques del Delta més afectades per la salinització, ja que esta pot ser una batalla a mitjà i llarg termini. La problemàtica s’ha fet més evident durant la campanya d’enguany de l’arròs, donat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va rebaixar a la meitat la concessió d’aigua per als arrossars.

El President de la Cooperativa Arrossaires del Delta, Jordi Casanova va avançar en unes declaracions al programa L’Ebre al Dia de Canal TE que “des de Prodelta s’està treballant en la modernització del reg, que passa per drenar les finques”. En este sentit va explicar que properament es faran dos proves pilot, una a la dreta i l’altra a l’esquerra en un conjunt de finques, per poder-ne fer una avaluació i poder millorar els terrenys en els propers 10 ó 15 anys, fins i tot encara que es reduïsca l’aportació d’aigua dolça als arrossars.

Menys producció

Casanova calcula que enguany hi haurà una davallada de la producció d’arròs d’un 20% respecte a un any normal. Això vindria motivat per un conjunt de factors: l’augment de la salinització dels sols degut a la retallada en l’aigua, l’augment de les temperatures i, també, per la proliferació de les males herbes donat l’escenari de reducció dels herbicides i fungicides que es poden usar d’acord amb les noves directrius europees, limitacions que no afecten altres zones productores del món i que minven la competitivitat del producte deltaic per excel·lència. L’increment de la salinitat dels camps, recordava Casanova, arriba per una doble via: la menor pressió d’aigua dolça a les terres baixes més properes al mar i el fet que l’aigua procedent de pantans menys plens, també arriba amb més percentatge de salinitat.

Casanova admetia que l’aposta per rebombejar i reaprofitar l’aigua dels desguassos a l’hemidelta esquerre, per fer front a la retallada de la concessió d’aigua, ha permés revifar la plaga del caragol poma, tot i que la Generalitat ha incrementat els ajuts per a cobrir els tractaments contra el caragol amb saponina.

En línies generals, Arrossaires planteja que caldrà estudiar les zones més afectades per la falta d’aigua en el marc de la Taula de la Sequera de Catalunya. Casanova recorda que les restriccions no només afecten el sector arrossaire, sinó l’equilibri dels ecosistemes deltaics i altres sectors productius com el dels musclaires o els pescadors. “El context de sequera és molt preocupant, tot i que esperem que, després de dos anys, ploga i neve el que face falta”, va dixar anar Casanova.

Arrossaires del Delta està formada per uns 500 socis productors que conreen unes 5.000 hectàrees del Delta. La cooperativa controla el 90 % de Nomen Foods, el grup que produïx i comercialitza productes de les marques Nomen, Bayo o Segadors del Delta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 26

Últimes notícies