Divuit granges d’aviram i més de 500 punts d’autoconsum estan afectats pel protocol de protecció activat pel departament d’Acció Climàtica, després de la confirmació d’un brot d’influença aviària al delta de l’Ebre.
L’alerta es va donar la setmana passada quan els Agents Rurals van trobar tres xatracs morts a la Punta del Fangar i van sospitar que es pogués tractar de la grip aviària. Les anàlisis clíniques del Laboratori Central de Veterinària del govern espanyol van confirmar dilluns el brot, cosa que va activar el protocol d’actuació que obliga a la protecció d’aus de cria, de granja i d’autoconsum en un radi de 10 quilòmetres al voltant del focus i que afecta, sobretot, els termes municipals de Deltebre, l’Ampolla i Camarles.
El protocol implica “aïllar” les aus de cria i de granja del medi exterior durant 30 dies en un radi de 10 quilòmetres del punt d’origen i sobretot “evitar que puguen beure aigua de les mateixes fonts que les aus portadores del virus”, Segons ha explicat el director del serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez. “El que volem és que l’aviram no tingue contacte amb les aus salvatges per a evitar la transmissió, que sempre és a través de contacte directe o a través d’aigua”, detalla el responsable d’Agricultura i Ramaderia al territori.
Prohibits els enzes de reclam de caça
Les primeres mesures ja es van posar en marxa la setmana passada davant les sospites apuntades per les primeres anàlisis i els veterinaris estan fent seguiment i monitorant les aus de corral i de granja des de llavors, sense que s’haja detectat cap afectació.
Les mesures de protecció també inclouen la revocació de l’ús d’enzes de reclam de caça fins a nou avís i es demana “extremar” al màxim les mesures de seguretat.
Els xatracs són aus silvestres que migren al Delta i altres zones de la Mediterrània a partir del mes de març per a passar-ne el període de cria abans d’emigrar a l’Àfrica. El focus de grip aviària ha encès també les alarmes al Parc Natural del Delta de l’Ebre, que està fent un seguiment exhaustiu de la situació, ja que l’avenç del virus H5N1 està causant grans mortalitats d’aus salvatges a tot el món. Una situació fins ara sense precedents, ja que ha afectat ja 375 espècies diferents, sobretot aus marines, segons l’experta Elisa Pérez-Ramírez.
A Catalunya es van notificar tres focus de grip aviària en aus silvestres a principis de l’any 2022 i recentment se n’ha registrat un a l’Albufera de València. Arran d’estos casos i per a evitar riscos, “es va definir un conjunt de mesures de prevenció d’aplicació obligatòria per a totes les explotacions avícoles comercials o d’autoconsum, així com per als particulars amb tinença d’aus de corral”, segons es recull al Canal Salut del Govern de la Generalitat.