HomeSense categoriaProjecte per salvar el samaruc al Delta de l’Ebre

Projecte per salvar el samaruc al Delta de l’Ebre

El samaruc

El samaruc (Valencia hispanica) és un peix d’aigua dolça en perill crític d’extinció. És una espècie endèmica del litoral peninsular mediterrani, és a dir que en tot el món només es troba al País Valencià i al sud de la província de Tarragona, on el 2012 hi havia 6 i 4 poblacions respectivament, la meitat de les quals sense possibilitats de supervivència a mitjà termini. S’enfronta a dues amenaces principals: per una banda la destrucció del seu hàbitat (les llacunes litorals) i per l’altra l’arribada d’espècies de peixos exòtics com la gambúsia (Gambusiaholbrooki).

 

El projecte SOS Samaruc

Davant la situació crítica en què es trobava el samaruc l’any 2014 Paisatges Vius inicia projecte SOS samaruc, una iniciativa per evitar l’extinció del samaruc com a espècie al planeta. A nivell operacional l’objectiu era duplicar el nombre de poblacions de samaruc a Catalunya abans del 2020 i que el 80% de les poblacions existents siguin viables. 

Les actuacions de conservació

El projecte inclou bàsicament dos tipus d’actuacions de conservació: per una banda la creació o restauració de llacunes litorals i per l’altre l’alliberament de samarucs. A continuació es detallen cronològicament les actuacions de conservació realitzades en 5 llacunes:

Restauració de la llacuna de l’Estany Tort

  • La llacuna de l’Estany Tort (l’Ametlla de Mar) es va restaurar l’any 2015 i s’hi van alliberar uns 2000 samarucs l’any 2016. El seguiment confirma que la llacuna manté una població viable de samaruc.

Restauració de la llacuna del Port de l’Estany

  • La llacuna del Port de l’Estany (l’Ametlla de Mar) va ser restaurada l’any 2016 i s’hi van alliberar uns 2000 samarucs el 2017. El seguiment confirma que s’hi ha establert una població viable de samaruc.

Ampliació de la llacuna del Torrent del Pi

  • La llacuna del Torrent del Pi (l’Ametlla de Mar) era una de les llacunes existents amb presència de samaruc, però cada any hi havia menys peixos ja que l’acumulació de restes vegetals i el creixement de la vegetació aquàtica disminuïen la superfície de la llacuna. Per aquesta raó va ser ampliada l’any 2017 amb l’excavació de dues llacunes adjacents que es comuniquen amb la llacuna existent quan el nivell de l’aigua és alt, fet que va permetre al samaruc colonitzar ràpidament les dues noves llacunes. Actualment la població de samaruc ha augmentat significativament i es considera viable.

Creació de la llacuna de la Cala Justell

  • La llacuna de la Cala Justell (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) va ser creada per excavació el 2018 i el 2019 s’hi van alliberar uns 2000 samarucs. Encara no s’ha pogut confirmar si la població s’hi ha establert ni la seva viabilitat.

Ampliació de la llacuna de l’Illa de Buda

  • El Parc Natural del Delta de  l’Ebre havia creat una població de samaruc en una petita bassa de l’Illa de Buda, però amb el pas dels anys la població va anar creixent i l’espai no era suficient per acollir tots els exemplars. Per aquesta raó a principis de 2019 es va decidir ampliar la llacuna. Els samarucs van colonitzar ràpidament la nova llacuna.

A les llacunes del projecte (excepte a la de l’Illa de Buda, que està situada en una reserva integral) s’hi ha construït elements per regular les visites i sensibilitzar als visitants en forma de tanques de protecció, observatoris i cartells informatius.

 

Estat i valoració del projecte

La valoració del projecte no pot ser més positiva: actualment hi ha 7 poblacions de samaruc a Catalunya, 5 de les quals són viables. Per tant, a un any de la finalització del projecte, s’estan assolint els objectius plantejats: s’han creat 3 noves poblacions i les poblacions viables han passat de ser 2 a 5. 

 

L’equip del projecte

Des del principi l’equip del projecte SOS Samaruc està format per tres entitats: Paisatges Vius, el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre i la Fundació Andrena. Conjuntament van establir un full de ruta amb les actuacions necessàries per a l’espècie i cadascú va aportar la seva expertesa per dur-les a terme:

Paisatges Vius

El promotor i coordinador del projecte és Paisatges Vius, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació d’espècies amenaçades a Catalunya, entre elles el samaruc. En el projecte s’encarrega, entre d’altres, d’establir els acords amb els ajuntaments implicats, tramitar els permisos necessaris, buscar el finançament per les actuacions, coordinar la seva execució, la direcció d’obra i també fer-ne difusió.

Centre ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre

El Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre és un equipament públic amb més de 20 anys d’experiència en la conservació del samaruc i en el projecte és responsable de les accions de gestió de l’espècie: la cria en captivitat, l’alliberament dels peixos i el seu seguiment semestral a totes les llacunes. També assessora en el procés de creació de les llacunes per tal que s’adaptin a les necessitats del samaruc.

 

Fundació Andrena

La Fundació Andrena és una entitat privada dedicada a la conservació dels ecosistemes aquàtics continentals que té un paper doble en el projecte: per una banda aporta una part important del finançament a través del mecenatge privat i per l’altra s’encarrega de fer un seguiment de les llacunes a nivell físic-químic i biològic abans i després de l’alliberament dels samarucs. També coordina els estudis hidrogeològics necessaris previs a l’excavació.

 

Col·laboradors
Les actuacions s’han pogut dur a terme gràcies als acords que s’han establert amb els ajuntaments de l’Ametlla de Mar i de Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant i amb la complicitat amb els seus tècnics de medi ambient.

Entre 2015 i 2019 el projecte ha comptat amb el suport econòmic del Ministerio para la Transición Ecológica a través de la FundaciónBiodiversidad, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Andrena i del Grup Giró.

 

Llacuna del Port de l’Estany. Cartell informatiu sobre els peixos i les llacunes litorals instal·lats en les llacunes restaurades. | G. Mas

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 56 = 63

Últimes notícies