HomePolíticaPropietaris i regants en contra de les últimes accions del Ministeri per...

Propietaris i regants en contra de les últimes accions del Ministeri per la Transició Ecològica

Esta setmana ha finalitzat el termini per presentar al·legacions a l’expedient d’atermenament presentat pel Ministeri per la Transició Ecològica al terme municipal de Deltebre.

Tres empreses amb propietats afectades i la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre han presentat al·legacions i lamenten que l’Estat no haja aturat la revisió del domini públic marítim terrestre sense haver aprovat abans un Pla de protecció per al delta de l’Ebre.

En el cas de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, han demanat la paralització i l’arxivament de l’expedient d’atermenament fins a tenir este pla de protecció aprovat. Alerten que en la proposta d’atermenament s’afecta fins a set infraestructures hidràuliques gestionades per l’entitat, així com nombroses hectàrees de terreny cultivable que estan inclosos a la seua zona regable.

“El fet és que sense un pla de protecció del Delta, Costes inicia un ‘deslinde’ incorporant propietats privades de comuners i infraestructures de reg i desguàs de la Comunitat que tenen la finalitat de gestionar, de forma integral, les masses d’aigua dolça i de transició al Delta”, ha lamentat el president de la Junta de Govern, Javier Casanova.

En concret, les al·legacions presentades per la Comunitat posen especial èmfasi en “l’interès públic” de les infraestructures afectades per la proposta de la nova delimitació -entre elles les estacions de bombament de Pal i Illa de Mar o els desguassos del Penal i de Circumval·lació- i la “falta de justificació tècnica” per a la seua inclusió en l’expedient.

Demanen excloure estes infraestructures de l’expedient, ja que insistixen que són fonamentals per al manteniment de l’activitat agrícola de la zona i per a la seua protecció ambiental. Els regants també alerten que a l’expedient tampoc consta el corresponent informe hidromorfològic que justifique la nova delimitació. “Un informe que és absolutament imprescindible per a poder adoptar qualsevol decisió sobre la gestió del Delta”, assegura Casanova. Des de la Comunitat també fan constar en les seues al·legacions el que consideren un tractament “desigual” i “arbitrari” del Ministeri en comparació amb altres zones costaneres de l’Estat com l’Albufera de València. “Tot i assumint que als dos llocs hi ha una regressió, al Delta es decidix iniciar un procediment de ‘deslinde’ mentre que a l’Albufera es proposa actuar activament per protegir la costa, com repetidament es porta reclamant des d’aquí, amb mesures com la regeneració de platges o la creació de cordons dunars”, diu Casanova.

 

Al·legacions de propietaris

Assessorats pel Col·lectiu Ronda, la propietat de la finca Los Vascos així com les empreses Agroger i Nicovan, tots propietaris de finques al front litoral de Deltebre, també han presentat al·legacions contra l’expedient de nou atermenament que impulsa el Ministeri. “El que pretén l’Estat amb este expedient és amagar la inactivitat administrativa que ha tingut durant molts anys al Delta”, advertix l’advocada Mariona Torra, del Col·lectiu Ronda. “El que estem dient és que este expedient ara no procedix, ja que primer l’Estat hauria de prendre totes les mesures necessàries per protegir el Delta i, després, si cap, fer un nou atermenament”.

Les al·legacions, que han comptat també amb les aportacions de l’advocat urbanista Raimon Soler, denuncien l’ampliació “excessiva” i sense “fonament” de la superfície de terra que es vol incorporar al domini públic marítim-terrestre, “ignorant els usos agrícoles que es desenvolupen a les parcel·les afectades”. Torra també ha parlat de “discriminació” i “arbitrarietat” del Ministeri “si ho comparem amb com ha actuat l’Estat a l’Albufera de València, on ha mantingut la línia d’atermenament per la línia de costa”.

Per la seua banda, l’Ajuntament de Deltebre també ha reclamat al Ministeri que arxive l’expedient d’atermenament, ja que, abans d’este procediment, hauria d’haver presentat el Pla per a la Protecció del Delta. L’alcalde Soler tem que la publicació prèvia al Pla pot provocar que s’incorporen al domini públic marítim-terrestre “zones productives i activitats econòmiques del sector primari”, sense saber la proposta de protecció ni la motivació tècnica.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

54 + = 62

Últimes notícies