EDICIÓ PAPER // Les vacances d’estiu ens porten a pensar en les piscines municipals i comunitàries en el procés de desescalada del confinament. Amb l’arribada de la fase 2, la llei permet la reobertura al públic de les piscines recreatives, però amb mesures de seguretat estrictes.
El Govern espanyol ha publicat un protocol per a estos espais, que inclou limitar-ne la capacitat al 30%, neteja exhaustiva de tots els materials i superfícies, i establir-hi distàncies mínimes obligatòries entre usuaris, de dos metres com a mínim. També s’ha parlat de la proposta d’establir cita prèvia obligatòria per a un major control de l’aforament. Per altra banda, el socorrista o una persona designada per la direcció de la piscina serà l’encarregat de regular que no se supere el nombre de persones que poden estar dins de cada espai de bany i regular-ne l’accés. A més, cada establiment podrà establir un protocol de seguretat específic addicional segons les característiques de cada instal·lació.
Per la seua banda, la Generalitat està treballant amb el món local per a elaborar un document que garantisca “un mínim comú denominador” per als ajuntaments que hagen de prendre decisions sobre reobertures de piscines i platges. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que l’executiu prepara amb les entitats municipalistes i diputacions este text per a acompanyar i oferir als consistoris uns “mínims” amb criteris homogenis per a decidir.
Piscines municipals
Mentrestant, però, els ajuntaments ja pensen quines mesures hauran d’aplicar per a poder obrir les piscines municipals este estiu. Alguns proposen limitar l’accés només a la gent del poble, fer franges horàries o tancar vestuaris per a evitar al màxim el risc de contagi. Per altra banda, alguns alcaldes no descarten aplicar descomptes per a les persones que estan patint econòmicament per culpa de la crisi de la Covid-19. Estes mesures faran que les piscines siguen més deficitàries del que ja solen ser, però es considera que estes complixen “una funció social important”, sobretot en pobles petits i en el moment actual.
L’alcalde de Tivenys, Eladi Galbe, explica en declaracions al Setmanari l’Ebre com gestionaran l’obertura de la piscina municipal a l’aire lliure en este municipi de menys de 1.000 habitants. “La idea és obrir cap a Sant Joan, com fem habitualment, i adaptar al màxim les instal·lacions a les condicions que se’ns demanen”. Entre altres mesures, destaca col·locar més dispensadors d’higiene, més neteja i el tancament dels vestidors. “El circuit d’entrada i sortida a les instal·lacions serà molt ràpid, ja que entrarem i sortirem per passadissos diferents”, explica. “A més del socorrista, tindrem una persona de reforç per a la neteja dels lavabos i el control de la capacitat”. Galbe descarta restringir l’accés a la piscina als habitants del poble i de moment no rebutja l’opció d’aplicar descomptes, tot i que ho veu “difícil”. “Als pobles petits com Tivenys ens coneixem tots, i pot resultar en comparacions incòmodes”, comenta. També indica que llevat que siga obligatori, en principi no caldrà demanar cita prèvia.
Deltebre, per la seua banda, ha hagut de fer un canvi de plans arran de la Covid-19. Este municipi disposa de tres piscines municipals: la piscina exterior de l’Aube de Jesús i Maria, la piscina coberta del Centre esportiu del Delta i la piscina exterior Agustí Ramon Castellà, situada a la Cava, la qual fa 18 anys que és tancada. “Enguany pensàvem reobrir la piscina Agustí Castellà, però hem decidit paralitzar totes les inversions degut a les prioritats del moment”, indica Robert Bertomeu, tinent d’alcalde de Deltebre. Les previsions són que la piscina exterior de Jesús i Maria òbriga pels volts de Sant Joan, que es preveu que aculla els casals d’estiu del municipi. “Estem fent un organigrama per a coordinar els campus i repartir franges d’horaris i espais”, explica. “També hi haurà franja horària per als ciutadans, però no esperem que vinga gaire gent de fora, ja que la gent preferix les platges”. Pel que fa als vestidors, assegura que estos no seran un problema, ja que mai s’- han utilitzat. Per últim, pel que fa a la piscina interior vinculada al centre esportiu, Bertomeu comenta que han preguntat als usuaris a través d’una enquesta si preferixen que la piscina coberta i el complex esportiu reprenga l’activitat al juny o al setembre, tenint en compte que les quotes han quedat congelades. I afegix: “La gent té la temor damunt, del contacte, de la proximitat de la gent. Crec que s’evitaran bastant les piscines este estiu”.
Piscines comunitàries
Els administradors de finques alerten dels problemes que tindran moltes comunitats de veïns per a complir amb les condicions de reobertura de les piscines comunitàries que marquen les ordres del govern espanyol. Sonia Esteban, administradora de finques d’Asige, que gestiona diverses comunitats amb piscina de Tortosa, indica que de moment cap de les piscines està oberta i preveu que no entraran en funcionament fins al 15 de juny, com és habitual. “El protocol del Ministeri de Sanitat se centra en les piscines municipals, públiques i d’hostaleria, però no parla de les comunitàries. És per això que ens trobem que haurem d’adaptar les normes”, apunta. Tanmateix, indica que controlar la capacitat i la neteja és complicat.
En un comunicat, els administradors de finques col·legiats denuncien que la majoria de veïns no tenen “cap sistema de control de la capacitat” per a garantir el màxim permès del 30%, ni tampoc “personal responsable” per a controlar o limitar l’accés dels propietaris. A més, consideren que esta situació pot derivar en una “enorme controvèrsia” a l’hora d’intentar establir torns per a l’ús de la piscina, i advertixen que “no és possible” gestionar cites prèvies per a anar a la piscina comunitària perquè no hi ha ni personal ni la infraestructura per a fer-ho.
També diuen que haver d’establir una distribució de l’espai per a garantir la distància mínima de dos metres entre usuaris pot ser complicat, ja que faria que l’espai disponible es reduís de tal forma que “la capacitat real siga molt inferior a l’obligatòria”, cosa que dispararia els costos del servei en proporció al nombre d’usuaris. En este sentit, demanen al Govern espanyol que els permeta celebrar juntes virtuals de veïns per a facilitar la flexibilització dels requisits en la presa de decisions i resoldre així “molts dels problemes actuals tant per a l’obertura de piscines com per a la resta de temes plantejats en les diverses fases de la desescalada”.