HomeHistòriaArqueologiaProspeccions a la recerca de les primeres ocupacions humanes a les Terres...

Prospeccions a la recerca de les primeres ocupacions humanes a les Terres de l’Ebre

Des de fa una setmana s’estan efectuant prospeccions i excavacions arqueològiques en diferents punts de les Terres de l’Ebre, a la zona del Delta i als Ports, a fi de conèixer les primeres ocupacions humanes en esta zona.

Es treballa amb la hipòtesi d’un model de poblament prehistòric amb un doble tipus d’instal·lacions, per una banda poblats a l’aire lliure a les terrasses del riu i per l’altra la utilització de coves i abrics de la zona del Port destinades a funcionalitats complementàries.

La recerca feta pel grup de recerca GRAMPO del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona conjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre i del Museu de Gavà s’inscriu en el projecte de recerca Rius, assentaments i mineria prehistòrica: recerca a les valls del Ter, Ebre i Gavà.

Des d’inicis de maig s’ha treballat essencialment en els punts que se situen a la zona de contacte entre l’antiga línia de costa i el llit del riu Ebre. La recerca ha fet diferents sondejos a la zona de la Cuba (l’Aldea), on s’han pogut recuperar eines de sílex que correspondrien a les ocupacions del període neolític (aproximadament 4.000 anys abans de la nostra era).

Durant esta setmana la recerca s’està fent a la zona dels Ports. Aquí, però, l’èmfasi s’ha posat en els hàbitats en cova o balma que van ser ocupats també en la prehistòria recent, particularment en el període neolític. Concretament la investigació s’ha centrat en un barranc amb diverses cavitats càrstiques orientades nord i sud seguint el transcurs del barranc, molt òptimes per a les ocupacions prehistòriques. Al barranc del Regatxol, al Mas de Barberans, s’han localitzat restes de material lític tallat i ceràmiques en superfície. Els treballs en curs permetran fer una primera aproximació al tipus d’establiment i a la seua cronologia.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 8

Últimes notícies