HomeSense categoriaProjecció del documental Desconnectats a Tortosa

Projecció del documental Desconnectats a Tortosa

Després de la seva estrena a Amposta i les posteriors presentacions a Sant Carles de la Ràpita, Barcelona, l’Hospitalet de l’Infant, Deltebre i Móra la Nova, el documental desconnectats es presenta el proper divendres 7 de juny a les 19 hores al Centre Cívic de Ferreries, a Tortosa. El passi està organitzat per la Plataforma Trens Dignes Terres de l’Ebre i Priorat.

Amb el fil conductor d’una conferència de Germà Bel, el documental aborda des d’una visió territorial i crítica, el model espanyol de construcció d’infraestructures i el seu rol en el sistema polític en general, al temps que reflexiona sobre el marc de governança a les Terres de l’Ebre, necessari per encarar els reptes que afronta el territori, entre els quals les infraestructures.

El documental porta quatre anys de feina enrere. Quatre anys empenyent el projecte, incomptables hores de documentació i entrevistes, rodatges, desplaçaments, cerca de finançament i molta perseverança. La conferència de Germà Bel, ebrenc i reconegut expert en infraestructures, va tenir lloc al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta el 17 de setembre de 2016. Al voltant de la seva intervenció s’articulen els testimonis d’experts i professionals que aporten claredat per entendre el debat actual sobre el model de construcció de les infraestructures de transport i comunicació a l’Estat espanyol, i molt especialment pel que fa al Corredor de la Mediterrània.

La concepció i el desplegament de les infraestructures a l’Estat espanyol, sostenen els experts, deriven d’un model de construcció nacional sovint vinculat a una oportunitat de negoci o la intencionalitat d’executar els fons estructurals de la Unió Europea.

L’altre aspecte que s’aborda és la participació de les Terres de l’Ebre en el debat sobre les infraestructures de transport i comunicació, una participació pertinent si tenim en compte les mancances al territori (via única de ferrocarril entre l’Hospitalet de l’Infant i Tarragona, freqüents descarrilaments del ferrocarril entre Reus i Móra la Nova, la N340 col·lapsada al tram entre Les Cases d’Alcanar i l’Ametlla de Mar, o la falta de desdoblament de la C12). Els autors analitzen les iniciatives i les formules de governança –a l’Ebre i a altres llocs- per abordar la resolució de les necessitats territorials i establir una agenda global de propostes per projectar-se en el futur.

Tant a l’Estat, com a l’Ebre, les iniciatives en marxa o la falta d’iniciatives, són anècdotes o patrons? “Si són anècdotes, -apunta Germà Bel- es poden canviar en una decisió política, si són patrons s’ha de canviar de lògica”.

 

 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 2 =

Últimes notícies